It-systemer bag el, varme og vand er fyldt med huller

Sikkerhedsforsker offentliggør en række sikkerhedshuller i it-systemer, der kontrollerer produktions-, vand-, varme- og el-systemer.

Da Stuxnet-ormen forrige sommer slap løs, var det en af de første gange, at offentligheden fik kendskab til et målrettet cyberangreb på et lands infrastruktur.

Stuxnet-ormen gik specifikt efter Siemens SCADA-system Simatic.

Efterhånden som sikkerhedsforskere fik et bedre overblik, viste det sig, at Stuxnet-ormen havde slået hårdest til i Iran.

Det var det iranske atomkraft-program, som var målet for ormen. Meget pegede på, at Israel og USA samarbejdede om angrebet, som det nævnes i denne New York Times-artikel, men det er aldrig blevet officielt bekræftet. 
 
Men Stuxnet-ormen bliver formentlig ikke sidste gang, at it-systemer, der kontrollerer vigtige funktioner, vil blive udsat for et cyberangreb.

Der er tilsyneladende masser af muligheder for tech-kyndige regeringer, kriminelle og terrorister for at ramme kritisk it-infrastruktur.

Nye nul-dagssårbarheder 
For nylig har den italienske sikkerhedsforsker Luigi Auriemma offentliggjort 0-dagssårbarheder i en række leverandørers SCADA-systemer.

De nyeste sårbarheder dækker over udstyr fra Rockwell Automation, Cogent Datahub, Measuresoft og Progea. De fleste af sårbarhederne giver mulighed for, at udefrakommende kan eksekvere en hvilken som helst kode på de kompromitterede udstyr.

Stuxnet-ormen blev brugt til at accellerere centrifuger beregnet til at berige uran i Irans atomanlæg. Samtidigt sørgede Stuxnet for, at operatørernes konsoller blev fodret med oplysninger om, at alt var i den skønneste orden.

Tog et par minutter at finde sårbarheder 
Luigi Auriemma oplyser til amerikanske Computerworld, at nogle af sårbarhederne er nemme at udnytte.

"Ved en af dem skal man blot indtaste kommandoen, der skal udføres, mens det for andre er klassiske enkle-at-udnyttte sårbarheder. I nogle tilfælde er udnyttelsen mere besværlig," oplyser Luigi Auriemma.

Det var tilsyneladende nemt for Luigi Auriemma at finde sårbarhederne.

"Det var kun et hurtigt eksperiment, hvor jeg brugte nogle minutter per produkt," siger Luigi Auriemma til amerikanske Computerworld.

Oldgamle Windows-systemer uden patches
Computerworld har tidligere bragt advarsler fra sikkerhedseksperter om det ofte forældede og upatchede udstyr, som anvendes i kritisk infrastruktur.

De ansvarlige danske myndigheder følger nøje med i udviklingen, men mener ikke, at der er grund til bekymring for den danske infrastruktur.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Tirsdag kårer Microsoft de bedste partnere i Danmark: Proactive og Delegate fører feltet an med flest nomineringer
Landets ypperste Microsoft-partnere bliver tirsdag hædret af Microsofts danske ledelse. 20 virksomheder har fået en indbydelse til det prestigefyldte arrangement. Her er et overblik over, hvem der er blevet nomineret.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
White paper
Overser du muligheder for at optimere din Dynamics-investering?
Der er omfattende og ofte oversete muligheder for at understøtte centrale forretningsprocesser med Dynamics 365 Finance & Operations. For eksempel i form af fuld EDI-integration, som optimerer logistik og forsyning. Eller ved at automatisere håndteringen af konsignation eller centrale processer vedrørende elektronisk dokumentflow og dropshipping. Læs mere i dette whitepaper, der også går i dybden med fire konkrete cases.