Artikel top billede

Kommuner må leve i krusedulle-frygt i mindst et år

To ministerier vil i efteråret 2011 få styr på, hvordan kommunerne skal underskrive deres afgørelser på elektroniske medier. Det kan ikke gøres hurtigere, lyder det fra Finansministeriet.

Læs også: KL raser over regeringen i mail-krusedulle-sag

Finansministeriet og Justitsministeriet har på et møde i går orienteret Styregruppen for Tværoffentlige Samarbejder (STS) om, at der kommer en endelig afklaring på den såkaldte krusedulle-sag om sagsbehandler-underskrifter i eksempelvis mails.

Justitsministeriet vil konkret sætte sig ned og ændre Forvaltningsloven for at gøre det mere smidigt for offentlige myndigheder at udstyre deres afgørelser i digitale dokumenter som mails og dokumenter, der bliver maskinelt masseprintet, med en underskrift.

"Der er både tale om, der skal være en underskrift - og i givet fald hvordan," fortæller chefkonsulent Jens Krieger Røyen fra Finansministeriet.

Læs også: Finansministeriet lover afklaring på krusedulle-sag

Vi venter et års tid

Lovændringen sker dog tidligst i efteråret 2011.

"Forvaltningsloven ændrer man ikke bare med et fingerknips. Lovændringen sker med ekspresfart og vil stadig tage hensyn til eksempelvis borgernes retssikkerhed, men der vil helt sikkert blive fundet mere tidssvarende løsninger til underskrifterne," siger Jens Krieger Røyen til Computerworld.

Han afviser at kommentere på konkrete løsningsforlag på nuværende tidspunkt.

"Digitale underskrifter og hvordan lovgivningen endeligt bliver, er endnu for tidligt at udtale sig om. Men der vil blive leveret mere smidige løsninger, som kommunerne også bliver inviteret med til at udforme," forklarer Jens Krieger Røyen.

Tydeligere lovgivning

De to ministerier er gået ind i sagen, fordi der er opstået tvivl i kommunerne om den nuværende praksis, efter kommunerne har tolket tidligere udsagn fra Ombudsmanden som, at der skal underskrifter på alle afgørelser fra kommunen.

Ombudsmand Hans Gammeltoft-Hansen har over for nyhedsbureauet Ritzau sagt, at hans udsagn er blevet tolket lige stramt nok.

Derfor kan kommunernes beregninger på ekstraomkostninger på tocifrede millionbeløb for at få scannet underskrifter ind også vise sig at være en ubegrundet frygt.

Læs også: Pris på kommunale mail-kruseduller: 16 millioner

"Myndighederne har tolket, at Ombudsmandens udsagn også gælder i den digitale verden. Men vi har brug for en ændring af lovgivningen for at tydeliggøre, hvad der egentlig menes med underskrifter på afgørelser fra sagsbehandlere," fortæller Jens Krieget Røyen.

Giver juristerne hovedpine

Hos Kommunernes Landsforening (KL) forholder centerchef Jakob Harder fra Center for borgerbetjening og it-politik sig indtil videre passivt, indtil der kommer en reel lovgivning på bordet.

"Jeg håber meget på, at sagen bliver omsat til en konkret lovændring, fordi kommunerne ikke helt ved, hvad de har at forholde sig til," siger Jakob Harder.

Han nævner dog, at en kommende lovændring af Forvaltningsloven må give juristerne hovedpine, fordi underskriftskravet ikke er nedfældet, men stammer fra Ombudsmandens tolkning af sædvane.

"Vi kan derfor ikke udpege et sted for juristerne i lovgivningen, som de skal ændre. For det findes simpelthen ikke," lyder det fra Jakob Harder, der forventer, at kommunerne kan fortsætte med den hidtidige praksis mens juristerne udformer de konkrete ændringer.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2022: Digitalisering, sikkerhed og strategi

Hvordan bruger A.P. Møller - Mærsk cloud? Hvordan sikrer digitalisering at TV 2 kan konkurrere med streaming-tjenesterne? Og er din organisation klædt på til at håndtere et DDoS-angreb? Svarerne får du på Computerworld Summit 2022: En hel dag til dig der arbejder professionelt med it.

17. maj 2022 | Læs mere


Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?