christianbroendum Nybegynder
20. juni 2009 - 11:50 Der er 15 kommentarer og
1 løsning

Vedr lynnedslag i computer

Kan computer gå istykker under tordenvejr, selv om den har været slukket under lynnedslag? Hvis den går i stykker hvad er det så sandsynligt, der er gået i stykker? Er det muligt, at hele pc er gået i stykker? Det er nok ikke et softwareproblem! Computer viser kun startbillede med systemoplysninger etc men kommer ikke videre??
Håber I har en løsning
mvh

Christian Brøndum
rask2 Nybegynder
20. juni 2009 - 12:05 #1
Det hele  kommer naturligvis an på om PC har været tilsluttet el-nettet. Hvis det drejer sig  om en bærbar der ikke har haft lader til under lynnedslaget er det i hvert fald ikke årsagen

Hvis der har været tilføjet strømstik lyder det meget sandsynligt at den er stået af hvis der er slået lyn ned meget tæt på.

Det der sker er at når lynet slår ned søger den enorme energi et sted hen, og den vil vælge vejen med den mindste modstand, hvilket meget ofte vil være gennem el-ledninger da de netop er designet til at "bære strøm". Den enorme energi ved lynnedsalg vil så transporteres via ellednigner (hvis de altså ligger tæt på lynnedslaget) og videre til din installation. Det vil skabe meget store overspændinger der løber direkte ind i din PC. Den størrelse af spændiger/strømme er PC'er ikke designet til og derfor vil der være noget der bræder af. Højest sandsynligt er din PSU i hvert fald ståef hvis den har været udsat for den mængde energi, og sandsyneligvis også andet så som motherboard.

Det sker af og til at lynnedslag medfører at stikkontaker i huse "sprænger" ud af væggen og at der kommer sorte streger på dine vægge hvor ledninger løber. Dette er dog ekstrem tilfælde hvor lynet nærmest skal slå ned i huset.....

Men det er jo ikke en garanti for at PC'en er stået af pga lynnedslag, da det ikke er sikkert det har ramt dig. Hvad med alt andet elektronik der har været tilkoblet elnettet? virker det?
christianbroendum Nybegynder
20. juni 2009 - 12:13 #2
Ja alt andet virker, propperne sprang dog og lyset gik ud.
drenriza Nybegynder
20. juni 2009 - 12:14 #3
Som overstående, i tilfælde af lynned slag. Ville din PSU i din PC nok være det der står af. Eftersom PSU,en "registere" denne enorme spænding og slår fra eller brænder af. Og derved ikke bære denne overbelastning videre i systemet til. Gfx, cpu, hdd, drev mm.
christianbroendum Nybegynder
20. juni 2009 - 12:25 #4
Hvis den viser skærmstart med system oplysninger etc  så kan PSU vel ikke være gået i stykker eller hvad? Skifter så hele pc da det er for dyrt?
mvh
Jensen DK Novice
20. juni 2009 - 13:46 #5
Det kan være at det kun er kredsen som styre din harddisk og din CD/DVD brænder, som er stået af, men der kan godt være mere i komputeren som er blevet ked af det.
christianbroendum Nybegynder
20. juni 2009 - 13:55 #6
Det kræver at den sendes til reparation? eller kan man selv se det?
20. juni 2009 - 14:09 #7
... prøv at afmontere så meget som muligt:
HD, CD/DVD,
Diverse 'løse' kort - hvis nogen ?
Jensen DK Novice
20. juni 2009 - 14:12 #8
christianbroendum!
Du skal kun bruge svar hvis du vil lukke et spørgsmål, ellers bruger du kommentarer, når du har fået noget brugbart, kan du bede dem der har løst problemet om at lægge et svar, og så sætter du et flueben i firkanten under det farvede svar, derefter klik på opret, så er der givet point og spørgsmålet er lukket, dem du ikke giver et flueben bliver afvist.
PS. bare en oplysning

Man kan godt lave det selv hvis man er handyman og har et måleinstroment til volt og modstand.
christianbroendum Nybegynder
20. juni 2009 - 15:21 #9
Jeg er ikke harware expert, kan dog godt afmontere visse dele. Hvis HD afmonteres kan jeg vel ikke se om den så virker? Kan det svare sig at sende til rep? ca et par år gammel, nypris ca 7000 kr.

Kan man dele point?
20. juni 2009 - 16:11 #10
"... Hvis HD afmonteres kan jeg vel ikke se om den så virker?..." - næ men du ka' se om den så kommer lidt videre; altså brokker sig over "System ikke fundet" ell. lign ...
johnstigers Seniormester
20. juni 2009 - 16:31 #11
Skrevet lør. d. 20. juni 2009 kl. 14:12:01

Skrevet lør. d. 20. juni 2009 kl. 15:21:09

Læser opretter ikke det der skrives ;)
20. juni 2009 - 16:55 #12
"Kan det svare sig at sende til rep?"  Hvor bor du henne ??
christianbroendum Nybegynder
20. juni 2009 - 17:08 #13
Frederiksberg, Kbh.
20. juni 2009 - 17:41 #14
UPS!! så er der sgu langt til sønderjylland
Jensen DK Novice
21. juni 2009 - 06:38 #15
Hvis du har en indbo forsikring / familieforsikring så er det muligt at lyn nedslag i elektronik er dækket, prøv om det er tilfelled.
ptj_11 Forsker
22. juni 2009 - 01:28 #16
Hvis du kan se opstartsbilledet, så er bundkortet ikke stået af, ej heller din strømforsyning.
Når maskinen har direkte forbindelse med stikkontakten under et tordenvejr, vil et nært lynnedslag påvirke spændingen i dit ledningsnetværk, selv om der er slukket påp kontakten. Dette vil påvirke alle dine elektriske installationer, selv om der er slukket.
Højst sansynligt er din bios kommet ud af trit, og har tabt alle oplysninger om dit bundkort incl. din HD.
Forsøg dette:
Start din maskine op, aktiver den genvej til bios, som fremgår af dit skærmbillede, bed den om at finde/autogenkende din HD, gå til exit, eller tryk på tasten "F10", og vælg "Gem ændringer".
Herefter vil din maskine sikkert starte op på normal måde.
/ptj_11
Ny bruger Nybegynder

Din løsning...

Tilladte BB-code-tags: [b]fed[/b] [i]kursiv[/i] [u]understreget[/u] Web- og emailadresser omdannes automatisk til links

Opret Preview

Log ind eller opret profil

Hov!

For at kunne deltage på Computerworld Eksperten skal du være logget ind.

Det er heldigvis nemt at oprette en bruger: Det tager to minutter og du kan vælge at bruge enten e-mail, Facebook eller Google som login.

Du kan også logge ind via nedenstående tjenester

Premium
Tradeshift-topchef Christian Lanng frygter EU’s nye store cloud-satsning: "Det løber mig simpelthen koldt ned ad ryggen"
Interview: Europa skal ikke være afhængig af amerikanske og kinesiske it-giganter, og derfor er EU på vej med en stor cloud-satsning. Den danske Tradeshift-stifter Christian Lanng frygter dog, at konsekvensen bliver, at europæiske virksomheder bliver spist af med middelmådige cloud-løsninger, og dermed får svækket deres konkurrenceevne.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan: Beskyt virksomheden effektivt mod mailbårne angreb
Mailserveren er rykket i skyen, typisk i form af Office 365, men det er truslerne også. For trods højt sikkerhedsniveau hos Microsoft er virksomhederne mindst lige så udsat for mailbårne cyberangreb som førhen. Enten i form af social engineering – hvor angriberne prøver at lokke adgangsgivende informationer ud af medarbejderne, i form af phishing eller gennem deciderede malwareangreb. Dertil kommer forsøg på svindel i form af eksempelvis CEO-fraud, falske fakturaer og meget andet. Denne hvidbog giver et opdateret overblik over angrebsformerne og konkrete bud på, hvordan du bedst forebygger, at din virksomhed rammes.