Artikel top billede

Superkomplekst: Derfor sprutter og hoster nyt it-system

Samspil mellem 130 it-systemer og 70 datakilder trækker tænder ud for nyt stort it-system til el-sektoren.

Læs også: Forsinket et år: Alligevel hoster og harker dette nye it-system.

Datahub er navnet på et it-system til el-sektoren, der skal lette udvekslingen af blandt andet el-målinger.

Men det centrale system skal spille sammen med it-systemer fra 130 el-firmaer, der leverer strøm og data fra 70 el-virksomheder, der ligeledes sælger strømmen.

Det forklarer projektleder Anders Dalgaard fra Energinet.dk.

Netop projektets kompleksitet har medført, at tidsplanen to gange har måtte justeres.

"Første udskydelse skete i forbindelse med afklaringsfasen mellem kunde og leverandør, hvor opgaverne skulle forventningsafstemmes," fortæller han og peger på, at begge parter kunne se, at det ville tage længere tid end først antaget at komme i mål.

Anden udskydelse skete fordi et delprojekt omkring en test af integrationen af de systemer, der skulle tilgå det centrale system, var mere komplekst end forventet.

Derfor endte projektet med at blive et lille år forsinket.

Til gengæld er status lige nu, at budgettet på 115 millioner kroner holder, oplyser projektlederen.

Systemet er nu i luften og kører som det skal, og de problemer der beskrives på Ninas blog, betegner Anders Dalgaard som "børnesygdomme".

"Arbejdet med at lave DataHub'en har været meget komplekst. Udover at lave et nyt it-system har 130 aktører i branchen - elhandlere (også kaldet elleverandører) og netvirksomheder, der driver og vedligeholder de lokale elnet rundt om i landet - skulle udvikle deres egne nye it-systemer for at kunne "snakke sammen" med DataHub'en," forklarer han.

Systemet gik i drift 1. marts.

"Det komplekse it-system fungerer i dag fint og som forventet, men der er stadig børnesygdomme, og der bliver løbende fundet fejl, der skal rettes. Der er stadig arbejde at gøre både i Energinet.dk med selve DataHub'en og hos de 130 aktører og deres it-systemer," forklarer Anders Dalgaard.

Han oplyser, at fejlene bliver rettet, så hurtigt det kan lade sig gøre.

"De skal selvfølgelig ikke være der, men der er ikke tale om alvorlige fejl med DataHub'en. Målet er, at ingen danske elforbrugere kommer til at mærke overgangen til den nye DataHub," understreger han.

DataHub'en er et vigtigt skridt på vejen mod et mere åbent og liberaliseret detailmarked.

"Det er ingen hemmelighed, at ikke alle i branchen har været lige begejstret for tanken om en DataHub, men alle har arbejdet hårdt og kæmpet for at sætte it-systemet i søen," siger han.

Læs også: Forsinket et år: Alligevel hoster og harker dette nye it-system.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere