Annonceindlæg fra Reach Media

Producenternes nye mantra: Dit firmanetværk bliver som en selvkørende bil

Netværk der automatisk tilpasser sig administratorernes ønsker og overtager rutineopgaver er på vej frem takket være machine learning.

Det er en metafor, der får en til at spærre øjnene op: Firmanetværket vil i fremtiden kunne sammenlignes med en selvkørende bil. Ligesom bilen selv kan finde vej hen til den ønskede destination, vil netværket i højere grad kunne styre sig selv og tilpasse sig administratorernes ønsker. De fortæller systemet, hvad de vil havde det til at gøre, hvorefter det selv finder ud af, hvordan det så efterlever ønsket.

Ovenstående budskab strømmer i øjeblikket ud fra flere producenter af netværksudstyr og -software under begrebet intent based networking (IBN), eller formålsbaseret netværk på dansk. I tråd med mange andre varme it-emner for tiden baserer fænomenet sig på machine learning og kommer med et løfte om at automatisere rutineopgaver — som fx at udrulle en sikkerhedspolicy på netværket.

IBN var ifølge analysefirmaet Gartner begrebet, der skulle erstatte softwaredefinerede netværk som den "næste store ting" inden for netværk. Det var i starten af 2017, hvor fænomenet stadig var relativt ukendt. Siden er flere netværksproducenter, heriblandt Cisco og Juniper, begyndt at markedsføre deres produkter under paraplybegrebet IBN.

 

En ny måde at tale om netværk på

Der er delte meninger om, hvorvidt IBN virkelig er så stort et gennembrud, som producenterne gerne vil have det til at ligne. Netværkseksperten og forfatteren Ivan Pepelnjak afviser fænomenet som meningsløs marketing-snak: "Når du konfigurerer enheder på netværket, fortæller du dem så, hvordan de skal udføre noget, eller siger du blot, hvad du vil have dem til at gøre?," spørger han retorisk på sin blog.

Selv påpeger en af Gartners analysechefer, Andrew Lerner, at IBN er med til at forbedre en praksis, der ofte er tynget af manuelle processer: “I øjeblikket foregår oversættelsen manuelt, og der er ikke nogen algoritmisk vurdering… IBN-systemer overvåger, identificerer og reagerer i realtid, når netværket skifter tilstand,” siger han til det amerikansk it-medie Network World (oversat fra engelsk).

Debatten til trods, så varsler IBN en ny måde at tale om netværk på, hvor begrebet intent — eller formål — bliver centralt.  

Forklaringen fra nogle producenter lyder, at netværkssoftware ved hjælp af machine learning kan lære at forstå brugernes ønsker, oversætte dem til de relevante kommandoer og løbende sikre sig, at ønskerne bliver overholdt.

Mediet Network World forklarer det med et eksempel, nemlig et hospital, der ønsker at beskytte patienternes data. Med IBN-sprog vil administratorerne kunne udtrykke et intent om, at kun læger og sygeplejersker kan få adgang til visse data. Softwaren vil automatisk identificere de pågældende brugergrupper og håndhæve den nye sikkerhedspolicy. På den måde automatiseres det trivielle arbejde i fx at skrive alle de påkrævede kommandoer for at udføre opgaven.

 

Flere producenter rasler med sablerne

Noget tyder på, at it-chefer og netværksadministratorer kommer til at høre mere til intent based networking i den kommende tid, når de taler med deres leverandører.

Udover større producenter som Cisco og Juniper er der også kommet flere nye spillere ind på markedet for at tilbyde lignende eller supplerende løsninger, heriblandt Apstra, Veriflow og Forward Networks.

Nogle af dem, som softwarevirksomheden Intentionet, giver manuelle processer en stor del af skylden for nedbrud og sikkerhedsbrister. Og derfor er forslaget typisk at automatisere en større del af arbejdet.

Trods stigende omtale er IBN stadig i sin vorden, og Gartner anslår, at IBN-software først vil slå igennem omkring år 2020.

Reach Media er specialister i content marketing. Vi formidler seriøs journalistik og kommercielle budskaber for B2B-virksomheder til udvalgte målgrupper.

Kontaktinfo:

Reach Media

Sankt Gertruds Stræde 5

1129 København

https://www.reach-media.dk

Vil du vide mere om annonceindlæg?

Premium
Sådan ser det intelligente drømmekontor ud: Her kæmper 240 mennesker om 150 siddepladser - og de elsker det
I Polys kontor er det lykkedes at klemme 240 ansatte i et kontor med 150 siddepladser. Aligevel er medarbejdertilfredsheden er i den absolutte superliga.
Computerworld
Her er Kinas næste stjernemobil: Huawei P30
Seneste lækkede detaljer om Huaweis næste toptelefon, Huawei P30, lader ikke meget tilbage til fantasien.
CIO
Tech fra Toppen: Det har CIO Mads Madsbjerg Hansen fra FLSmidth lært af flere års global it-konsolidering
Tech fra Toppen: Flere års arbejde har betydet en reduktion i antallet af it-systemer hos FLSmidth. Men processen har ikke været uden overraskelser. Hør hvad CIO Mads Madsbjerg Hansen har lært af den omfattende og globale proces.
Job & Karriere
Efter blodrødt regnskab: Nu fyrer Atea 20 medarbejdere i Danmark
Atea fyrer nu 20 medarbejdere. Det sker som en direkte konsekvens af, at den danske forretning er under pres, oplyser selskabets direktør.
White paper
Mobility - her er de aktuelle udfordringer
Hvad med sikkerheden? Mobility-bølgen fejer igennem danske virksomheder, og der er masser af muligheder og faldgruber. Sikkerheden halter, men det kan der gøres noget ved. Produceret af Computerworld.dk i oktober 2014.