Artikel top billede

Omstridt it-system skyld i forkerte el-regninger

Kunder har fået forkerte el-regninger på grund af problemramt it-system.

Danske el-kunder har fået forkerte el-regninger på grund af indførelsen af det nye it-system Datahubben.

Det oplyser afdelingschef Torben Møller Pedersen fra Dansk Energi til Computerworld.

Imidlertid understreger han, at langt de fleste problemer er opstået hos elselskaberne selv - i form af interne processer og it-systemer.

Men de er blevet forstærket som følge af indførelsen af det fælles datahub-system.

Foranlediget af et spørgsmål fra Computerworld har Dansk Eniergi søsat en rundspørge blandt energiselskaber med spørgsmålet om, hvorvidt datahubben har medført forkerte elregninger.
 
Og der er kommet svar fra 17 selskaber, der tilsammen har langt over halvdelen af de danske elkunder.

Undersøgelsen: Her er fejlene
Konklusionerne er:

"Et større antal kunder end før indførelse af datahubben har fået forsinkede regninger eller har fået a conto-afregninger i stedet for en afregning af faktisk forbrug."

"Det skyldes udfordringer i selskabernes interne processer samt opgaven med datahåndtering i forbindelse med indførelsen af datahubben," lyder det.

Dertil kommer, at en række energiselskaber også melder, at kunder har modtaget forkerte el-regninger.

"Det er fejl, som også kunne være opstået uden datahubben, men som har et større omfang end vanligt i forbindelse med transitionsfasen for indførelsen af datahubben," oplyses det.
 
De forkerte el-regninger er opstået i forbindelse med, at kunden har skiftet leverandør - eller at kunden er flyttet til en anden bolig.

Typisk har kunder fejlagtigt fået regninger fra to forskellige energiselskaber for samme el-forbrug. Praksis har været, at berørte kunder har modtaget en ny, korrekt regning med en forklaring og beklagelse, oplyser afdelingschefen.

"Vi skønner på baggrund af rundspørgen, at der er tale om over 1.000 el-kunder, der har fået en forsinket regning, en a conto-afregning eller en forkert regning - ud af samlet 3,3 millioner danske el-kunder," forklarer han.
  
Som Dansk Energi tidligere har sagt, er der startvanskeligheder og børnesygdomme i indførelsen af datahubben. 

Energiselskaberne arbejder sammen med Energinet.dk løbende på at udbedre dem.

Ønsket om at udskyde engrosmodellen skal også ses i den forbindelse, da målet for alle er at undgå gener for en bred gruppe af kunder, forlyder det.  
 
Følgende energiselskaber har deltaget i rundspørgen: SEAS-NVE, Nettopower, NRGi, OK, TRE-FOR, DONG Energy, Energi Danmark, EnergiFyn, Midtjysk Elhandel, Jysk Energi, Forsyningen, Energi Viborg, SK Forsyning, NEAS, EnergiNord, Vindstød og E.ON.

System-ejeren Energinet har også en kommentar til oplysningerne fra Dansk Energi.

System-ejer: Kunden holdes skadesløs

Markedsdirektør for eldivisionen Søren Dupont Kristensen hos Energinet, der står for Datahubben har en skriftlig kommentar til de forkerte el-regninger. 

"Med 3,3 millioner kunder vil der altid ske fejl - uanset om der idriftsættes nye it-systemer eller ej - men heldigvis håndteres det, som Dansk Energi siger, ved at rette fejlen, så kunden holdes skadesløs," forklarer han.

"Vi noterer os resultatet af Dansk Energis rundspørge, der indikerer, at der i forbindelse med flytning og leverandørskift kan være enkelte kunder, der har modtaget en fejlagtig regning, delvist begrundet i overgangen til det nye markedssystem omkring Datahub'en."

"Fejl, som det heldigvis er muligt at korrigere," udtaler Søren Dupont Kristensen, der er markedsdirektør i Energinet.dk's eldivision.

Læs mere:

Tidligere CW-artikler om Datahub

 



Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere