Jeanette Praktikant
17. september 2020 - 16:59 Der er 10 kommentarer

Automatisk sortering af billeder?

Hej Alle,

Jeg har igennem tiden været så dum at ligge alle mine billeder i foldere, som jeg ikke længere synes er så hensigtsmæssigt. Dvs. jeg har navngivet foldere, og nu vil er jeg nået frem til, at en meget smartere løsning for mig er fx at have mapper navngivet efter året, og dernæst månederne 1-12, og tilsidst evt undermapper, hvis der er sket nogle begivenheder. (Håber jeg kan forklare mig rigtigt.)
Derfor er det hele noget rod, og jeg er igang med processen med at få ryddet op i mine billeder... Eller jeg er i gang og mangler at sortere en hel del endnu.

Derfor leder jeg efter et program, der evt. kan sortere det hele automatisk, da det virkelig tager lang tid, at flytte alle filerne i de korrekte mapper (har også en del dobbelte billeder).
Jeg er desværre også er løbet ind i det "problem" at oprettelsesdatoen, sommetider er ændret til, hvis jeg har lagt billederne over på en ny ekstern harddisk.

Så er der nogen der kender en program, der kan sortere filer fra en mappe (gerne den oprindelige dato  - hedder det metadata :) ), ud i nogle nye? Og gerne således jeg kunne navngive mapperne efter ovenstående metode.

Andre forslag modtages med kyshånd.

Mvh Jeanette
milter Ekspert
17. september 2020 - 18:07 #1
Hvis du tror, der findes en let løsning, så bliver du nok skuffet. Dit spørgsmål har været oppe en del gange i dette forum, og sagen er for det meste, at spørgerne først opdager problemet, når det er for sent, dvs. når den eneste løsning bliver meget tidskrævende pga. mængden af billeder.

Du har ret i, at digitale billeder indeholder såkaldte metadata. I fotosprog taler man om EXIF-data:

https://en.wikipedia.org/wiki/Exif

Det største problem med EXIF-data er, at de kan blive ændret, hvis du f.eks.  har flyttet, kopieret eller redigeret dine billeder. I mange tilfælde bliver den oprindelige optagelsesdato bevaret, men jeg har set eksempler på, at det ikke sker. Se linket herunder:

https://www.organizingphotos.net/date-taken-date-created-date-modified-photo-time-stamps/

Den eneste sikre metode til at bevare og kunne søge i metadate (EXIF) er, efter min mening, at alle originalerne af dine digitale billeder fra starten er blevet placeret i en mappe på din computer, og at al efterfølgende brug af de billeder bliver gjort med kopier af originalbilledet.

Så det korte svar er, at der ikke findes nogen programmer, som kan gøre det hele automatisk for dig.
ink Ekspert
17. september 2020 - 19:44 #2
Mange billedprogrammer sorterer automatisk efter dato (der så, som du skriver kan være ændret fejlagtig). Gruppering foretages ikke i mapper, men der udarbejdes "albums" for begivenheder, ferier, osv.

Mange programmer kan ændre datoer for en gruppe af billeder, så efter at have lavet et album kan man ændre datoen for alle billeder i et hug. Hvis en gruppe billeder har fået en forkert dato, kan man således nemmere ændre en gruppe end hvert enkelt billede.

Har du overvejet, at bruge Google Fotos, der ud over at være backup i skyen og giver adgang til fotos og albums på telefon og tablet.
Jeanette Praktikant
17. september 2020 - 20:46 #3
#2 Tak for svaret, jeg har selvfølgelig forsøgt at søge herinde. Håbede, at der måske var sket noget "nyt" på området, og det derfor var muligt at finde et eller andet program til at sortere billederne.

#3 Tak. Altså det som jeg har siddet og gjort indtil nu, er at sortere alle mapperne efter datoen, og har så manuelt oprettet mapperne og puttet dem ind i. Jeg har haft kig på Google Fotos, og vil lige prøve at læse lidt mere omkring dette.
kurt54 Ekspert
17. september 2020 - 21:03 #4
Ja fildatoerne er noget rod - det er exif datoen du skal bruge hvis det er muligt.

For mine telefon-billeder har jeg valgt at rename filerne med renamer  fra http://www.den4b.com  som tager exif datoen..

Så filnavn DSC_0967.jpg bliver til 2020-07-22 14-58-45-DSC_0967.jpg - jeg har taget filnavnet med for ikke at få problemer hvis flere billeder er taget inden for samme sekund.  Og også for at navne ændringen er reversibel.

