Artikel top billede

Derfor kan du ikke være ligeglad med IPv6

Danmark hører til den del af verden, der sidst vil mærke knapheden på IPv4-adresser. Men derfor kan vi ikke være ligeglade.

Læs også: Er dit netværk klar til fremtidens IP-adresser?

Når IPv6 fortsat synes noget langt væk fra den danske virkelighed, skyldes det i høj grad, at vi tilhører den del af verden, der var først i gang med internettet og dermed sørgede for at få en betragtelig del af adresserne i IPv4-puljen på et tidligt tidspunkt.

Derfor er vi også nogle af de sidste, der vil mærke problemer med manglende IP-adresser.

"Som det er nu, har vi faktisk to internet. Et IPv4-internet og et IPv6-internet. I Sydkorea, Japan og Kina kører man IPv6 i stor skala. Man kører også IPv4, men man fik aldrig så mange adresser, fordi Europa og USA havde taget næsten alle sammen, så derfor har man ramt loftet noget før os," forklarer Mads Ravn, fuldmægtig i IT- og Telestyrelsen.

Den danske andedam

Og det er netop der, faren ligger.

Ikke nok med, at vi før eller siden selv vil stå i samme situation som Asien og Afrika og være tvunget til at opgradere til IPv6.

Indtil det sker, er vi nødt til at forholde os til, at internettet i sagens natur er et globalt foretagende.

"Mange kigger kun i vores egen lille andedam, og der er ingen tvivl om, at vi efter omstændighederne har det ok, for der er egentlig ikke nogen faresignaler her," siger Lars Lystrup Christensen fra Netdesign.

Han forklarer, at selvom IPv4 og IPv6 sagtens kan sameksistere på det samme netværk, så er det ikke uden videre muligt at tale direkte fra det ene system til det andet.

Har du kunder i Asien?

Dermed får vi et to-delt internet, hvor klienter, servere og netværksudstyr enten kører IPv4 eller IPv6.

Konsekvensen er, at eksempelvis en asiatisk kunde, der kører IPv6, kan have svært ved at tilgå en dansk virksomheds hjemmeside, hvis den er målrettet IPv4.

"Man skal være opmærksom på, at hvis man har samarbejdspartnere og kunder i de dele af verden, hvor man allerede er rykket over på IPv6 i større stil, så er det en rigtig god idé at komme i gang, for ellers bliver man sat af."

Mads Ravn fra IT- og Telestyrelsen uddyber:

"Hele balladen stammer fra, at man ikke gjorde IPv6 bagudkompatibel, så det bliver sådan et mærkeligt sideløbende system."

Mads Ravn påpeger, at det også er forklaringen på, at internettjenester som YouTube og Facebook, der har et globalt publikum, allerede i dag understøtter IPv6.

Læs også: Er dit netværk klar til fremtidens IP-adresser?

Her skal der opgraderes

Læs også: Er dit netværk klar til fremtidens IP-adresser?

Opgraderingen til IPv6 kommer til at finde sted på mange niveauer. Allerede for flere år siden begyndte ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) at opgradere internettets rodservere til IPv6.

En del internetudbydere i Danmark er også begyndt at opgradere deres netværk, men har omvendt ikke nogen grund til at skynde sig specielt meget, da efterspørgslen endnu er begrænset.

"Er det internetleverandøren, der skal komme og sige, at de nu leverer IPv6, eller er det kunderne, der skal sige, at de har behov for det? Det er der, den ligger lige nu," forklarer Lars Lystrup Christensen fra Netdesign.

Sikkert er det dog, at IPv6 først for alvor kan tage fart her i Danmark, når slutbrugernes udstyr understøtter protokollen.

På softwaresiden er nye styresystemer som Vista og Windows 7, og Apples Mac OS X, forberedt til IPv6 fra fødslen, mens eksempelvis Windows XP ikke er.

"Du skal vide, at du skal indstille det, og hvordan du gør det," siger Lars Lystrup Christensen.

Værre ser det ud med hardware-udstyret. Når det kommer til almindeligt udstyr i hjemmet, som WiFi-modems og routere, er det langt fra givet, at det er klar til IPv6.

"Der er nogle få hist og her, som supporterer det, og det er selvfølgelig den største hurdle, for hvis ikke hr. og fru Danmark kan købe udstyr, der supporterer det, så efterspørger de det ikke."

Læs også: Er dit netværk klar til fremtidens IP-adresser?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Salesforce åbner europæisk supercloud: Vil holde al data i Europa - her bliver den nye løsning først tilgængelig
Salesforce er på vej med europæisk cloud-løsning, der skal holde alle data på europæisk jord. Selskabet begynder at udrulle løsningen om få måneder. Om et år vil seks europæiske lande være dækket.
Computerworld
Ny rekord: Her er elbilen med den længste rækkevidde / Få timer til at Apple er klar med ny iOS 15 / Teslas vilde model S Plaid sætter fantomtid på hæderkronet bane
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Kom på flere e-handelsplatforme uden besvær – og sæt fart i dit salg!
Der er store fordele ved at være på flere e-handelskanaler – men potentielt også mere besvær. I dette whitepaper kan du læse, hvordan du optimerer indsatsen og samler det hele i én platform.