Artikel top billede

Kommune modtager ulovligt billetter fra KMD

Embedsmænd i Brønderslev Kommune modtager fodboldbilletter og håndboldbilletter af KMD. "Det er klart ulovligt," vurderer ekspert.

I Brønderslev Kommune modtager embedsmænd fodbold- og håndboldbilletter ulovligt fra it-leverandøren KMD.

"Kommunen får indimellem udleveret fodbold- eller håndboldbilletter i lighed med andre kommuner," oplyser Brønderslev Kommune til Computerworld.

Men embedsmændene må slet ikke tage imod billetterne - det er stik imod reglerne, vurderer ekspert.

"Det er klart ulovligt. Man må ikke modtage håndbold- og fodboldbilletter fra en kommunal leverandør. Det er simpelthen helt uden for de muligheder, man har for at modtage gaver," siger ekspert i forvaltningsret og lektor Sten Bønsing fra Aalborg Universitet.

Brønderslev Kommune har tidligere oplyst til Computerworld, at man ligger i forhandlinger med KMD om at gå over på KMD's it-system KMD OPUS.

Kommunen har altså endnu ikke købt KMD-systemet udenom udbud, men ligger i forhandlinger.

VIP-billetter, men kan ikke oplyse antal

Computerworld vil naturligvis gerne høre kommunen hvor mange billetter, der er tale om, og hvilke andre kommuner, der åbenbart modtager billetterne fra KMD.

Efter at have sendt tre rykkere til kommunens embedsmænd, vælger Computerworld at sætte kommunens borgmester som "cc" på den fjerde rykker.

Kort efter modtager Computerworld et svar, omend kommunen ikke er videre meddelsom.

"Ingen bemærkninger," lyder det fra stabschef for økonomi- og it-afdelingen Jens Davidsen fra Brønderslev Kommune på spørgsmålet om, hvilke andre kommuner, der har modtaget billetter.

Stabschefen oplyser om antallet af billetter til Brønderslev Kommunes ansatte:

"Kommunen registrerer ikke hvem og hvor mange billetter, der er modtaget, og har derfor ikke overblik over hvor mange billetter, der er modtaget over de seneste 4 år," skriver han.

Stabschefen oplyser videre, at kommunens folk både modtager almindelige billetter og såkaldte VIP-billetter.

Typisk forholder det sig sådan med VIP-billetter, at der med med dem følger gratis adgang til mad og drikke under kampene.

"Når kommunen har modtaget billetter, kan der både være tale om ordinære billetter og billetter med VIP adgang," skriver stabschef Jens Davidsen.

Borgmester: Vi dækker ikke over ulovligheder

Computerworld beslutter sig for at høre, om Brønderslevs socialdemokratiske borgmester, Lene Hansen, stoler på, at billetterne ikke påvirker forhandlingerne.

"Jeg kan oplyse, at jeg har fuld tillid til, at kommunens embedsmænd ikke lader sig påvirke til at benytte bestemte leverandører, men at alle vores kontrakter indgåes ud fra saglige og objektive forhold," siger hun.

Og pludselig har kommunen bedre overblik over antallet af billetter, der er modtaget.

"Med henvisning til Skats bagatelgrænse for modtagelse af gaver så er de 4-5 billetter, kommunen har modtaget igennem i alt cirka tre år, næppe ulovlig," siger hun.

Eksperter har dog tidligere peget på, at det er en vejledning fra Personalestyrelsen, der udstikker regler om gaver til embedsmænd. Omend Skat naturligvis afgør, om der skal betales afgift af gaver.

Den socialdemokratiske borgmester ønsker ikke at oplyse, hvilke andre kommuner, der modtager de, ifølge hende, lovlige billetter.

"Med hensyn til øvrige kommuner så har jeg ingen kommentarer til, hvem der har modtaget billetter. Men her gælder bagatelgrænsen også, så vi dækker næppe over ulovligheder," siger borgmesteren.

Loge-ligende forhold

I sagen om mistanke mod op imod hver tredje kommune, der har begået udbudsfusk, har Venstres it-ordfører talt om "loge-lignende" forhold mellem KMD og de kommunale embedsmænd.

Forleden kunne Computerworld afsløre, at kommunaldirektøren i Hedensted Kommune fik en billet til en AC-DC koncert betalt af KMD. Også overnatningen blev betalt af it-leverandøreren.

Hedensted Kommune havde købt KMD-systemet uden om udbud.

Det har fået politikere på Christiansborg til at bede den nye indenrigsminister, Bertel Haarder, om at indskærpe reglerne overfor embedsmændene.

Dansk Folkeparti peger på, at der til syneladende er flere sager, hvor embedsmændene ikke kan holde sig på måtten.

Partiet henviste blandt andet til, at Skats medarbejdere på et tidspunkt havde modtaget flere fodboldbilletter fra en it-leverandør.

De manglende udbud i kommunerne har kostet skatteydere op imod 200 millioner kroner.

Tilsammen er næsten to milliarder kroner ikke blevet konkurrenceudsat.

"Helt uden for det tilladte"

Sten Bønsing forklarer omkring fodbold- og håndboldbilletterne, at embedsmænd som udgangspunkt ikke må modtage noget som helst. Men i praksis accepterer man bagatelagtige gaver.

"Ved anerkendte anledninger som jubilæum, jul og lignende løftes bagagtelgrænsen. En flaske vin vil jeg mene er på grænsen. Men fodbold- og håndboldbilletter ligger helt uden for det, der er tilladt," siger lektoren.

"Og der er meget langt fra, at KMD leverer it-produkter, og til at de leverer håndbold- og fodboldbilletter," siger han.

Lektoren slår fast, at disse regler er altafgørende for befolkningens tillid til de beslutninger, embedsmændene træffer.

"De skal være saglige, og andre forhold må ikke spille ind. Det er et spørgsmål om habilitet," siger han.

KMD har flere store sponsorater

KMD har tegnet sponsorater med flere store danske sportsklubber.

Selskabet er hovedsponsor for Ålborg DH's damehåndboldhold, hvor man i Ålborgs store hal, Gigantium, har fået opkaldt en tribune: "KMD Tribune Gigantium".

Desuden er KMD "supersponsor" for Aab fodbold.

Og it-leverandøren er også sponsor for FCK damehåndboldhold, der havde Anja Andersen i spidsen. Og før det var KMD sponsor for håndboldklubben Slagelse FC.

Hos KMD har man tidligere kommenteret på sine marketingsaktiviteter.

Det skete i forbindelse med Computerworlds afsløring af kommunaldirektøren i Hedensted Kommune, der fik en AC/DC koncert betalt af KMD.

Dengang sagde pressechef Christoffer Hellmann fra KMD:

"På linje med alle andre ønsker vi at opbygge relationer, og det bruger vi blandt andet vores kundearrangementer til."

Hos KMD var man ikke ivrig for at fortælle hvilke kunder, der nyder godt af KMD "repræsentations- og markedsføringsaktiviteter".




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere