Artikel top billede

Så meget selvbetjening vil det offentlige tvinge dig til

Du skal snart til tasterne sammen med alle andre danskere over 15 år, hvis du vil i kontakt med det offentlige. Se her, hvor omfattende den digitale selvbetjening bliver.

Læs også:

Nu skal du lokkes på Borger.dk med iPad 2-præmie

Danskerne er fløjtende ligeglade med selvbetjening

Hvordan lokker vi danskerne til online-selvbetjening?

Snakken om det offentlige Danmarks selvbetjeningsløsninger har bølget frem og tilbage i de seneste år, men til næste år bliver de en realitet.

Det betyder, at du som udgangspunkt vil være tvunget til at udfylde formularer på offentlige hjemmesider frem for at gribe knoglen, skrive et brev eller møde personligt frem, hvis du vil i kontakt med det offentlige.
 
Kommunernes Landsforening (KL) forventer, at det i fjerde kvartal af 2012 bliver et krav, at opskrivning til skole, skolefritidsordning (SFO) og daginstitution foregår digitalt. 
 
Dertil kommer flytning og bestilling af blåt og gult sundhedskort, som det ligeledes forventes at blive obligatorisk at søge om via nettet i slutningen af næste år, skriver KL på sin hjemmeside
 
Udover disse første områder for tvangsdigitalisering er KL og Digitaliseringsstyrelsen trukket i arbejdstøjet for at analysere sig frem til, hvor mange områder i kommunerne og hos Udbetaling Danmark, der egentlig kan digitaliseres allerede i 2013 (se faktaboks til højre).
 
De sidste områder for selvbetjeningsløsningerne forventes at falde på plads senest i 2015. 
 
Alle over 15 år til tasterne
Den storstilede selvbetjeningsbølge, der skyller ind over Danmark i de kommende år, har sit udspring fra Den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi, som den tidligere regering vedtog.
 
Den nye SRSF-regering har siden overtaget digitaliseringsstrategien - indtil videre uden de store ændringsforslag til den digitale håndtering af de omkring 250 millioner gange, som danskerne er i kontakt med det offentlige om året.  
 
For at få lovgrundlaget på plads i 2012 er Digitaliseringsstyrelsen og KL gået i gang med at kigge på lovforslagerne for danskernes obligatoriske selvbetjening og sikring af, at borgerne er forpligtede til at have en digital postkasse, hvor e-mails har samme retsvirkning som almindelig brevpost.
 
Som udgangspunkt ser KL, at selvbetjeningen og det digitale postkassesystem skal omfatte alle danske borgere over 15 år, dog undtaget udvalgte grupper, der ikke kan selvbetjene sig selv som eksempelvis demente.
 
Dertil nævner KL på sin hjemmeside, at borgere, der ikke er i stand til at anvende digitale løsninger, skal tilbydes en fuldmagt til eksempelvis sønner eller døtre, så de pårørende kan læse borgerens digitale post eller foretage ansøgninger/anmeldelser for borgeren på nettet.

Samtidig skal lovgivningen ifølge KL udformes sådan, at borgerne kan få såkaldt "medbetjening" på kommunens borgerservicecenter, hvis de trænger til hjælp med selvbetjeningen og den elektroniske post.  

Stor besparelse - lille lyst

Indtil videre har det offentliges sporadiske forsøg på selvbetjeningsløsninger ikke været den helt store succes.

Tal fra foråret indikerede, at danskerne er fløjtende ligeglade med selvbetjeningsløsningerne på frivillig basis, da kun mellem to og seks procent af danskerne hoppede til tasterne af egen fri vilje.

Ved at gøre selvbetjeningen obligatorisk har vi dog ikke noget valg. 

Det offentlige regner i den sammenhæng med at spare adskillige milliarder i administrationsomkostninger, selv om et besparelsesbud på otte milliarder kroner ved fuld udrulning af selvbetjeningsløsningerne af mange regnes for at være lidt for ambitiøst.  

Læs også:

Nu skal du lokkes på Borger.dk med iPad 2-præmie

Danskerne er fløjtende ligeglade med selvbetjening

Hvordan lokker vi danskerne til online-selvbetjening?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere