Artikel top billede

Finansministeriet lover afklaring på krusedulle-sag

Skal kommunale mails udstyres med indscannede sagsbehandler-underskrifter eller ej? Sagen er havnet i Finansministeriet, som ikke har noget klart svar på afgørelsen.

Sagen om, hvorvidt kommunale afgørelser skal udstyres med indscannede sagsbehandler-underskrifter eller ej, er nu havnet på finansminister Claus Hjort Frederiksens (V) bord.
 
Eller rettere på bordet hos chefkonsulent Jens Krieger Røyen fra Finansministeriets Center for digitalisering og effektivisering, der skal behandle sagen.
 
Jens Krieger Røyen erkender indledningsvist, at der er en vis rimelighed i KL's krav om at sløjfe de indscannede kruseduller fra de kommunale sagsbehandlere, fordi det er bøvlet og gammeldags.
 
Men så simpelt skal det ikke være.
 
"Regeringen er i gang med at overveje, hvordan reglerne kan lempes. Men det er endnu for tidligt at sige noget om afgørelsen, da flere jurister skal indover og afgøre, hvordan reglerne eventuelt skal ændres," forklarer Jens Krieger Røyen til Computerworld.
 
Læner sig op ad lovkrav
Han henviser til, at Ombudsmanden i 2008 udtalte, at offentlige afgørelser jævnfør god forvaltningsskik skal være forsynet med en underskrift.
 
"Når Ombudsmanden udtaler den slags, så bliver det en retssædvane. Det vil sige, at det læner sig op ad at være et lovkrav," fortæller Jens Krieger Røyen.
 
"Borgerne skal jo vide, at der er en person, der har sendt afgørelsen og ved hjælp af underskriften se, at det drejer sig om en endelig afgørelse i en sag," fortsætter han.
 
"Vi skal gøre tingene korrekt"
Jens Krieger Røyen siger dog samtidig, at der kan være et vist ræsonnement i at ændre på den nuværende situation, hvor kommunerne kan risikere at skulle indscanne underskrifter.
 
"Vi er i gang med at overgå til en fuldt ud digital forvaltning, og samtidig har vi en lovgivning, der halter bagefter på nogle områder," siger Jens Krieger Røyen.
 
Men han køber ikke argumentet om, at kommunerne trods Ombudsmandens udsagn om god forvaltningspraksis har sendt mails til borgerne i længere tid uden den lille, personlige krusedulle fra sagsbehandleren.
 
"Som myndigheder er vi jo optaget af at gøre tingene korrekt," siger Jens Krieger Røyen.
 
Han fremhæver samtidig, at Skat som en af de eneste myndigheder er fritaget fra kravet om underskriften i sine henvendelser til borgerne med årsopgørelser og andre personlige oplysninger, fordi Skat er fritaget fra underskriftskravet med hjemmel i Skatteforvaltningsloven.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere