Annonceindlæg fra Paessler

Patientdata uden afbrydelser: Sådan sikres tilgængelighed af patientdata

Moderne hospitaler er i høj grad digitaliserede. Tilgængeligheden af patientdata er kernen i denne digitalisering.

Det er af største vigtighed, at lægerne har adgang til patientdata, når de har brug for det, og at de mange IT-systemer kan samarbejde, så adgangen foregår gnidningsløst. Disse systemer omfatter medicinsk udstyr, billeddannelsesudstyr, informationssystemer og en central integrationsenhed foruden traditionel IT-infrastruktur såsom switches, servere, databaser og lagringssystemer.

 

 

Den moderne overvågningspyramide inden for sundhedssektoren

 

Den moderne medicinske infrastrukturs opbygning

Nu om stunder er der større risiko for, at patientrejsen bliver afbrudt end nogensinde før. Ikke alene er de medicinske enheder digitaliserede, men de afhænger også meget mere af den traditionelle IT-infrastruktur end tidligere. De er forbundet til netværket, og skal kunne sende alle mulige typer informationer ud til forskellige modtagere.

Trods vigtigheden af det medicinske udstyr er det data, der er kernen i det moderne medicinske IT-system – ligesom i ethvert andet informationssystem. Patientoplysninger skal være hurtigt tilgængelige på flere forskellige kontaktpunkter på hospitalet – eksempelvis når en læge tilser en patient, i røntgenafdelingen osv. Billeder fra billeddannelsesudstyr, som f.eks. ultralyd eller scanningsbilleder, skal overføres, opbevares og gøres tilgængelige for læger og sygeplejersker på hele hospitalet og udenfor.

For at kunne gøre dette har mange hospitaler installeret et centralt kommunikationscenter – også kaldet en integrationsenhed – hvorigennem patientdata bliver sendt mellem afdelinger, udstyr og læger. Informationer bliver udvekslet mellem denne centrale kommunikationsserver og adskillige andre systemer.

  • Et billedarkiverings- og kommunikationssystem (PACS) er et centralt lager for digitale billeder, der bliver uploadet fra digitale billedenheder.
  • Røntgeninformationssystemer (RIS) behandler de fremkomne data til brug for røntgenafdelingerne.
  • Hospitalsinformationssystemet (HIS) håndterer de administrative hospitalsdata.
  • Laboratorieinformationssystemet (LIS) håndterer de fremkomne data til brug for laboratorierne.

 

PRTG integrerer og overvåger IT- og sundhedsinfrastrukturen

 

Disse systemer kører – sammen med integrationsenheden, de medicinske enheder og almindelige IT-enheder – på det, man traditionelt betegner det traditionelle netværk. Det betyder, at IT-afdelingerne på hospitalerne ikke kun kan risikere, at de digitale medicinske enheder i sig selv ikke virker, men de skal derudover også kunne tackle de mere traditionelle risici ved netværksnedbrud og nedbrud i lagerenheder og servere. For når disse ting går ned, kan overførslen og tilgængeligheden af data komme i fare.

 

Hvad skal overvåges?

Et er, at digitaliseret medicinsk udstyr skal overvåges, men hvad er det helt præcist, der skal monitoreres? Her er en liste med de fire punkter, der skal holdes øje med.

  1. Digitale medicinske enheder
  2. Integrationsenheden
  3. Kommunikationen mellem sundhedssystemerne
  4. Traditionel IT

PRTG fra Paessler har rødder i klassisk IT med over 200.000 brugere på verdensplan, og det sætter standarden for overvågning af IT-infrastruktur. Paessler har udvidet REST Custom sensor- og dataprotokollerne DICOM og HL7 for at gøre centraliseret overvågning i sundhedssektoren endnu nemmere. Som et resultat kan PRTG overvåge så godt som enhver kommunikationsfunktionel hospitalsinfrastruktur. Læs mere om, hvordan du kan overvåge dine medicinske enheder og om DICOM- og HL7-sensorerne.

Kort om Paessler og PRTG

I 1997 revolutionerede Paessler området for it-monitorering, da vi lancerede PRTG som monitorerer hele it-infrastrukturen 24/7 og bistår it-fagfolk med gnidningsfrie løsninger af problemer, inden de får konsekvenser for brugerne.

Læs mere om Paessler
Kontaktinfo:

Paessler AG

Thurn-und-Taxis-Str. 14

90411 Nuremberg, Germany

https://www.paessler.com/

Vil du vide mere om annonceindlæg?

Computerworld
Forsvarsministeren overvejer at give dansk politi lov til at blokere for websites uden dommerkendelse
Forsvarsminister Trine Bramsen (S) vil diskutere muligheden for at give politiet mulighed for at blokere for websites uden dommerkendelse.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
Job & Karriere
10 spændende lederstillinger, som er ledige netop nu
Der er stadigvæk mange ledige it-job. Vi har fundet en række spændende lederstillinger, som du kan søge med det samme.
White paper
Sådan krypterer og sender du følsomme persondata med ét klik
Mange virksomheder har stort behov for at sende følsomme persondata til for eksempel myndigheder, medarbejdere eller kunder. Men almindelig e-mail er nem at opsnappe – og derfor ulovlig at anvende til formålet. Derfor er afsenderen ofte tvunget til at anvende krypteringsløsninger, der er besværlige at håndtere og stiller meget store krav til driftssikkerheden hos leverandøren. Men der er et alternativ. I dette whitepaper kan du læse om DPG SikkerPost, en gennemprøvet danskudviklet løsning, der spiller tæt sammen med både e-Boks og Microsofts teknologistack og gør det nemt at sende sikre, krypterede mails direkte fra mailprogram eller fagsystem. Helt uden behov for specialuddannelse i systemet eller for at have manualer og guides ved hånden.