Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Danske udviklere må kigge langt efter app-støtte

I Norge er der offentlig støtte til de bedste udviklere, der bygger apps på offentlige data. I Danmark må udviklerne nøjes med æren. Hvordan kan det være?

Læs også:
Sådan kan Danmark tjene milliarder på ubrugte data

Sådan tjener du millioner på offentlige data

Det offentlige Danmark ligger inde med bunkevis af data, der kan komme forbi snedige app-udviklere og derefter videre ud på folks mobiltelefoner og internettet og gøre udviklerne rigere, sætte gang i erhvervslivet og gøre hverdagen lettere for den almindelige dansker.  

Derfor har videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) og hendes forgænger, Helge Sander, haft travlt med at promovere programmet ODIS - Offentlige Data i Spil.  

ODIS betyder i al sin enkelthed, at offentlige, ikke-personhenførbare data kan blive udleveret af danske myndigheder med henblik på skulle indgå i sindrige applikationer til eksempelvis mobiltelefonen, på pc'en eller via internettet. På den måde vil offentlige data være råstoffet til udviklingen af applikationer.  

Sådan en applikation kunne eksempelvis være den energiberegner til huset, som ophavsmanden nu er begyndt at tjene mange penge på
 
Norske app-udviklere får offentlig støtte
I efteråret blev nogle af landets ypperste app-programmører så headhuntet af videnskabsministeren for at udvikle apps på en dag. 
 
I Norge er der derimod lidt mere kontant belønning for at brygge brugbare applikationer.
 
Den norske it-minister, Rigmor Aasrud, uddelte i sommers i alt 2,5 millioner norske kroner (2,38 millioner kroner) med et mindstebeløb på 40.000 norske kroner og et loft på 200.000 norske kroner til 17 applikationer ud af 137 kandidater. 
 
Rigmor Aasrud kaldte ifølge avisen dagensit.no udpegelsen af vinderne for "et luksusproblem", da hun uddelte hovedpræmier til blandt andet en applikation til mobiltelefonen, som trækker et nummer i en offentlig kø.
 
Det betyder, at hvis man eksempelvis skal have arbejdstilladelse i Norge behøver man derfor ikke stille sig i kø i timevis, men blot lade mobilen trække nummeret og advisere dig om, hvornår det er din tur.
 
Ingen kopi af Norge i Danmark
I Danmark må udviklerne nøjes med æren i at blive headhuntet til app-udvikling for at vise potentialet i, hvad offentlige data kan bruges til
 
For der er ingen tvivl om, data kan blive penge værd.
 
I mandags kunne IT- og Telestyrelsen med rapporten Kvantificering af værdien i åbne offentlige data så fremvise et markedspotentiale på helt op mod 25 milliarder kroner
 
Så hvorfor kopierer man ikke bare den norske model og hiver den store gulerod frem i form af kolde kontanter til udvikling af killer-applikationer bygget på offentlige data?
 
"Det er ikke vores indtryk, at det egentlig er betaling af app-udvikling, som er the missing link i Danmark. Nok snarere er der et simpelt behov for, at flere simpelthen får øjnene op for mulighederne - og her mener vi både private og offentlige myndigheder," forklarer kommunikationsmedarbejder Cathrine Lippert fra IT- og Telestyrelsen.
 
Pengepræmier skaber opmærksomhed
Kontant støtte med store pengepræmier for app-udvikling med offentlige data er ikke aktuelt herhjemme, så der kommer næppe norske tilstande med gyldne gulerødder i Danmark lige med det samme.
 
Det kan godt ærgre Kåre Kjelstrøm, partner og konsulent fra it-konsulethuset Silverbullet, der har bygget en række applikationer på offentlige data - eksempelvis vejrudsigten fra DMI til Android-telefoner, der er blevet downloadet gratis omkring 100.000 gange.
 
"Konkurrencer med pengepræmier kunne godt være en god kortsigtet strategi i Danmark for virkelig at få åbnet døren og skabe opmærksomhed omkring applikationer bygget på offentlige data," siger Kåre Kjelstrøm og henviser til, at der på nuværende tidspunkt findes over 700 datasæt på IT- og Telestyrelsens site, digitaliser.dk, men at der endnu kun er en begrænset mængde applikationer bygget på disse datasæt. 
 
Han mener dog også, at det offentlige selv kunne promovere offentlige data bedre internt for at få skudt gang i festen med apps bygget på offentlige data.
 
"Når en offentlig myndighed ikke har budgetteret med at frigive og ordne data, så er det altså lidt opad bakke med forståelsen for at få fingre i data," lyder det fra Kåre Kjelstrøm.

Læs også:

Sådan kan Danmark tjene milliarder på ubrugte data

Sådan tjener du millioner på offentlige data




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere