Artikel top billede

Eksperter enige: NemID-password er for ringe

Danskernes digitale adgangskort tager ikke hensyn til, om du bruger store eller små bogstaver i dit password. En markant forringelse af sikkerheden, lyder det fra en stribe eksperter.

Når man vælger password til sin NemID-konto, behøver man ikke bekymre sig om, om det skal indeholde store og små bogstaver. Det er nemlig fløjtende ligegyldigt.

Det er ellers en klassisk tommelfingerregel, at et stærkt password skal indeholde både store og små bogstaver samt tal og tegn. Derved opnår man en markant højere sikkerhed.

Denne holdning deles dog ikke af DanID, der er firmaet bag NemID. Her sondrer man nemlig ikke mellem store og små bogstaver, og det har man heller ikke tænkt sig at gøre.

"Det er den politik, der er vedtaget," siger Peter Lind Damkjær, PKI-specialist i DanID.

DanID's forklaring på password-politikken er, at man skal se login, password og nøglekort-koden som et samlet password.

De tre elementer skal være korrekte, ellers kan man ikke få adgang. Samtidig er NemID beskyttet mod brute force-angreb således, at kontoen lukkes efter fem forkerte login-forsøg.

Årsagen til, at man vælger de store bogstaver fra, er for, at brugeren ikke skal bliver forvirret.

"Til gengæld kan man vælge et password, der er op til 40 cifre langt, hvilket giver stor sikkerhed," siger Peter Lind Damkjær, fra DanID, som ligeledes fortæller, at der ikke er planer om at lave politikken om.

Markant dårligere sikkerhed

En stribe sikkerhedseksperter er derimod enige om, at det giver en markant bedre sikkerhed, hvis man sondrer mellem store og små bogstaver i et password.

"Det forringer sikkerheden markant, hvis man ser bort fra forskellen mellem store og små bogstaver," siger Ken Willen, der er sikkerhedsekspert i Symantec.

"Det undrer mig meget, at man har set bort fra den mulighed i NemID-løsningen," siger han.

Hans undren deles af Peter Kruse fra sikkerhedsfirmaet CSIS og Shehzad Ahmad, der er leder af DK-CERT, som begge pointerer, at et password er langt stærkere, hvis man bruger både store og små bogstaver.

Det er dog ikke ualmindeligt, at funktionen fravælges.

"Flere virksomheder anvender en lignende politik, da blandingen af store og små bogstaver giver meget trafik i support-afdelingen, fordi folk ikke kan huske den kombination, de har valgt," siger Peter Kruse.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere