Samspil mellem 130 it-systemer og 70 datakilder trækker tænder ud for nyt stort it-system til el-sektoren.
Kronologi om Datahub
Efteråret 2007:
Repræsentanter fra elbranchen skal undersøge muligheder for en DataHub.
April 2009:
Arbejdsgruppen afleverer rapport om Stamdataregistrering og data-hub. Flertallet anbefaler en DataHub. Dansk Energi er imod og mener, der er risiko for, at det bliver et dyrt og mislykket it-projekt.
April 2009:
Klima- og energiminister Connie Hedegaard beder elbranchen om at lave en DataHub. Energinet.dk får ansvaret.
Juni 2009:
Branchen og myndigheder godkender oplæg til arbejdsproces.
September 2009:
Nye arbejdsgrupper begynder at lave markedsdesign.
Juni 2010:
DataHub bliver sendt i udbud.
December 2010:
Kontrakt underskrives med Logica.
Marts 2011:
DataHubs ikrafttrædelse udsættes fra april til oktober.
Maj 2012:
DataHubs ikrafttrædelse udsættes igen - til marts 2013.
Marts 2013:
DataHub går i luften.
Kilde: Energinet.dk
Om Datahuben
DataHub er et it-system, der samler alle oplysninger om danskernes elforbrug ét sted.
Tidligere blev oplysningerne sendt på kryds og tværs mellem branchens elleverandører og netselskaber, men Folketinget besluttede i 2009 at samle alle oplysninger ét uafhængigt sted. Dels for at gøre det lettere for nye elhandlere at komme ind på markedet og dermed skabe konkurrence, dels for at gøre det lettere for forbrugerne at skifte elselskab det skal kun tage ti arbejdsdage.
Målet er, at DataHuben skal samle viden om danskernes elforbrug, og den er fundamentet for, at flere aktører og nye produkter, kunderne kan vælge mellem, kommer på markedet.
Kilde: Energinet.dk
Læs også: Forsinket et år: Alligevel hoster og harker dette nye it-system.Datahub er navnet på et
it-system til el-sektoren, der skal lette udvekslingen af blandt andet el-målinger.
Men det centrale system skal spille sammen med it-systemer fra 130 el-firmaer, der leverer strøm og data fra 70 el-virksomheder, der ligeledes sælger strømmen.
Det forklarer projektleder Anders Dalgaard fra Energinet.dk.
Netop projektets kompleksitet har medført, at tidsplanen to gange har måtte justeres.
"Første udskydelse skete i forbindelse med afklaringsfasen mellem kunde og leverandør, hvor opgaverne skulle forventningsafstemmes," fortæller han og peger på, at begge parter kunne se, at det ville tage længere tid end først antaget at komme i mål.
Anden udskydelse skete fordi et delprojekt omkring en test af integrationen af de systemer, der skulle tilgå det centrale system, var mere komplekst end forventet.
Derfor endte projektet med at blive et lille år forsinket.
Til gengæld er status lige nu, at budgettet på 115 millioner kroner holder, oplyser projektlederen.
Systemet er nu i luften og kører som det skal, og de problemer der beskrives på Ninas blog, betegner Anders Dalgaard som "børnesygdomme".
"Arbejdet med at lave DataHub'en har været meget komplekst. Udover at lave et nyt it-system har 130 aktører i branchen - elhandlere (også kaldet elleverandører) og netvirksomheder, der driver og vedligeholder de lokale elnet rundt om i landet - skulle udvikle deres egne nye it-systemer for at kunne "snakke sammen" med DataHub'en," forklarer han.
Systemet gik i drift 1. marts.
"Det komplekse it-system fungerer i dag fint og som forventet, men der er stadig børnesygdomme, og der bliver løbende fundet fejl, der skal rettes. Der er stadig arbejde at gøre både i Energinet.dk med selve DataHub'en og hos de 130 aktører og deres it-systemer," forklarer Anders Dalgaard.
Han oplyser, at fejlene bliver rettet, så hurtigt det kan lade sig gøre.
"De skal selvfølgelig ikke være der, men der er ikke tale om alvorlige fejl med DataHub'en. Målet er, at ingen danske elforbrugere kommer til at mærke overgangen til den nye DataHub," understreger han.
DataHub'en er et vigtigt skridt på vejen mod et mere åbent og liberaliseret detailmarked.
"Det er ingen hemmelighed, at ikke alle i branchen har været lige begejstret for tanken om en DataHub, men alle har arbejdet hårdt og kæmpet for at sætte it-systemet i søen," siger han.
Læs også: Forsinket et år: Alligevel hoster og harker dette nye it-system.