Artikel top billede

Det svirrer med rygter: Er Google på vej med gPad?

Computerviews: Hvorfor køber Google en chip-producent med klare forbindelser til Apple? Er der mon en gPad på vej?

Nettet svirrer af rygter efter at Google har købt chip-producenten Agnilux.

Agnilux er nok ukendt for de fleste, men det er et spændende firma.

Ledelsen består nemlig af folk fra PA Semi, som Apple købte i 2008.

Folkene fra PA Semi stod bag chippen A4, som sidder i den meget omtalte iPad fra Apple.

En gPad på vej?

En del af folkene fra PA Semi startede for nylig Agnilux, som Google altså nu har købt.

Med Agnilux-folkenes baggrund er det ikke underligt, at rygter om en kommende gPad - en Google pendant til iPad - får ekstra næring i denne tid.

I starten af februar lagde Glen Murphy, en af Chrome OS' designerne, en video ud på Youtube, der viser konceptet for ChromeOS på en tablet.

Købet af Agnilux handler dog ikke nødvendigvis om et nyt platformsmarked for Google.

Det kan være, at Google har købt Agnilux for at forbedre sin oprindelige platform; datacenteret.

Optimering af serveres energiforbrug?

Ifølge New York Times-journalisten Ashlee Vances blog, arbejder Agnilux på en form for server.

Bloggen er fra før offentliggørelsen af Googles opkøb af Agnilux og Ashlee Vance nævner blandt andet, at Agnilux er i partnerskab med Cisco. Ashlee Vances oplysninger stammer fra en anonym tidligere PA Semi-ansat.

Hvis oplysningerne er rigtige - og de ikke blot er plantet for at dække over hvad Agnilux egentligt arbejder på - så vil en lav-energi chip-arkitektur til serverbrug fra Agnilux hænge godt sammen med Googles planer om at reducere energiforbruget yderligere i sine datacentre.

Sådan arbejder Google på at bringe energiforbruget ned

Da Computerworld mødte Urs Hölzle, den ansvarlige for Googles datacentre, i forbindelse med JAOO-konferencen forrige år i Århus, berettede han blandt andet om Googles næste store udfordring i sine datacentre.

Google har i lang tid fokuseret på at nedbringe energiforbruget i sine datacentre og næste opgave er at få gjort serverne mere energi-effektive.

Eksempelvis anvender en server, der ikke har nogen CPU-belastning, tæt på 50 procent af den energi, som den anvender ved fuld belastning.

Det vil være bedre, hvis serveren kun anvender energi, når den rent faktisk foretager beregninger.

En lineær sammenhæng mellem serverens workload og energiforbruget vil være ideelt.

Eller med andre ord; Når der ikke er noget workload, anvendes nul energi, 25 procents belastning giver et energiforbrug på 25 procent og så fremdeles.

Det var, hvad Urs Hölzle og hans folk kiggede intenst på i efteråret 2009.

"Hardwaredesignere kunne prøve at udvikle computere, der anvender 10 procent af energien, når de har et workload på 10 procent. Vi samarbejder med hardwareleverandører om mere energieffektive servere,"
sagde Urs Hölzle dengang.

Måske vil Google udvikle sine egne serverchips, ligesom Google selv bygger strømforsyningerne i sine gør-det-selv-datacentre?

Det er nok ikke så sexet som en gPad, men måske mere rigtigt?

P.S. Det kan være min dømmekraft er påvirket af det tema om datacentre, som er i Computerworld-avisen i dag. Her ser vi nærmere på datacentre fra HP, IBM, Microsoft og Google




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere