Carnac Forsker
03. januar 2018 - 21:42 Der er 6 kommentarer

Måske har du mere plads tilbage på din SSD end du tror

Jeg har en ca. 3 år gammel computer med en 128 GB SSD (109 GB effektiv). Når jeg åbnede C-drevet stod der, at der var 15 GB ledig plads tilbage på den. Jeg har nogle forskellige spil og programmer installeret på den, så har i lang tid tænkt at det passede nok meget godt.

Men så fik jeg lyst til at se på størrelsen af de mapper der lå på den.

Og når jeg kiggede efter, så det ud til at der faktisk kun var 3 mapper af betydelig størrelse.

1. Brugere ca 15 GB
2. Programmer (x86) ca 5 GB
3. Windows ca 20 GB

Der er nogle flere mapper, men mange af dem fylder under 1 GB. Så groft set havde jeg brugt 40 GB plus det løse. Hvorfor viser C-drevet så, at der kun er 15 GB ledig plads? Jeg burde jo have omkring 60 GB ledig!

Nu siger man det er en dårlig idé at køre en drive wipe på en SSD, da det bruger en hel cyklus, og en SSD kan jo kun tåle at blive overskrevet x antal gange.

Men jeg besluttede mig alligevel at køre en CC cleaner drive wipe på C-drevet, altså hvor man vælger den funktion, hvor den kun wiper ledig plads og kun én overskrivning. Den burde således kun cleane de 15 GB som der stod der var ledig.

Men efter den var færdig... Vupti! Så havde jeg 61 GB fri harddisk plads! Og det stemmer jo meget bedre overens med det regnestykke jeg selv havde lavet.

Jeg ved ikke hvorfor C-drevet skriver man kun har 15 GB ledig plads, når nu jeg havde 60! Den forskel alene gør jo at man pludselig har plads til hele the Witcher 3. Som jeg ellers ikke kunne installere på denne commputer tidligere pga. den skrev at jeg havde for lidt diskplads.

Måske nogle andre her har et svar på hvorfor? SSD´en burde jo angive at tidligere brugt plads er ledig igen, når man sletter noget.

Nu vil jeg ikke opfordre til at køre drive-wipe, da det som sagt slider på en SSD. Men ovenstående kunne måske alligevel være værd at prøve for dem der kan leve med at bruge én cyklus af SSD´ens levetid.
falster Ekspert
04. januar 2018 - 00:32 #1
Med mindre TRIM af en eller anden grund ikke er aktiveret forstår jeg det (heller) ikke.

https://www.howtogeek.com/257196/how-to-check-if-trim-is-enabled-for-your-ssd-and-enable-it-if-it-isnt/
Thomas S Ekspert
04. januar 2018 - 09:05 #2
når du kigger på mappernes størrelser, viser den kun mapper som er synligt - du skal også få vist skjulte filer og mapper, såsom beskytte systemfiler - så får du et bedre billede af størrelser på dine foldere.
Tit er det nogen tempfiler som fylder mere end man lige regner med - jeg har for nyligt set backup af iphone som fyldte 90 gb - fordi alt musik fra itunes også lå i backup-filen
Carnac Forsker
04. januar 2018 - 12:04 #3
#2 Jeg HAVDE tjekket for usynlige mapper. Men der var også kun nogle få af ringe størrelse.

Og jeg havde også lige kørt en disk-oprydning inkl. oprydning af systemfiler.

Så det er ikke dér problemet ligger.
Carnac Forsker
04. januar 2018 - 12:06 #4
Og de usynlige mapper er der stadig. Samt alle andre systemfiler.

Så det er altså ikke ved at cc cleaner har slettet nogle af disse, at der pludselig dukkede ekstra 45 GB ledig diskplads op.
220661 Ekspert
04. januar 2018 - 16:09 #5
Lå der nogle Windows.old som CCleaner måske kan have fjernet?
Carnac Forsker
04. januar 2018 - 17:20 #6
Nope. Alle ældre versioner var slettet.
Ny bruger Nybegynder

Din løsning...

Tilladte BB-code-tags: [b]fed[/b] [i]kursiv[/i] [u]understreget[/u] Web- og emailadresser omdannes automatisk til links

Opret Preview

Log ind eller opret profil

Hov!

For at kunne deltage på Computerworld Eksperten skal du være logget ind.

Det er heldigvis nemt at oprette en bruger: Det tager to minutter og du kan vælge at bruge enten e-mail, Facebook eller Google som login.

Du kan også logge ind via nedenstående tjenester

Premium
Virksomheder skrotter CFCS til overvågnings-opgave: “Det er ikke alle informationer, vi er interesseret i at dele med centeret”
Danske teleleverandører har oprettet en ny enhed til at overvåge deres netværk for mulige hackerangreb. Men enheden er bevidst blevet placeret uden for Center for Cybersikkerhed (CFCS).
CIO
Tech fra Toppen: Tim Vang får hastigheden op og de rigtige idéer frem med Googles pretotyping
Tech fra Toppen: Tim Vang får ideerne frem og hastigheden op ved konstant at tænke små overskuelige eksperimenter ind idéprocessen. Metoden hedder pretotyping og stammer fra Google. Lær meget mere om, hvordan du kan bruge værktøjet her.
Job & Karriere
Efter blodrødt regnskab: Nu fyrer Atea 20 medarbejdere i Danmark
Atea fyrer nu 20 medarbejdere. Det sker som en direkte konsekvens af, at den danske forretning er under pres, oplyser selskabets direktør.
White paper
Mobility - her er de aktuelle udfordringer
Hvad med sikkerheden? Mobility-bølgen fejer igennem danske virksomheder, og der er masser af muligheder og faldgruber. Sikkerheden halter, men det kan der gøres noget ved. Produceret af Computerworld.dk i oktober 2014.