Artikel top billede

Stofa til elselskaberne: Åbn nu jeres fibernet

Kabelselskabet Stofa vil gerne bredere ud, men en af barriererne er elselskabernes lukkede fibernet.

Det er tid til at vokse hos Stofa, efter at kabelselskabet har forladt TeliaSonera-koncernen og i stedet er kommet i hænderne på kapitalfonden Ratos.
 
"Vi ved, at vores brand er kendt og populært, og det vil vi gerne benytte os af," siger administrerende direktør Ole Simonsen om den ekspansion, som Stofa planlægger.
 
Forleden skrev Computerworld, at Stofa vil ud på mobilmarkedet, men også på fastnettet har Stofa ambitioner.
 
Det gælder TDC's kobbernet, der er åbent, men også elselskabernes fibernet, som de i øjeblikket holder lukket. Elselskaberne ønsker ikke, at fremmede udbydere skal ind i deres net og konkurrere med elselskabernes egen udbyder, Waoo.
 
"Vi er interesserede, hvis der kan laves en fornuftig business case på det," fortæller Ole Simonsen.
 
Kan ikke forrentes
Elselskaberne har gravet fiberkabler ned for mere end otte milliarder kroner, og deres fælles udbyder i fibernettene havde i juni cirka 140.000 kunder. Et kundetal som slet ikke matcher investeringen, mener Stofa-direktøren.
 
"Jeg kan ikke se, hvordan investeringen kan forrentes. Mine kalkulationer siger, at priserne skal op på et niveau, hvor de ikke er konkurrencedygtige, hvis det overhovedet skal komme i nærheden af at være rentabelt," siger han.
 
Derfor mener han, at det er tid til at åbne op for fremmede udbydere.
 
"Jeg formoder, at elselskaberne på et tidspunkt vil bruge deres fiber til noget. Økonomi betyder vel også noget for dem. Når de ikke har så mange kunder, så er det at leje ud til andre en af måderne, som en netejer kan tjene penge på," forklarer Ole Simonsen og tilføjer:
 
"Hvis vi kunne leje noget af vores net ud til andre og tjene på det, så ville vi da gøre det."
 
Han fremhæver elselskabernes net som interessant, fordi det typisk er udrullet i områder, hvor der ikke er kabelnet.

Overvejer kobber

Et net, der er udrullet i hele landet, er TDC's kobbernet, som Stofa også er interesseret i at tilbyde produkter på.
 
Her er der dog begrænsninger i form af hastighed nogle steder, trods nettet er over hele landet, vurderer Ole Simonsen.
 
"Vi kan ikke tilbyde et bedre produkt, end det som nettet, vi lejer os ind på, kan bære. Når det er xDSL, er afstanden til centralen jo helt afgørende," siger han.
 
Han ser dog ikke hastigheden i kobbernettet som den store barriere generelt set.

Til foråret regner Stofa med at have den nye strategi på plads. Den indebærer blandt andet, hvilke infrastrukturer selskabet vil satse på.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere