Artikel top billede

Foto: Lars Sundström. (Foto: Lars Sundström / Lars Sundström)

Disse selskaber vil bygge super-mobilnet i Danmark

Der er nu sat navne på de selskaber, der ønsker at byde på nye tilladelser til at drive højhastigheds-mobilnet i Danmark. Se dem her.

Stadig flere danskere bruger mobilt bredbånd, og teleselskaberne udbygger deres mobilnetværk i al hast for at kunne følge med efterspørgselen.

Teleselskaberne har dog også brug for flere radiofrekvenser, hvis de skal have højere hastighed og kapacitet i nettet.

Derfor sætter IT- og Telestyrelsen nu nye frekvenser til salg på auktion i næste måned, hvor teleselskaber har muligheden for at byde ind på disse frekvenser.

Allerede nu står det dog klart, at budgiverne bliver de fire eksisterende operatører i markedet. Ifølge IT- og Telestyrelsen er det selskaberne TDC, Telenor, Telia og 3, der har meldt sig til auktionsrunden.

Dermed er der ingen tegn på, at nye mobilselskaber ønsker at kaste sig ind i kampen på det danske marked.

Selskaberne tager forskud på glæderne

Frekvenserne, der ryger på auktion, ligger i 2,5 gigahertz-frekvensbåndet. Det er høje frekvenser, som er velegnede i byområder, fordi de har høj kapacitet, men de har kort rækkevidde.

Forventningen er, at teleselskaberne vil bruge netværket til LTE-teknologien, som understøtter højere hastigheder og mere kapacitet. TDC og Telenor har meddelt, at deres netværk er ved at blive opgraderet til LTE, mens Telia også hurtigt vil være klar med den ny teknologi.

"Når auktionen er afsluttet, vil Telia relativt hurtigt være klar med LTE. Mere præcist kan vi ikke sige det, men vi vil være aggressive," fortalte teknisk direktør Henrik Juel Nielsen fra Telia til Computerworld i februar.

Mobiloperatøren 3 har indtil videre ikke meldt noget officielt ud som selve LTE-teknologien, men selskabet annoncerede for nylig, at det satser på HSPA-teknologien, som er mere i familie med den nuværende teknologi i netværket.

"Her i Danmark er vi klar med 42 megabit per sekund i dele af vores netværk i slutningen af året. Næste skridt bliver så 84 megabit i sekundet, men der kan vi ikke sætte en dato på endnu," sagde 3's kommunikationschef, Stine Green Paulsen, til Computerworld i januar.

Ved den lejlighed understregede hun, at det ikke skulle ses som et fravalg af LTE-teknologien.

Det er Ericsson og Nokia Siemens Networks, der udbygger mobilnettene for operatørerne i Danmark.

I og med det er en auktion, er det usikkert, hvad prisniveauet for tilladelserne ender på, men der er ingen tvivl om, at prisen bliver markant lavere end i 2001, hvor fire teleselskaber hver betalte omkring en milliard kroner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere