Artikel top billede

Dansk softwarehus tjente kassen på Irak-krigen

Ordrerne tikkede ind i hastigt tempo hos dansk softwarehus, da de allierede styrker angreb Irak i foråret 2003. Derefter gik det ned ad bakke for de kemiske og biologiske forudsigelser.

Bruhn NewTech er dansk og et af verdens mest specialiserede softwarehuse. Selskabet laver software, som kan hjælpe med 'kemiske og biologiske forudsigelser'. Kunderne er næsten udelukkende militære over store dele af verden, mens det civile marked stadig er i sin vorden.

Sådanne forudsigelser er meget vigtige, hvis en angribende militærmagt mistænker, at fjenden har kemiske og biologiske våben. Og det var lige præcis, hvad man troede, da de allierede styrker under amerikansk ledelse invaderede Irak i 2003.

Faktisk var denne frygt for, at Saddam Hussein lå inde med såkaldte masseødelæggelsesvåben netop en af de væsentligste begrundelser for at invadere Irak. En frygt, som senere viste sig ubegrundet, men da var de mange ordrer på forudsigelsessoftware for længst blevet bogført hos Bruhn NewTech.

En enkelt konkurrent

Bruhn NewTech er så specialiseret, at direktør Jacob Perch Nielsen umiddelbart har svært ved at nævne mere end en enkelt konkurrent.

"Vi har en amerikansk konkurrent, som hedder OptiMetrics, men da vi i øvrigt er markedsledende, ser vi ikke andre væsentlige konkurrenter i vores hovedsegment," siger han.

De største kunder til softwaren er forsvaret herhjemme og i udlandet og andre offentlige institutioner. Men hvad er egentlig en "kemisk eller biologisk forudsigelse"?

"Hvis for eksempel en klortankbil vælter på hovedvejen mellem Slagelse og Sorø, så vil man med brug af vores software kunne forudsige, hvor den giftige klorsky driver hen," fortæller Jacob Perch Nielsen.

Det var den civile anvendelse. Militæret kan eksempelvis bruge Bruhn NewTechs software, hvis en terrorist dropper en bombe.
"Så vil de indsatte styrker med brug af vores software vide, hvor det er klogt at bevæge sig, og hvor man absolut skal holde sig fra. Baseret på et vist kendskab eller en formodning om, hvad der er i den bombe, som sprænger. Altså om det er radiologisk materiale, en decideret atombombe eller om det er kemiske eller biologiske kampstoffer," forklarer NewTech-direktøren.

Læner sig op ad Nato-standarder

Selskabet læner sig op ad Nato-standarder, og Nato er også Bruhn NewTechs markedsområde.

"Vores produkter er på den liste, hvor der skal ansøges om eksporttilladelse hver eneste gang, vi får en ordre. Vi kan ikke sælge til Kina og Iran, og lande der ender på stan er også på den sorte liste," siger Jacob Perch Nielsen.

Heller ikke Nordkorea er comme il faut, når det gælder salg af militære varslingssystemer. Udover Nato sælger selskabet til Partnerskab for fred-lande eller PFF-lande.

For to et halvt år siden da Jacob Perch Nielsen med flere overtog Bruhn NewTech fra tidligere Canon Danmark ejer og direktør Lars Bruhn, var der krise, og egenkapitalen var tabt, godt og vel endda. De nye ejere skød ny kapital ind i firmaet og har gennemført forskellige "strukturelle tilpasninger."

"Tilpasningerne handler om at skalere ressourcerne til der, hvor forretningerne er. Vi har haft det svært de seneste år på det amerikanske marked, men godt på det europæiske. At være fleksibel med ressourcer er ikke nemt, når man som os leverer til militæret. Kort fortalt har vi øget antallet af medarbejdere i Europa og reduceret i USA," siger Jacob Perch Nielsen.

Eneleverandør frem til 2017

Resultatet i 2009/10 blev både før og efter skat på fire millioner kroner, hvilket er en markant forbedring fra året før, hvor resultatet før og efter skat var på minus 1,7 millioner kroner.

Egenkapitalen er lige gået i plus med 78.000 kroner, men forventes "ifølge budgettet at være fuldt ud reetableret til næste år."

Direktøren vil nødig være konkret om forventningerne til indeværende regnskabsår, men siger.

"Vi ser rigtig gode takter i vores hovedmarked, hvilket primært er Vesteuropa og England. I England sidder vi solidt på markedet som eneleverandør af produkter, der kan varsle NBC (nukleare, biologiske og kemiske våben, red.)
med kontrakter, der løber frem til 2017."

At blive leverandør til militære markeder er svært og tager lang tid. Til gengæld er belønningen typisk, som for Bruhn NewTechs vedkommende, at kontrakterne løber i mange år. Den største trussel for alle leverandører til militæret er nedskæringer i militærbudgetter og begrænsninger inden for forsvaret.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere