Nicholas Carr: Internettet smadrer din koncentration

Interview: It-forfatter Nicholas Carr beskriver i en ny bog de negative konsekvenser af internettet. Han mener, at vi bør forholde os mere kritisk til, hvordan det overfladiske internet påvirker vores hjerner.

Kære læser, her er en udfordring: Denne artikel er præcis 1.962 ord lang.

Læser du med en almindelig gennemsnitshastighed, vil det tage 10-12 minutter at nå fra disse ord til det sidste punktum. Højst sandsynlig vil din hjerne dog have svært ved at fastholde fokus, inden du har færdiggjort den første halvdel af artiklen.

Måske endda før?

Så er det, at behovet for at tjekke mail, opdatere Facebook eller skrive sms'er begynder at trænge sig på. Koncentrationen flakker, og du lægger denne artikel fra dig.

Det er i hvert fald påstanden i en ny bog fra en af verdens mest debatskabende og anerkendte it-forfattere, Nicholas Carr, der har sat sig for at beskrive konsekvenserne af det allestedsnærværende internet under overskiften "The Shallows - What the internet is doing to our brains."

Vi mister evnen til koncentration
The Shallows kan oversættes til "De overfladiske," og det er præcis, hvad Carr hævder, der er ved at ske på grund af internettet; vi mister evnen til koncentration og fordybelse.

Ud ryger de analytiske tanker, ind kommer behovet for at springe direkte til konklusionen - og derefter skynde sig videre til noget helt andet.

"Det, internettet skubber os væk fra, er den mere opmærksomme måde at tænke på. Her er målet ikke bare er at finde information så hurtigt som muligt, men at tænke dybt over de informationer, vi finder. Det er den måde at tænke på, der understøtter eftertænksomhed, refleksion og selvransagelse," siger Nicholas Carr til Computerworld.

"Alt, der kræver en høj koncentration, går tabt, efterhånden som internettet træner os til at bruge al vores tid på at skimme og surfe og aldrig stoppe op for virkelig at tænke," fortsætter han de dystre forudsigelser.

Manden bag Does IT Matter?
Den amerikanske forfatters budskaber har tidligere vist sig at sætte skub i globale it-debatter. I 2004 udgav han bogen "Does IT Matter?" hvor han satte spørgsmålstegn ved informationsteknologiens reelle indflydelse på vores produktivitet.

I 2008 udgav han bogen "The Big Switch", der beskrev konsekvenserne af cloud computing, herunder at virksomhedernes it-afdelinger vil blive reduceret kraftigt, efterhånden som alting rykker ud i skyen.

Med "The Shallows" er forfatteren tilbage med de provokerende forudsigelser.

"Jeg argumenterer ikke for, at der ikke er alle mulige gode ting ved internettet, men jeg mener ikke, at vi har været opmærksomme nok på det, vi mister, når det gælder vores intellektuelle dybde og måden, vi tænker på," siger han.
den?

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Online seminar: Automatisering i dit datacenter – deltag og se hvordan!

Den der ikke automatiserer, repeterer hver gang. Med Ansible Tower får du dokumenteret og versioneret infrastrukturen, og du får mulighed for at lave udviklings- og testmiljøer. Se hvordan du gør i praksis.

04. juni 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Customer engagement - sådan skaber succesfulde virksomheder en stærk kundeloyalitet

Der findes ikke mange virksomheder, der med succes er taget på rejsen mod den digitale transformation, der ikke har satset målrettet på at forstå deres kunder og udvikle forholdet til deres kunder med det mål at skabe den allerbedste kundeoplevelse. Med data kan man få en dyb forståelse for sine kunder og få indsigt i, hvordan de agerer, og hvordan de vil agere. Vi sætter fokus på nye forretningsmodeller der skaber loyale kunder.

09. juni 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Awareness og god it-sikkerhedskultur

Sikkerheds-awareness er en af de allervigtigste ting at få styr på for alle it-sikkerhedsansvarlige. For uanset hvor godt vi sikrer vores perimetre med avancerede digitale forsvarsværker, er og bliver medarbejderne et svagt led og et oplagt mål for hackerne.

10. juni 2020 | Læs mere


Premium
Overblik: DXC Technology og Netcompany stormer frem som offentlig it-leverandør - Atea og Conscia taber terræn
Det offentlige Danmark bruger hvert år milliarder af kroner på it-indkøb. I løbet af 2019 tog DXC Technology og Netcompany store indhug i de offentlige it-budgetter - samtidig rykkede Atea og Conscia baglæns. Det viser nye tal fra Udbudsvagten.
Computerworld
Forsvarsministeren overvejer at give dansk politi lov til at blokere for websites uden dommerkendelse
Forsvarsminister Trine Bramsen (S) vil diskutere muligheden for at give politiet mulighed for at blokere for websites uden dommerkendelse.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
White paper
Sådan skaber du mere effektive forretningsprocesser med automatisering
Virksomheder skal kunne håndtere enorme mængder af data, hvilket har affødt et behov for smartere og mere effektive løsninger til håndtering af de daglige, ensformige og rutineprægede processer. Hvor disse opgaver tidligere kunne klares via manuel arbejdskraft, kalder markedets udvikling og efterspørgsel nu i højere grad på automatiserede alternativer. Og det er netop her, at process mining kommer ind i billedet som et operativt værktøj til at kunne maksimere procesautomatiseringernes samlede effekt og afkast – gennem visualisering og analyse af dit komplekse dataflow. I dette whitepaper kan du lære om koblingen mellem procesoptimering og process mining – et intelligent optimeringsværktøj, der giver dig mulighed for at spore og visualisere dine data, så de bliver analyserbare og kan udnyttes til procesoptimering og til at eliminere dine digitale omveje.