Artikel top billede

(Foto: Mads Elkær)

Handlede IT Factory og Mikael Ljungman med luft?

En række belastende oplysninger fra den tidligere teknologidirektør i IT Factory sætter Mikael Ljungman i et grimt lys op til retssag.

Inden retssagen begynder mod den tidligere bedrageridømte svindler Mikael Ljungman om svindel med en kvart milliard IT Factory-kroner, er det tvivlsomt, om svenskeren nogensinde har været i nærkontakt med IT Factorys software.

For i oprydningsarbejdet efter it-fabrikkens fallitbo fangede kurator Boris Frederiksen nemlig en mildest talt uforberedt Mikael Ljungman, der knap nok kunne gøre rede for, hvordan svenskerens selskab Media Power benyttede IT Factory-softwaren.

Det fortæller tidligere udviklingsdirektør i IT Factory, Carsten Sjørup, som sad ved siden af Boris Frederiksen under konferenceopkaldet til Ljungman.

"Kurator ville gerne forstå, hvad Mikael Ljungman påstod, at han brugte IT Factorys software til. Altså, hvordan systemet fungerede," forklarer Carsten Sjørup.

Carsten Sjørup sad med ved konferenceopkaldet, fordi han skulle hjælpe kurator Boris Frederiksen med at undgå at få bundet diverse løgnehistorier på ærmet omkring tekniske spørgsmål.

Det opkald slap Mikael Ljungman ikke videre heldigt fra.

"Forklaringen var ikke specielt overbevisende. Mikael Ljungman havde jo ikke en plausibel forklaring på software-brugen," forklarer Carsten Sjørup, der sammen med en række andre teknisk kyndige personer omkring konferencetelefonen rystede på hovedet over svenskerens forklaringer.

Media Power tæt på IT Factory

Et afgørende punkt i retssagen mod Mikael Ljungman bliver formentlig netop forholdet mellem IT Factory og en række af Ljungmans selskaber.

Var den pengestrøm, der har været mellem IT Factory og flere af selskaberne et bevidst led i leasing-fupnummet eller ej?

Eller sagt på en anden måde: Handlede Mikael Ljungman med software eller varm luft?

Bagger forsvarede Ljungman

Under et tre timer langt interview med Dorte Toft og Computerworld inden fupfabrikkens kollaps forsvarede Stein Bagger hårdnakket forholdet til Mikael Ljungman og folkene omkring ham.

"Vi bruger ikke så meget energi på at finde ud af, om en ansat eller en i en ejerkreds har været involveret i noget. Det, der er interessant for os, er, at de betaler deres regninger," sagde Stein Bagger blandt andet.

Det kom desuden frem, at Stein Bagger angiveligt kun havde mødt Mikael Ljungman to gange - og aldrig mødt Carl Freer, der også var tilknyttet Media Power.

Noget der også senere skulle vise sig at være nogen uenighed omkring.

Og under retssagen mod Stein Bagger beskyldte den tidligere it-direktør Mikael Ljungman for at kende til svindlen.

Vil han synge?

På mandag starten retssagen, hvor Mikael Ljungman risikerer 12 års fængsel og konfiskation af 190 millioner kroner.

Mange millioner kroner savnes nemlig fortsat i en af Danmarkshistoriens største erhvervsskandaler.

Nu venter anklagemyndigheden sikkert spændt på, om Mikael Ljungman vælger at udtale sig om alle forholdene, eller om han følger det råd, han fik fra sin makker, Carl Freer.

Ifølge en mail, Børsen har læst, skrev Carl Freer til Mikael Ljungman, at han burde købe 30 gode bøger og tage en tur i fængslet, da der venter en formue på ham, når han har udstået sin straf.

Mikael Ljungman har tidligere nægtet at udtale sig til politiet og har erklæret sig uskyldig.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere