Artikel top billede

Du tog fejl: SOA er skam i live og har det godt

Engang var SOA noget, alle talte om. Men selv om dønningerne har lagt sig, er SOA faktisk stadig sprællelevende.

Computerworld News Service: Det er ikke ofte, man støder ind i referencer til SOA (service-orienteret arkitektur) - det buzz-ord som engang gennemsyrede hele it-branchen, men som i de senere år har måttet vige pladsen for "cloud computing."

Men SOA er i live og er stadig relevant, står der i en ny rapport fra Forrester Research.

SOA refererer til en tilgang til softwaredesign, hvor systemerne består af forskellige og nogen gange delte "services".

Pointen er bedre interoperabilitet og muligheden for at spare tid og penge ved at genbruge kode.

71 procent af de større virksomheder, der for nylig deltog i Forresters undersøgelse, sagde, at de enten allerede bruger SOA eller planlægger at begynde med SOA inden udgangen af 2011, står der i rapporten, som er udarbejdet af analytikeren Randy Heffner og andre.

Næsten halvdelen af de små og mellemstore virksomheder sagde det samme.

Hæderligt antal

Det er et "hæderligt antal set i forhold til det faktum, at det som regel tager små og mellemstore virksomheder længere tid at begynde at bruge større teknologier," skriver analytikerne.

Virksomhederne er desuden glade for resultatet af deres SOA-indsats.

"Forrester måler SOA-tilfredshed med udgangspunkt i, om organisationen har været så glad for resultatet, at den ønsker at udvide brugen af SOA.

På den måde kan rapporten konkludere, at 77 procent af de større virksomheder i undersøgelsen og 81 procent af de små og mellemstore virksomheder er tilfredse," forklarer analytikerne.
Det er først og fremmest teleselskaber, elværker, finansielle institutioner og forsikringsselskaber, der anvender SOA, med omkring 80 procents penetration i større selskaber og 60 procent i små og mellemstore virksomheder på tværs af kategorier, tilføjer de.

Nordamerika og Europa holder nogenlunde samme niveau af SOA-penetration, med omkring 60 procent.

Men 81 procent af de nordamerikanske virksomheder udtrykker tilfredshed med resultaterne af indsatsen, sammenlignet med 73 procent af de europæiske.

I sidste ende viser rapporten, at virksomheder som ikke allerede overvejer SOA, burde gøre det, mener analytikerne.

"Mange velmenende mennesker i branchen ser SOA alene som en metode til applikationsintegration, og på den måde kommer det til at virke irrelevant for alle dem, hvis integrationsproblemer tilsyneladende er under kontrol," skriver de.

"Andre får det til at lyde som om, at SOA kræver enorme investeringer for at komme i gang. Men ingen af delene er sandt."

Virksomhederne bør se SOA som en "strategisk forretningsinvestering i branchens best practice for softwaredesign, og man kan starte i det små og udvikle sig hen imod SOA modenhed."

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere