Annonceindlæg fra Reach Media

Nu høster danske virksomheder cloud-gevinsterne

Langt flere virksomheder oplever bedre tilpasninger af it-løsninger og effektivisering af arbejdet ved cloud-tjenester ifølge Danmarks Statistik.

Noget tyder på, at cloud-tjenesterne er modnet over de sidste par år. Flere danske virksomheder har efter flere års tøven lagt større dele af deres it i skyen, lige fra kontorprogrammer til økonomi- og regnskabssystemer, og det har givet pote ifølge de seneste tal fra Danmark Statistik.

Cloud-begrebet kunne ellers for få år siden få flere til at rynke på næsen. Det indebar en vis risiko for at låse sig fast i standardiserede systemer, der ikke passede til den enkelte virksomheds forretning. Men på blot et år er andelen af virksomheder, der har oplevet gevinster ved cloud steget fra 73 til 88 pct. i 2016. Det er især de mellemstore virksomheder med 50-99 ansatte, der har nydt godt af udviklingen: Intet mindre end 98 pct. af dem, der køber cloud, har således oplevet gevinster ved beslutningen.

Ofte hører man ordet cloud i forbindelse med et argument om at spare penge. Men det er stadig kun en mindre del på 38 pct. af virksomhederne, der køber cloud, som har oplevet lavere it-omkostninger. De største gevinster handler om effektivisering og tilpasning af it-løsningerne.

Der er eksempelvis sket et kæmpe hop i antallet af virksomheder, som har oplevet bedre tilpasning af løsningerne ved at bruge cloud. Det steg fra 30 pct. af virksomhederne, der købte cloud, i 2015 til 55 pct. året efter. Ligeledes er andelen af virksomheder, der har oplevet effektivisering af interne arbejdsgange steget fra 35 til 60 pct. i perioden ifølge Danmarks Statistik.

Flere virksomheder lægger de tunge tjenester i skyen

Det er ikke mindst de lette cloud-tjenester som email, kontorprogrammer og fillagring, der har sat skub i udviklingen. Flere virksomheder benytter sig af eksempelvis Gmail og Dropbox, mens især Office365 har fået flere til at lægge kontorpakken i skyen.

Samlet købte 51 pct. af alle danske virksomheder med mere end 10 ansatte cloud-tjenester i 2017, hvilket er en stigning på 9 pct. fra året før ifølge Danmarks Statistik. Også tungere tjenester som økonomi- og regnskabssystemer er i højere grad kommet i skyen: Her er andelen af virksomheder, som benytter disse tjenster, steget fra 19 til 25 pct. mellem 2016 og 2017.

En del af forklaringen skal findes i, at producenterne i højere grad tilpasser løsningerne til virksomhedernes mange forskellige behov, og at flere virksomheder derfor føler sig trygge nok til at outsource driften.

Det er ikke længere blot tale om public clouds fra Amazon, Microsoft og Google, hvor man som virksomhed skal passe ind i samme støbeform som alle de andre. Et væld af nye begreber som bl.a. private, hybrid og multi-cloud er dukket op for at beskrive en mere nuanceret virkelighed.

Eksempelvis er flere cloud-udbydere begyndt at indse, at virksomhederne ikke vil risikere at låse sig fast til en enkelt udbyder. Derfor er de begyndt at udvikle api’er, der gør det lettere sprede sine tjenester mellem mange forskellige udbydere og frit udveksle data. Det kalder nogen for en "multi-cloud".

Uanset hvilke ord man bruger om udviklingen, så viser tallene, at der er ved at komme fart på. Danske virksomheder vælger i højere grad at købe deres it ude i byen, og det har indtil videre båret frugt.

Om det vil fortsætte er ikke givet på forhånd. Selvom flere får gevinster ved cloud, så er andelen af virksomheder, der køber cloud, og har oplevet udfordringer med det også steget fra 19 til 24 pct. i perioden 2015-16.

Cloud er blevet et helt økosystem for forretningen, og med det kommer nye udfordringer. Hvordan vælger man leverandør før man ved, om forretningen vokser? Hvor får man de bedste priser og den største fleksibilitet uden at give køb på it-sikkerhed og sikring af persondata? Og hvordan kan cloud understøtte fremtidige behov for at inddrage alt fra sensorer til machine learning i forretningen?

Det undersøger Computerworld i den kommende periode i temaet Cloud Insights. Skriv dig op herunder for at få direkte adgang til udgivelserne.

 

Gevinsterne ved cloud er steget mærkbart fra 2015-16. Statistikken angiver i procent hvor mange danske virksomheder med 10 eller flere ansatte, der køber cloud-tjenester. *Gevinst-tallene er angivet som en procentdel af de virksomheder, der købte cloud-tjenester det pågældende år. Kilde: Danmarks Statistik.

 

 

Reach Media er specialister i content marketing. Vi formidler seriøs journalistik og kommercielle budskaber til temabaserede kampagner hos udvalgte medier.

Kontaktinfo:

Reach Media

Sankt Gertruds Stræde 5

1129 København

https://www.reach-media.dk

Vil du vide mere om annonceindlæg?

Premium
Kendt dansk dataekspert får nyt job: Skal transformere den digitale forvaltning og forske i machine learning
Interview: Hanne Marie Motzfeldt forlader sin stilling ved Aarhus Universitet til fordel for Københavns Universitet. "Jeg er for alvor blevet tiltrukket af, at Københavns Universitet har etableret en digital hub. Det er en kæmpe satsning, der skal samle alle kræfter fra Københavns ekstremt stærke forskningsmiljø," lyder det.
Computerworld
Gratis wifi på vej i 15 danske byer: Disse danske byer bliver del af europæisk wifi-initiativ
Femten danske byer er blevet udvalgt til at deltage i et EU-initiativ, der betyder, at borger og turister i byerne i løbet af de kommende år vil få adgang til gratis wifi.
CIO
Tag med på Computerworlds store lederkonference og mød de danske top-CIO'er, som bygger de nye it-afdelinger
Anvendelsen af digital teknologi og organiseringen af it-afdelinger er under radikal transformation. På konferencen Digitaliseringsledelse 2.0 kan du møde de CIO'er fra Bankdata, Adform og Rockwool, som står i spidsen for teknologi-adoptionen.
Job & Karriere
Efter blodrødt regnskab: Nu fyrer Atea 20 medarbejdere i Danmark
Atea fyrer nu 20 medarbejdere. Det sker som en direkte konsekvens af, at den danske forretning er under pres, oplyser selskabets direktør.
White paper
6 gode råd til et succesfuldt virtuelt møde
Den traditionelle måde at tænke arbejdsplads på er under forandring. Nye teknologier skyder frem og gør hverdagen nemmere og mere dynamisk. Eksempelvis er mængden af fjernarbejdspladser steget med 115% de seneste 10 år, og det stiller krav til måden at holde møder på. Med et virtuelt møderum kan møder faciliteres online, og alle parter sparer tid fordi det er mere fleksibelt og ikke betinget af at alle møder op fysisk. I dette whitepaper kigger vi på hvad der skal til for at mestre denne disciplin og giver dig 6 gode råd.