Billeder standard programmet i windows 10 viser billeder kronologisk uanset mappestruktur - der findes andre som ink skrver i #2.
milter Ekspert
17. september 2020 - 21:14 #5
#3.

Jeg har arbejdet ret meget med digitale billeder og organisering af dem i en hel del år efterhånden. Jeg har benyttet adskillige programmer til den slags gennem tiderne, og jeg har lært én ting: Bedst som du tror, du har fundet det rigtige program, så forsvinder det eller understøttes ikke længere af nye styresystemer.

Jeg har med vilje undgået cloudbaserede systemer som hovedlager for mine originalbilleder af samme grund. De ligger alle på mine fysiske harddiske.
Jeanette Praktikant
18. september 2020 - 10:07 #6
#4
Tak, dette kunne også være en løsning fremover, så det vil jeg helt sikkert kigge lidt nærmere på.

#5
Det lyder som om, at jeg bare må fortsætte på den kedelige måde med manuelt at sortere billederne ;)
Hvis jeg dog antager at datoen der fremgår er den rigtige - findes der så en automatisk løsning på at sortere billederne efter den dato ?
kurt54 Ekspert
18. september 2020 - 11:23 #7
arbejder du i stifinder brug så optagelsesdato - den skal nok tilføjes vælg detaljer - højreklik på overskriftslinien og vælg flere - derefter optagelsesdato.
milter Ekspert
18. september 2020 - 21:24 #8
#6.

Du kan, som kurt54 skriver, sortere billeder efter forskellige former for datoer, og i Windows gør du det lettest via Sifinder. Som kurt54 også skriver, hvis du vil sortere efter den dato, billedet er taget, så søg med "Optagelsesdato". Optagelsesdatoen vil indeholde år, måned, dag og klokkeslæt via EXIF-informationer, hvis de oplysninger altså ikke på en eller anden måned er blevet ændret eller slettet. Det kan ske. Jeg vil opfordre dig til at læse det andet link i mit indlæg #1 meget grundigt for at forstå, hvordan det hele hænger sammen.

Sortering og katalogisering efter andre kriterier kan kun gøres manuelt.Jeg har fundet et andet link med anbefalinger til den slags:

https://photographylife.com/how-to-organize-pictures

Bemærk, at forfatteren i det bl.a. anbefaler det samme, som jeg har gjort i mine tidligere indlæg:

Once you put all the photos in a single location, come up with an easy-to-remember folder structure that you can use consistently for all your photos today and in the future.
Jeanette Praktikant
21. september 2020 - 11:15 #9
Tak skal I have.

Jeg sorterer efter optagelsesdatoen, og prøver på bedste vis, at få flyttet billederne ud i det rigtige måneder og år, således jeg har bedre styr på dem.
falster Ekspert
21. september 2020 - 13:57 #10
Muligvis har dette været oppe i de tidligere udmærkede indlæg. Men jhead er et lille praktisk værktøj. Bruger det altid til at sætte fildato = optagedato:

https://www.sentex.ca/~mwandel/jhead/

Re-name or date stamp files according to exif timestamp
Ny bruger Nybegynder

Din løsning...

Tilladte BB-code-tags: [b]fed[/b] [i]kursiv[/i] [u]understreget[/u] Web- og emailadresser omdannes automatisk til links

Opret Preview

Log ind eller opret profil

Hov!

For at kunne deltage på Computerworld Eksperten skal du være logget ind.

Det er heldigvis nemt at oprette en bruger: Det tager to minutter og du kan vælge at bruge enten e-mail, Facebook eller Google som login.

Du kan også logge ind via nedenstående tjenester





Premium
Test: Apples nye iPhone er bygget til fart og stil: Så gode er iPhone 12 og iPhone 12 Pro
Computerworld tester: IPhone 12 og iPhone 12 Pro er bygget til fart og til at se godt ud. Varen leveres stilsikkert, men noget er overset i farten.
Computerworld
Salling Group lukker stor online-satsning efter kun et år
Millionsatsningen Fillop lukker ved årets udgang. I stedet er supermarkeds-giganten Salling Group nu på vej med en række helt nye online-satsninger, der er affødt af coronakrisen.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Hybrid infrastruktur giver Jutlander Banks medarbejdere mere tid til kunderne
Hos Jutlander Bank sørger den nye, hybride infrastruktur fra HPE for, at bankens kunderådgivere i dag kan bruge væsentlig mere tid hos den enkelte kunde. I denne kundecase kan du få indsigt i hvordan IT-chef Kim Meling Christensen har oplevet samarbejdet med Atea og HPE – samt hvilke kundevendte fordele og muligheder for automatisering som det har givet.