Artikel top billede

Superkomplekst: Derfor sprutter og hoster nyt it-system

Samspil mellem 130 it-systemer og 70 datakilder trækker tænder ud for nyt stort it-system til el-sektoren.

Læs også: Forsinket et år: Alligevel hoster og harker dette nye it-system.

Datahub er navnet på et it-system til el-sektoren, der skal lette udvekslingen af blandt andet el-målinger.

Men det centrale system skal spille sammen med it-systemer fra 130 el-firmaer, der leverer strøm og data fra 70 el-virksomheder, der ligeledes sælger strømmen.

Det forklarer projektleder Anders Dalgaard fra Energinet.dk.

Netop projektets kompleksitet har medført, at tidsplanen to gange har måtte justeres.

"Første udskydelse skete i forbindelse med afklaringsfasen mellem kunde og leverandør, hvor opgaverne skulle forventningsafstemmes," fortæller han og peger på, at begge parter kunne se, at det ville tage længere tid end først antaget at komme i mål.

Anden udskydelse skete fordi et delprojekt omkring en test af integrationen af de systemer, der skulle tilgå det centrale system, var mere komplekst end forventet.

Derfor endte projektet med at blive et lille år forsinket.

Til gengæld er status lige nu, at budgettet på 115 millioner kroner holder, oplyser projektlederen.

Systemet er nu i luften og kører som det skal, og de problemer der beskrives på Ninas blog, betegner Anders Dalgaard som "børnesygdomme".

"Arbejdet med at lave DataHub'en har været meget komplekst. Udover at lave et nyt it-system har 130 aktører i branchen - elhandlere (også kaldet elleverandører) og netvirksomheder, der driver og vedligeholder de lokale elnet rundt om i landet - skulle udvikle deres egne nye it-systemer for at kunne "snakke sammen" med DataHub'en," forklarer han.

Systemet gik i drift 1. marts.

"Det komplekse it-system fungerer i dag fint og som forventet, men der er stadig børnesygdomme, og der bliver løbende fundet fejl, der skal rettes. Der er stadig arbejde at gøre både i Energinet.dk med selve DataHub'en og hos de 130 aktører og deres it-systemer," forklarer Anders Dalgaard.

Han oplyser, at fejlene bliver rettet, så hurtigt det kan lade sig gøre.

"De skal selvfølgelig ikke være der, men der er ikke tale om alvorlige fejl med DataHub'en. Målet er, at ingen danske elforbrugere kommer til at mærke overgangen til den nye DataHub," understreger han.

DataHub'en er et vigtigt skridt på vejen mod et mere åbent og liberaliseret detailmarked.

"Det er ingen hemmelighed, at ikke alle i branchen har været lige begejstret for tanken om en DataHub, men alle har arbejdet hårdt og kæmpet for at sætte it-systemet i søen," siger han.

Læs også: Forsinket et år: Alligevel hoster og harker dette nye it-system.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere