Artikel top billede

Superkomplekst: Derfor sprutter og hoster nyt it-system

Samspil mellem 130 it-systemer og 70 datakilder trækker tænder ud for nyt stort it-system til el-sektoren.

Læs også: Forsinket et år: Alligevel hoster og harker dette nye it-system.

Datahub er navnet på et it-system til el-sektoren, der skal lette udvekslingen af blandt andet el-målinger.

Men det centrale system skal spille sammen med it-systemer fra 130 el-firmaer, der leverer strøm og data fra 70 el-virksomheder, der ligeledes sælger strømmen.

Det forklarer projektleder Anders Dalgaard fra Energinet.dk.

Netop projektets kompleksitet har medført, at tidsplanen to gange har måtte justeres.

"Første udskydelse skete i forbindelse med afklaringsfasen mellem kunde og leverandør, hvor opgaverne skulle forventningsafstemmes," fortæller han og peger på, at begge parter kunne se, at det ville tage længere tid end først antaget at komme i mål.

Anden udskydelse skete fordi et delprojekt omkring en test af integrationen af de systemer, der skulle tilgå det centrale system, var mere komplekst end forventet.

Derfor endte projektet med at blive et lille år forsinket.

Til gengæld er status lige nu, at budgettet på 115 millioner kroner holder, oplyser projektlederen.

Systemet er nu i luften og kører som det skal, og de problemer der beskrives på Ninas blog, betegner Anders Dalgaard som "børnesygdomme".

"Arbejdet med at lave DataHub'en har været meget komplekst. Udover at lave et nyt it-system har 130 aktører i branchen - elhandlere (også kaldet elleverandører) og netvirksomheder, der driver og vedligeholder de lokale elnet rundt om i landet - skulle udvikle deres egne nye it-systemer for at kunne "snakke sammen" med DataHub'en," forklarer han.

Systemet gik i drift 1. marts.

"Det komplekse it-system fungerer i dag fint og som forventet, men der er stadig børnesygdomme, og der bliver løbende fundet fejl, der skal rettes. Der er stadig arbejde at gøre både i Energinet.dk med selve DataHub'en og hos de 130 aktører og deres it-systemer," forklarer Anders Dalgaard.

Han oplyser, at fejlene bliver rettet, så hurtigt det kan lade sig gøre.

"De skal selvfølgelig ikke være der, men der er ikke tale om alvorlige fejl med DataHub'en. Målet er, at ingen danske elforbrugere kommer til at mærke overgangen til den nye DataHub," understreger han.

DataHub'en er et vigtigt skridt på vejen mod et mere åbent og liberaliseret detailmarked.

"Det er ingen hemmelighed, at ikke alle i branchen har været lige begejstret for tanken om en DataHub, men alle har arbejdet hårdt og kæmpet for at sætte it-systemet i søen," siger han.

Læs også: Forsinket et år: Alligevel hoster og harker dette nye it-system.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CFO'ens hverdag med Dynamics 365 FO: Nye muligheder - mere værdi

Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er meget mere end debet/kredit. Indbyggede værktøjer til at automatisere processer og bruge kunstig intelligens skaber nye muligheder og mere værdi.

29. november 2022 | Læs mere


AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere