67-årige Charles P. Thacker, kaldet Chuck, begyndte i Xerox Palo Alto Research Center (PARC), hvor han byggede en prototype på en desktopcomputer.

Microsoft-udvikler vinder årets Turing Award

Computerbranchens Nobel-pris, A.M. Turing Award, går til en Microsoft-udvikler, der har opfundet mange af de pc-ting, som vi i dag slet ikke tænker over.

Computerbranchens svar på Nobel-prisen, A.M. Turing Award, er blevet tildelt Microsoft-udvikleren Charles P. Thacker for hans arbejde med den netværksbaserede personlige computer.

A.M. Turing Award er tidligere gået til en kendt
it-dansker. Det skete i 2006, og det kan du læse mere om her.

Charles P. Thackers arbejde med pc'en går mange år tilbage. Han byggede i 1974 - da han var ansat i Xerox' udviklingsafdeling - en prototype på en desktopcomputer.

Den fik navnet 'Alto', og den kan du læse mere om her.

Banebrydende opfindelse
'Alto'-computeren var dengang banebrydende og flere af de ideer, der blev udmøntet i computeren, er siden blevet en del af fundamentet for den moderne pc.

De tæller eksempelvis den fjernsynsagtige skærm, en grafisk brugergrænseflade og en såkaldt WYSIWYG (what-you-see-is-what-you-get) tekst-editor.

Charles P. Thacker stod for hardwaredelen af Alto-computeren, mens Butler Lampson stod for softwaredelen.

Alto-computeren var relativ nem at bruge, og Xerox-udviklerne smuglede den ofte ud af Xerox-bygningerne for at stille den til rådighed for 'almindelige' mennesker. Således blev den blandt andet brugt til at skrive en Ph.d.-afhandling.

Selv mener Charles P. Thacker, at den virkelige milepæl var, at der var et helt system bag Alto-computeren.

"Vi havde computerne, netværket, laserprinterne og serverne koblet sammen, og det var faktisk det virkelige gennembrud: At vi var i stand til at sætte et helt system sammen," siger han.

29 patenter
Den innovative Charles P. Thacker høster også anerkendelse for sit arbejde med at udvikle Ethernet, ligesom han stod bag en stribe tidlige prototyper af multiprocessor-arbejdsstationer og tablet-pc'er.

I dag arbejder Charles P. Thacker med computer-arkitektur i Microsofts udviklingsafdeling i Silicon Valley.

Han ejer 29 patenter - alle sammen på computersystemer og netværk.

Prisen udløser en kontant præmie på en kvart million dollar.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett Packard Enterprise ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Cloud-teknologi sikrede dronningens corona-tale - men DRs CIO Mikkel Müller er slet ikke færdig med cloud endnu
Uden cloud og den rette cloud-strategi havde DR ikke haft samme muligheder eller nye digitale produkter. Det fortæller CIO Mikkel Müller til Computerworld - hvor han også uddyber hvordan han ser resten af it-landskabet bevæge sig mod cloud og hvordan udviklere efterspørger de moderne værktøjer.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Hybrid infrastruktur giver Jutlander Banks medarbejdere mere tid til kunderne
Hos Jutlander Bank sørger den nye, hybride infrastruktur fra HPE for, at bankens kunderådgivere i dag kan bruge væsentlig mere tid hos den enkelte kunde. I denne kundecase kan du få indsigt i hvordan IT-chef Kim Meling Christensen har oplevet samarbejdet med Atea og HPE – samt hvilke kundevendte fordele og muligheder for automatisering som det har givet.