Foto: Jørgen True/TDC

Telia og Telenor: Vi er uden alternativer til TDC's net

En række aktører har brugt flere milliarder kroner på at bygge nye netværk i Danmark, men bredbåndsudbyderne Telenor og Telia ser ingen alternativer til TDC-nettet.

I dag er TDC som det eneste teleselskab herhjemme tvunget til at holde sit fastnet åbent for andre bredbåndsudbydere. Det sker, fordi selskabet ifølge IT- og Telestyrelsen har en dominerende markedsposition.

Der er ellers mange andre tele-infrastrukturer i Danmark såsom fibernet, mobilnet, kabelnet og WiMAX-net.

Men er der reelt set et alternativ til TDC's traditionelle fastnet, kobbernettet?

De to teleselskaber Telenor og Telia, som begge udbyder bredbånd i TDC's kobbernet, har begge svært ved at få øje på alternativerne til TDC-nettet.

Administrerende direktør Jesper Brøckner fra Telia vurderer, at der umiddelbart ikke er udsigt til en fastnet-infrastruktur som alternativ til TDC's net ud over det fibernet, som en række elselskaber ruller ud. Et fibernet, som vel at mærke ikke er landsdækkende, påpeger Telia-direktøren.

"Derfor er Telia nødt til at bruge både TDC's kobber-infrastruktur samt fibernet og kabelnet. Kobbernettet vil også i de næste fem til seks år være den eneste vej ud til alle danske husstande. Så konkurrencen vil i høj grad fortsat ske på tjenester leveret via det kobbernet, som jo er blevet udviklet gevaldigt i de seneste år," forklarer Jesper Brøckner.

Han peger på, at ingen for 10 år siden havde forestillet sig, at det ville være muligt at levere tjenester som HD-tv på kobbernettet, men det er muligt i dag, fordi hastigheden i TDC-kobbernettet er blevet hævet år for år.

Telenor på linje med Telia
Hos Telenor er holdningen ligeledes, at dansk telepolitik fremover skal fokusere mere på at regulere TDC's net, så bredbåndsudbydere kan konkurrere på tjenester i TDC's net.

Det sidste håb om et alternativ til TDC fastnet-infrastruktur forsvandt, da TDC købte DONG's fibernet i november sidste år, mener kommunikationschef Christians Wulff Søndergaard fra Telenor.

Heller ikke elselskaberne, som har gravet fibernet ned for otte milliarder kroner, er et alternativ, mener kommunikationschefen. Og især ikke, efter at 15 af dem under navnet Company X lukkede deres net, så de nu holder fremmede bredbåndsudbydere ude af nettet.

"Selv hvis elselskaberne åbnede op, så har de alle et forskelligt setup, som vi skulle udvikle en specifik grænseflade til for at kunne levere ind i det enkelte elselskabs net, og det samme ville gøre sig gældende for Telia Stofas kabelnet. Men de net bliver ikke åbnet op, for de er jo ikke regulerede," siger Christian Wulff Søndergaard.

Dansk Energi: Der er alternativer på vej
Hos Dansk Energi, der repræsenterer elselskaberne og deres fiberinvesteringer, mener chefkonsulent Christian Berg, at der er alternativer på vej.

"Det undrer os da lidt, at Telenor og Telia siger, at ambitionen om en alternativ infrastruktur er mislykket. Vi kan da konstatere, at der er hældt milliarder i at opbygge et mobilt bredbånds-net, og det har Telenor og Telia selv investeret hårdt i. Mobilt bredbånd er vel en konkurrent til TDC's ADSL ved de lidt lavere hastigheder, men det er da rigtigt, at de ikke har udrullet fiber," siger Christian Berg.

Det er ifølge ham forkert at sige, at den sidste mulighed for et alternativ blev slået ihjel, da DONG's fibernet overgik til TDC.

"Vi har også lidt svært ved at forstå, at Telenor siger, at TDC's køb af DONG's fibernet var enden på det. Der er altså en masse andre energiselskaber, som udruller fiber massivt alle andre steder, så det er lidt at have skyklapper på, når Telenor siger det," siger Christian Berg.

Trådløst alternativ?
Udover elselskabernes fiberinfrastruktur har også selskabet Skyline de senere år brugt millioner på at udbygge en alternativ infrastruktur.

Ifølge salgsdirektør Jan Bisgaard fra Skyline har virksomheden indtil videre brugt "et større tre-cifret millionbeløb" på at opbygge en trådløs infrastruktur, som indtil videre omfatter 460 master, der dækker hele Jylland og Fyn samt dele af København.

Og inden årets udgang er hele Danmark dækket med WiMAX-teknologien, som virksomheden bruger til at levere bredbånd med, fortæller han.

"Vi mener, at vi er et reelt alternativ til TDC's net med det som vi har bygget op. Derfor siger vi, at der er et reelt alternativ til kobbernettet, som har været reguleret i lang tid," siger salgsdirektør Jan Bisgaard fra Skyline

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Fremtidens it-ressourcer – sådan tiltrækker og fastholder I de bedste medarbejdere.

Danmark kommer til at mangle 19.000 it-specialister frem mod 2030 – og det kommer til at hæmme de danske virksomheders forretningsevne. På konferencen vil du få inspiration til og konkret viden om, hvordan du får fat i og fastholder de bedste it-profiler i et marked med høj efterspørgsel og relativt få ansøgere.

22. november 2018 | Læs mere


Roundtable: Muligheder og gevinster med RPA

RPA - robot proces automation - er for alvor på vej frem i mange organisationer: Der er meget store muligheder for de fleste organisationer i software-robotter, der er relativt nemme at opsætte.

22. november 2018 | Læs mere


CRM: Bedre og mere effektiv kundehåndtering i en digital tidsalder

Hør om implementering, processer og forandringsledelse - og få et indblik i helt konkrete løsninger, værktøjer og lær hvordan du får effektiviseret den interne administration og løftet kundeoplevelsen

27. november 2018 | Læs mere


Premium
Dansk universitet lukker it-uddannelse efter krav om færre udenlandske studerende: “Det er i høj grad et tilbageskridt”
Aalborg Universitet har meddelt at man lukker i alt syv uddannelser, herunder en it-uddannelse hvor undervisningen idag foregår på engelsk. “Det er i høj grad et tilbageskridt,” lyder det fra IT-Branchen til Computerworld.
Computerworld
Yousee varsler prisstigninger på op til 36 procent - skal være med til at finansiere fiber-udrulning
Yousee varsler prisstigninger på både tv-pakker og bredbånd. Pengene skal blandt andet være med til finansiere fiber-investeringer.
CIO
Forleden reparerede en mekaniker min bil: Det kostede 4.200 kroner, som min hjerne snød mig til at betale med et smil
De rationelle it-beslutninger du træffer er måske en illusion. Det lærte jeg da min bil gik i stykker og min hjerne snød mig til at tro, at alt var fint. Til gengæld fandt jeg tre fælder dine it-beslutninger kan falde i.
Job & Karriere
Manden bag Stack Overflow til softwareudviklere og folk i it-branchen: Disse ting skal du lære, hvis du vil undgå at blive tromlet totalt
Interview: Manden bag Stack Overflow og Trello har en opsang til folk i it-branchen. Her er de kompetencer, som du bare skal tilegne dig nu.
White paper
Roadmap til din digitale forretning
Digital transformation er på alles læber, men flere virksomheder er usikre på hvordan man rent faktisk kommer i gang. I dette whitepaper gennemgår vi en case fra den britiske online retail branche, hvor vi ser, hvordan I opnår en operationel og konkurrencemæssig fordel.