Danske ansatte sjusker vildt med fortrolige data

Ansatte i danske virksomheder behandler ikke fortrolige oplysninger med den fornødne omhu. Og det er firmaernes egen skyld.

Læs også: 140.000 danskere opdaterer aldrig software.

Det er medarbejderen, der bevidst eller ubevidst, udgør den største trussel for følsomme data i de danske virksomheder.

Det viser tal, som Danmarks Statistik offentliggør i dag som del af en særlig undersøgelse om it-sikkerhed. Undersøgelsen hedder 'Danske virksomheders brug af it 2010'.

Her kan man læse, at en ud af 50 virksomheder i 2009 oplevede, at medarbejdere videregav fortrolige data enten ved en fejl eller med vilje.

Kun ganske få virksomheder har derimod fået afsløret fortrolige data på grund af uvedkommende indtrængen.

Et af problemerne er ifølge undersøgelsen, at det langt fra er alle virksomheder, som informerer om medarbejdernes forpligtigelser i forbindelse med it-sikkerheden.

Få har regler og uddannelse
Ifølge 'Danske virksomheders brug af it 2010' benytter 40 procent af firmaerne sig af frivillig uddannelse, 33 procent har it-sikkerhed med i kontrakter, eksempelvis i ansættelseskontrakten. Endelig har kun 26 procent en obligatorisk it-sikkerhedsuddannelse eller instruktion.

Herudover kan man læse, at blot 43 procent af de danske virksomheder har en it-sikkerhedspolitik, som gennemgås regelmæssig.

Det er de store firmaer, der fører feltet an.

Andelen af firmaer med en it-politik er således 66 procent blandt virksomheder med mindst 50 ansatte mod 38 procent af virksomheder med 10 til 49 ansatte.

Virksomhedernes besvarelser er indsamlet fra februar til juni 2010 i en spørgeskemabaseret undersøgelse blandt mere end 4.000 virksomheder med mindst 10 ansatte.

Læs også: 140.000 danskere opdaterer aldrig software.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
SKI stadfæster afgørelse: Atea må fortsat deltage i offentlige udbud
I 2018 fik Atea lov til at byde med på offentlige udbud trods den store bestikkelsessag. Nu fastholder SKI og Økonomistyrelsen den afgørelse.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Mobility - her er de aktuelle udfordringer
Hvad med sikkerheden? Mobility-bølgen fejer igennem danske virksomheder, og der er masser af muligheder og faldgruber. Sikkerheden halter, men det kan der gøres noget ved. Produceret af Computerworld.dk i oktober 2014.