Artikel top billede

(Foto: Mikael Rieck)

Her er Danmarks bedste CIO 2010

Årets CIO 2010: En kæmpefusion af seks forskellige virksomheder er en kæmpe it-mæssig udfordring, som årets CIO har gennemført med bravur. Mød Danmarks allerbedste CIO.

Årets CIO 2010 hedder Michael Moesgaard.

Han er til daglig koncern it-direktør i Dong Energy.

Og det er et job han er enormt dygtig til.

Så dygtig at han netop er blevet kåret til den bedste af sin slags af et dommerpanel bestående af en række prominente personligheder fra og omkring den danske it-branche.

Stærke innovative tiltag

Årsagen til, at netop Michael Moesgaard udmærker sig blandt i alt fem finalister, der bestemt også kan deres kram, er ifølge juryen, at han ud over at være et stort organisatorisk talent også har formået at drive en række innovative tiltag i forhold til den måde, hvorpå energisektoren producerer distribuerer og sælger energi på.

Blandt andet smarthub og powergrid, som blandt andet er en forudsætning for, at vi kan få fuld udbytte af den energi, der produceres ved hjælp af vindmøller.

"Der er ingen tvivl om - heller ikke hos Michael's chefer og kolleger - at Michael har en meget stor aktie i den succeshistorie, som IT er blevet hos Dong Energy.

Det er tydeligt, at Michael i stigende grad nyder respekt fra alle interessenter i organisationen, ikke kun for sit IT-bidrag men også i høj grad fra sit bidrag til forretningen," lyder det i juryens begrundelse.

Forretningen er det vigtigste

En af de ting, der kendetegner Michael Moesgaards ledelse, er en stor forståelse for de forretningsmæssige aspekter i det at lede en stor it-organisation.

I forbindelse med den enorme fusion mellem energiselskaberne Dong, Elsam, E2, Københavns Energis el-aktiviteter, Frederiksberg Forsyning og Nesa til selskabet Dong Energy, der blev igangsat i 2005, har Michael Moesgaard således bevaret fokus på det, der er vigtigst.

Nemlig forretningen.

"Under fusionen var det vigtigste at komme ud over stepperne og komme i mål. Vi kunne ikke have, at fusionen væltede på grund af it. Det vigtigste var at beskytte selskabets samlede omsætning på 40 milliarder kroner," har Michael Moesgaard tidligere sagt til Computerworld.

Det er da også noget topledelsen i Dong Energy har lagt mærke til.

Blandt andet fortæller hans chef, CFO Carsten Krogsgaard Thomsen, til juryen, hvorledes Michael er vokset i sin rolle gennem årene og i dag er yderst kompetent til at gennemskue komplekse forretnings-processer.

Og respekten går begge veje.

"Det er en stor ære," siger Michael Moesgaard, efter han har fået overrakt prisen.

"Men man bliver ikke årets CIO uden ledelsens opbakning," siger han, og glemmer ikke at pointere, at prisen ikke mindst skyldes hans dygtige medarbejderstab.

Hele historien om Dong Energys it-direktør kan du læse her.

På næste side får du dommerpanelets begrundelse i sin fulde længde.

Du kan læse mere om de øvrige nominerede her.

Juryens begrundelse

Årets CIO 2010 er: Michael Moesgaard, Dong Energy.
Juryen har begrundet valget som følger:

Michael har gennem sin tid hos Dong Energy stået i spidsen for it-afdelingen i en organisation i rivende udvikling. Det har også præget den dagsorden, som Michael har haft.

It-afdelingen selv har været gennem to store omlægninger efter den blev skabt via de it-afdelinger, der var hos de fusionerede selskaber.

I stedet for at skabe en enkel, central it-afdeling blev dette i stedet gennemført i to tempi, gennem først en føderal it-organisation og så senest en central, linieorganisation.

Disse ændringer har været succesfulde, hvilket kan måles på den betydning, som it har haft for det nye fusionerede Dong Energy.
Ja, man kan sige, at it har været helt centralt i forhold til at drive integrationsarbejdet og harmoniseringen af forretningen i forbindelse med fusionen.

Ikke alene har omlægningerne afgørende betydning for den måde, som it understøtter forretningen hos Dong Energy, de har også være nøglen til en meget markant besparelse på it-budgetterne på et trecifret millionbeløb.

Som vi ved, er fokus på it og omkostningsreduktion centralt i disse år, og ikke mindst for Dong Energy.

Det er dog ikke kun på de organisatoriske linier, at Michael på markant vis har markeret sig.

Energisektoren er i disse år centrum for markante fornyelser i den måde, man producererer, distribuerer og sælger energi på, og Michael står i centrum for mange af disse nye, innovative tiltag. Således er han sammen med sin it-stab dybt involveret i flere projekter, hvor vi kan nævne:

• Powerhub, der gennem it-automatisering og balancering af energikilder og energiforbrug er afgørende for, at energisystemet kan håndtere en stigende andel af vindkraft.

• Smartgrid, der på trods af en nok så bekendt diskussion om udrulning af smartmeters, er undervejs

• Trading system, der er afgørende for, at Dong Energy kan integrere gennem hele energiværdikæden og at man kan handle og samarbejde med andre operatører og partnere i markedet

Der er ingen tvivl om - heller ikke hos Michael's chefer og kolleger - at Michael har en meget stor aktie i den succeshistorie, som it er blevet hos Dong Energy.

Det er tydeligt, at Michael i stigende grad nyder respekt fra alle interessenter i organisationen, ikke kun for sit it-bidrag men også i høj grad fra sit bidrag til forretningen.

De projekter, som Michael i dag arbejder med, at dybt forankret i kernen af virksomhedens forretning - produktion, distribution og salg af energi.

Michaels arbejde og kompetencer er i dag derfor meget tæt forbundet med forretningen.

Som person forholder Michael sig yderst professionelt til opgaven som CIO - samtidig med, at han viser stor engagement og dedikation til sin mission.

Hans chef, CFO Carsten Krogsgaard Thomsen, beskriver, hvorledes Michael er vokset i sin rolle gennem årene og er i dag yderst kompetent til at gennemske komplekse forretnings-processer.

Samtidig nævner han, at Michael har stor fokus på økonomien og KPIere.

Det er derfor en enig jury, der kan konkludere, at Michal behersker jobbet som CIO på alle niveauer og med stor sikkerhed.

Dit arbejde i Dong Energy har været og vil være afgørende for virksomhedens succes.

Et stort til lykke fra juryen.

Flemming Poulfeldt, forfatter og professor i ledelse, Copenhagen Business School
Malou Aamund, MF for Venstre
Peter Schleidt, CIO, Danske Bank
Michael S. Hansen, IT Direktør, Region Sjælland
Jan Horsager, redaktør, Computerworld
Per Andersen, adm. direktør, IDC Nordic & Benelux