Artikel top billede

Der er masser af virtualiserings-arbejde forude

Selvom virtualisering har stået højt på dagsordenen i de fleste virksomheder i længere tid, er der stadig mange serveropgaver, der ikke kører på virtuelle maskiner. Få forklaringen her.

Virtualisering af servere har i flere år været helt i top på danske it-chefers dagsorden.

Gevinsterne ligger lige for - øget fleksibilitet og bedre udnyttelse af hardwaren.

For nylig satte en rapport fra Gartner dog fokus på, at der endnu er ganske meget virtualiserings-arbejde forude.

Nok har 80 procent af de store virksomheder, der indgår i Gartner-undersøgelsen, gang i virtualiserings-projekter, men kun 25 procent af alle serveropgaverne vil varetages af en virtuel maskine ved afslutningen af 2010, konkluderer analysehuset.

Tallene kan ikke overføres direkte til den danske virkelighed, men Carsten Neubert, seniorkonsulent hos Devoteam og virtualiserings-rådgiver, nikker genkendende til, at der er et stykke vej for de fleste virksomheder i forhold til at opnå den maksimale virtualiserings-grad.

"Fra man vedtager, at man vil virtualisere og til man så har virtualiseret, er der en proces. Når man tager beslutningen om at virtualisere, vil man også gerne høste udbyttet af nogle af de muligheder, virtualiseringen giver," forklarer Carsten Neubert.

Hele infrastrukturen skal tænkes ind

Når man går væk fra tanken om en fysisk server med et operativsystem, der afvikler et eller flere programmer, og over til det virtuelle setup, hvor der kan køre flere operativsystemer på samme server, bliver man blandt andet i stand til at udnytte de hardware-mæssige ressourcer bedre.

"Men en anden ting er også at få øget tilgængeligheden på systemerne. Hvor hurtigt kan man komme op igen, hvis der sker noget med en fysisk host?" siger Carsten Neubert.

Sammen med en øget grad af automatisering, er det nogle af de fordele, man kan opnå med virtualisering og nogle af de ting, der tager tid at opnå, forklarer Carsten Neubert.

"Det er ikke udelukkende en spørgsmål om at købe en server og virtualisere nogle af dem, man har. Det er også et spørgsmål om, at dele af den øvrige infrastruktur skal med. Det kan være nogle af forhindringerne," forklarer han og peger på storage og netværk som områder, der typisk skal tænkes ind i virtualiseringen.

"Hovedparten af de servere, du køber i dag, kan virtualiseres og er optimeret til det. Men hvis du skal have det fulde udbytte ud af det, er du også nødt til at kigge på den øvrige infrastruktur. Og så bliver optrækket lidt længere," siger Carsten Neubert.

Kan man virtualisere alt?

Virtualiserings-rådgiveren forklarer, at han ikke kan vurdere, om Gartners virtualiserings-tal generelt matcher situationen i de danske virksomheder, men at han kender mange eksempler på større danske virksomheder, hvor virtualiserings-graden er langt højere end det, der bliver nævnt i rapporten.

Spørgsmålet er, om det giver mening at virtualisere alt i virksomheden, men om der altid vil være brug for et traditionelt server-setup?

"Det giver altid mening at udnytte den hardware, man har, bedst muligt. At virtualisere server-hardwaren giver god mening, og der vil ofte kunne spares penge på licenser til operativsystemet," forklarer Carsten Neubert

Til gengæld kan der være nogle barrierer i forhold til at køre de enkelte programmer på de virtualiserede servere.

"Når det afvikles på en virtualiseret platform, hvordan er licensforholdet så i forhold til programmer, der afvikles? Og kan man få support til programmet, hvis det bliver afviklet på en virtualiseret server," lyder et par af de udfordringer, der kan bremse virtualiseringen ifølge Carsten Neubert.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere