Foto: Jørgen True/TDC

Telia og Telenor: Vi er uden alternativer til TDC's net

En række aktører har brugt flere milliarder kroner på at bygge nye netværk i Danmark, men bredbåndsudbyderne Telenor og Telia ser ingen alternativer til TDC-nettet.

I dag er TDC som det eneste teleselskab herhjemme tvunget til at holde sit fastnet åbent for andre bredbåndsudbydere. Det sker, fordi selskabet ifølge IT- og Telestyrelsen har en dominerende markedsposition.

Der er ellers mange andre tele-infrastrukturer i Danmark såsom fibernet, mobilnet, kabelnet og WiMAX-net.

Men er der reelt set et alternativ til TDC's traditionelle fastnet, kobbernettet?

De to teleselskaber Telenor og Telia, som begge udbyder bredbånd i TDC's kobbernet, har begge svært ved at få øje på alternativerne til TDC-nettet.

Administrerende direktør Jesper Brøckner fra Telia vurderer, at der umiddelbart ikke er udsigt til en fastnet-infrastruktur som alternativ til TDC's net ud over det fibernet, som en række elselskaber ruller ud. Et fibernet, som vel at mærke ikke er landsdækkende, påpeger Telia-direktøren.

"Derfor er Telia nødt til at bruge både TDC's kobber-infrastruktur samt fibernet og kabelnet. Kobbernettet vil også i de næste fem til seks år være den eneste vej ud til alle danske husstande. Så konkurrencen vil i høj grad fortsat ske på tjenester leveret via det kobbernet, som jo er blevet udviklet gevaldigt i de seneste år," forklarer Jesper Brøckner.

Han peger på, at ingen for 10 år siden havde forestillet sig, at det ville være muligt at levere tjenester som HD-tv på kobbernettet, men det er muligt i dag, fordi hastigheden i TDC-kobbernettet er blevet hævet år for år.

Telenor på linje med Telia
Hos Telenor er holdningen ligeledes, at dansk telepolitik fremover skal fokusere mere på at regulere TDC's net, så bredbåndsudbydere kan konkurrere på tjenester i TDC's net.

Det sidste håb om et alternativ til TDC fastnet-infrastruktur forsvandt, da TDC købte DONG's fibernet i november sidste år, mener kommunikationschef Christians Wulff Søndergaard fra Telenor.

Heller ikke elselskaberne, som har gravet fibernet ned for otte milliarder kroner, er et alternativ, mener kommunikationschefen. Og især ikke, efter at 15 af dem under navnet Company X lukkede deres net, så de nu holder fremmede bredbåndsudbydere ude af nettet.

"Selv hvis elselskaberne åbnede op, så har de alle et forskelligt setup, som vi skulle udvikle en specifik grænseflade til for at kunne levere ind i det enkelte elselskabs net, og det samme ville gøre sig gældende for Telia Stofas kabelnet. Men de net bliver ikke åbnet op, for de er jo ikke regulerede," siger Christian Wulff Søndergaard.

Dansk Energi: Der er alternativer på vej
Hos Dansk Energi, der repræsenterer elselskaberne og deres fiberinvesteringer, mener chefkonsulent Christian Berg, at der er alternativer på vej.

"Det undrer os da lidt, at Telenor og Telia siger, at ambitionen om en alternativ infrastruktur er mislykket. Vi kan da konstatere, at der er hældt milliarder i at opbygge et mobilt bredbånds-net, og det har Telenor og Telia selv investeret hårdt i. Mobilt bredbånd er vel en konkurrent til TDC's ADSL ved de lidt lavere hastigheder, men det er da rigtigt, at de ikke har udrullet fiber," siger Christian Berg.

Det er ifølge ham forkert at sige, at den sidste mulighed for et alternativ blev slået ihjel, da DONG's fibernet overgik til TDC.

"Vi har også lidt svært ved at forstå, at Telenor siger, at TDC's køb af DONG's fibernet var enden på det. Der er altså en masse andre energiselskaber, som udruller fiber massivt alle andre steder, så det er lidt at have skyklapper på, når Telenor siger det," siger Christian Berg.

Trådløst alternativ?
Udover elselskabernes fiberinfrastruktur har også selskabet Skyline de senere år brugt millioner på at udbygge en alternativ infrastruktur.

Ifølge salgsdirektør Jan Bisgaard fra Skyline har virksomheden indtil videre brugt "et større tre-cifret millionbeløb" på at opbygge en trådløs infrastruktur, som indtil videre omfatter 460 master, der dækker hele Jylland og Fyn samt dele af København.

Og inden årets udgang er hele Danmark dækket med WiMAX-teknologien, som virksomheden bruger til at levere bredbånd med, fortæller han.

"Vi mener, at vi er et reelt alternativ til TDC's net med det som vi har bygget op. Derfor siger vi, at der er et reelt alternativ til kobbernettet, som har været reguleret i lang tid," siger salgsdirektør Jan Bisgaard fra Skyline

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TDCH A/S
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ESDH / ECM - Optimal og effektiv data- og dokumenthåndtering

Med ECM kan indsamle, tilgå og styre informationer på tværs af virksomhedens systemer. Du får overblikket over alt fra dokumenter, video- og lydfiler til mails og andet indhold gennem hele livscyklussen. Få inspiration til din egen ECM-løsning, til hvordan du sikrer høj datakvalitet på tværs i organisationen og hvordan du tænker ESDH/ECM ind i hele den digitale arbejdsplads.

23. januar 2019 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

24. januar 2019 | Læs mere


Blockchain: Totalt styr på data gennem hele kæden

Blockchain-teknologien kan sikre og effektivisere dine produktions- og innovationsmiljøer i hidtil uset grad. Potentialet er enormt. Men hvordan kommer du i gang? Og hvordan finder jeg de lavthængende frugter? Det får du svar på på dette Computerworld event

25. januar 2019 | Læs mere


Premium
Københavns Universitet erkender skarp kritik af it-sikkerheden: “Vi har ikke helt de samme løsningsmuligheder”
Københavns Universitet har ikke de samme muligheder for at sikre en god it-sikkerhed, lyder det fra ledelsen. Alligevel erkender man krtikken fra Rigsrevisionen. “Der er steder, hvor vi ikke er kommet helt i hus med de her risikovurderinger.”
CIO
Tech fra Toppen: Tim Vang får hastigheden op og de rigtige idéer frem med Googles pretotyping
Tech fra Toppen: Tim Vang får ideerne frem og hastigheden op ved konstant at tænke små overskuelige eksperimenter ind idéprocessen. Metoden hedder pretotyping og stammer fra Google. Lær meget mere om, hvordan du kan bruge værktøjet her.
Job & Karriere
Efter blodrødt regnskab: Nu fyrer Atea 20 medarbejdere i Danmark
Atea fyrer nu 20 medarbejdere. Det sker som en direkte konsekvens af, at den danske forretning er under pres, oplyser selskabets direktør.
White paper
6 gode råd til et succesfuldt virtuelt møde
Den traditionelle måde at tænke arbejdsplads på er under forandring. Nye teknologier skyder frem og gør hverdagen nemmere og mere dynamisk. Eksempelvis er mængden af fjernarbejdspladser steget med 115% de seneste 10 år, og det stiller krav til måden at holde møder på. Med et virtuelt møderum kan møder faciliteres online, og alle parter sparer tid fordi det er mere fleksibelt og ikke betinget af at alle møder op fysisk. I dette whitepaper kigger vi på hvad der skal til for at mestre denne disciplin og giver dig 6 gode råd.