Superkomplekst: Derfor sprutter og hoster nyt it-system

Samspil mellem 130 it-systemer og 70 datakilder trækker tænder ud for nyt stort it-system til el-sektoren.

Læs også: Forsinket et år: Alligevel hoster og harker dette nye it-system.

Datahub er navnet på et it-system til el-sektoren, der skal lette udvekslingen af blandt andet el-målinger.

Men det centrale system skal spille sammen med it-systemer fra 130 el-firmaer, der leverer strøm og data fra 70 el-virksomheder, der ligeledes sælger strømmen.

Det forklarer projektleder Anders Dalgaard fra Energinet.dk.

Netop projektets kompleksitet har medført, at tidsplanen to gange har måtte justeres.

"Første udskydelse skete i forbindelse med afklaringsfasen mellem kunde og leverandør, hvor opgaverne skulle forventningsafstemmes," fortæller han og peger på, at begge parter kunne se, at det ville tage længere tid end først antaget at komme i mål.

Anden udskydelse skete fordi et delprojekt omkring en test af integrationen af de systemer, der skulle tilgå det centrale system, var mere komplekst end forventet.

Derfor endte projektet med at blive et lille år forsinket.

Til gengæld er status lige nu, at budgettet på 115 millioner kroner holder, oplyser projektlederen.

Systemet er nu i luften og kører som det skal, og de problemer der beskrives på Ninas blog, betegner Anders Dalgaard som "børnesygdomme".

"Arbejdet med at lave DataHub'en har været meget komplekst. Udover at lave et nyt it-system har 130 aktører i branchen - elhandlere (også kaldet elleverandører) og netvirksomheder, der driver og vedligeholder de lokale elnet rundt om i landet - skulle udvikle deres egne nye it-systemer for at kunne "snakke sammen" med DataHub'en," forklarer han.

Systemet gik i drift 1. marts.

"Det komplekse it-system fungerer i dag fint og som forventet, men der er stadig børnesygdomme, og der bliver løbende fundet fejl, der skal rettes. Der er stadig arbejde at gøre både i Energinet.dk med selve DataHub'en og hos de 130 aktører og deres it-systemer," forklarer Anders Dalgaard.

Han oplyser, at fejlene bliver rettet, så hurtigt det kan lade sig gøre.

"De skal selvfølgelig ikke være der, men der er ikke tale om alvorlige fejl med DataHub'en. Målet er, at ingen danske elforbrugere kommer til at mærke overgangen til den nye DataHub," understreger han.

DataHub'en er et vigtigt skridt på vejen mod et mere åbent og liberaliseret detailmarked.

"Det er ingen hemmelighed, at ikke alle i branchen har været lige begejstret for tanken om en DataHub, men alle har arbejdet hårdt og kæmpet for at sætte it-systemet i søen," siger han.

Læs også: Forsinket et år: Alligevel hoster og harker dette nye it-system.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Kæmpestort gaming-headset er perfekt til dine lange Teams-møder - men har også nogle besværligheder
Længe før vi andre blev slået hjem til hjemmekontorets endeløse webmøder har gamerne gennemskuet behovet for komfortabelt grej. Så vi tog danske EPOS top gamingheadset med på arbejde. Læs testen her.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Digital transformation tvinger organisationer til at nå deres digitale mål på nye måder
Allerede for to år siden hævdede nordiske virksomheder, at virksomhedernes konkurrenceevne og sågar overlevelse var afhængig af en vellykket digitalisering. De var klar, fulde af håb og på vej mod det digitale paradis. Hvordan gik det så? Hvor er de nu? For at finde ud af det, interviewede DigiPlex og Norstat 377 forretningsledere og IT-beslutningstagere fra organisationer fordelt over hele Danmark, Sverige og Norge om deres digitaliseringsfremskridt, om hvordan de har håndteret pandemien, og om hvordan IT understøtter eller står i vejen for indfrielsen af deres bæredygtighedsmål. DigiPlex kan nu dele en rapport med resultaterne fra undersøgelsen samt tanker om, hvordan man håndterer dem. De deler også nogle nyttige tips til, hvordan man skaber en pålidelig infrastruktur, der kan tilskynde til og understøtte ambitioner i den digitale økonomi. Læs mere i rapporten Nordic Data Center Trends 2020: Riding out the Storm.