Artikel top billede

Få gode tips: Sådan forbereder du dig til IPv6

Den nye internet-protokol, IPv6, er på trapperne, og du bliver nødt til at forberede dig på den. Se her, hvor du skal sætte ind. Og hvor du ikke har nogen grund til hastværk.

Læs også: Overblik: Sådan får du styr på de nye IP-adresser.

Computerworld News Service: Meget af mediedækningen i løbet af de sidste par år angående IPv6 giver det indtryk, at alle meget snart er nødt til at skifte til den nye version 6 af internetprotokollen.

Det er dog ikke nødvendigvis tilfældet, særligt ikke for den almindelige privatbruger og små virksomheder.

Siden sidst i 1970'erne har IP version 4 været standard-adressesystem til identificering og lokalisering af computere, routere og anden hardware på internettet.

Men siden februar i år har alle fire milliarder adresser fra IPv4 været uddelegeret.

For at løse dette problem introduceredes for nogle år siden en ny protokol, IPv6, selvom den endnu ikke anvendes i nogen udbredt grad.

IPv4 er den oprindelige netværksprotokol, der indledningsvist blev designet til at forbinde mainframes fra USA's universiteter og regering.
Da antallet af forbundne systemer er eksploderet fra et blot tocifret antal i 1970'erne til milliarder i dag, har det været nødvendigt at ændre på den oprindelige protokol, så den kan håndtere flere systemer end de fire milliarder.

IPv6 understøtter adressefelter på 128 bit mod de kun 32 bit i IPv4-standarden. Der betyder, at IPv6 har plads til det astronomiske antal af 3,4 x 10^38 eller 340 sekstillioner enheder.

Nu hvor alle IPv4-adresserne er blevet uddelegeret, stiger presset på mange organisationer om at flytte til IPv6.

Også små virksomheder kan bekymre sig om, hvad skiftet vil kræve - men det ligger for de fleste heldigvis et stykke ude i fremtiden og vil ikke blive noget stort problem, når det endelig sker.

Se her, hvilke konsekvenser overgangen til IPv6 vil få for dig.

Læs også: Overblik: Sådan får du styr på de nye IP-adresser.

Kan IPv6 på samme måde 'oversætte' netværksadresser?

[b]Læs også: Overblik: Sådan får du styr på de nye IP-adresser.
[/b]
Skiftet til IPv6 vil for de fleste privatpersoner og små virksomheder ikke have nogen stor indflydelse.

Den samme NAT-teknologi (network address translation) vil også gøre det muligt for et netværk at anvende en IPv6-adresse eksternt og fortsat anvende de eksisterende IPv4-adresser inden for firewall'en

NAT gør det muligt for mange netværk at anvende en enkelt IP-adresse til et helt kontor ligegyldigt hvor mange systemer, der er tilkoblet.

Den eneste påkrævede ændring i dette tilfælde sker i firewall'en eller den router, der forbinder netværket til internettet.

Gradvis overgang

Det betyder, at man til at begynde med ikke behøver at anvende IPv6 til alle ens enheder på det interne netværk.

Mange små virksomheder vil opleve, at deres internetudbyder ikke alene mangler en frist for at have færdiggjort overgangen til IPv6, men at de ikke engang tilbyder IPv6-adresser endnu.

Og rigtig mange produkter målrettet små virksomheder understøtter da heller ikke IPv6 endnu.

For visse produkter kræver tilføjelsen af en sådan understøttelse blot en softwareopgradering.

Men for mange ældre produkter kommer der måske aldrig flere softwareopgraderinger, hvilket betyder, at man vil være nødt til at købe ny hardware for at foretage skiftet.

Da IPv6 kan give bedre sikkerhed, bedre ydelse og andre fordele såsom brugervenlighed og flowkontrol af netværkstrafikken, er det bestemt værd at planlægge. Men generelt set haster det ikke for de fleste små virksomheder.

Derfor skal du ikke skifte det hele med det samme

Årsagen til ikke at omlægge alle systemer omgående er enkel: Mange ældre pc'er, netværksswitches, routere, printservere og andre netværksenheder understøtter simpelthen ikke IPv6.

Selv hvis en server kan håndtere IPv4 og IPv6 samtidigt og tillade, at de to typer af forbundne enheder taler med hinanden, så introducerer dette arrangement nye kompleksiteter og kan give ekstra belastning af serveren.

Herudover vil netværksadministratorerne være nødt til at ændre i indstillingerne, hvilket kan tage mindst nogle minutter for hver eneste enhed på netværket.

Vent trygt videre

Mange organisationer behøver muligvis slet ikke engang at skifte, før deres internetudbyder gør det.

Internettet vil i de næste mange år køre med både IPv4 og IPv6 og din udbyder vil automatisk oversætte for dig, hvis dit netværk stadig bruger IPv4.

Hvis du ønsker at anvende en IPv6-adresse til dit netværk eller hvis din udbyder gør dig opmærksom på, at den nu skifter, og at du i den forbindelse vil være nødt til at få en IPv6-adresse, så sker omstillingsprocessen i to trin:

Først skal du have en ny adresse og derefter har du brug for en router (eller router/firewall), der understøtter IPv6.

Hvordan skal jeg sikre min internet-udbyder?

Læs også: Overblik: Sådan får du styr på de nye IP-adresser.

Når du har fået dig en IPv6-adresse, skal du også have dig en router eller firewall, der understøtter IPv6.

Sådanne produkter kan stadig være svære at opdrive, særligt i ikke alt for dyre udgaver målrettet små virksomheder.

Cisco og lignende leverandører har produkter med IPv6-understøttelse, men selv her er man ofte nødt til at læse manualen for at finde ud af, om understøttelsen er til stede.

Det kan være indviklet at få IPv6 til at fungere, og det er typisk svært at få ordentlig support.

Udbyder skal understøtte

Du er nødt til at sikre dig, at din udbyder understøtter skiftet og din specifikke router, før du overhovedet går i gang.

Spørg din udbyder om en anbefaling af specifikke routere. (D-Link har for eksempel ry for at være kompatible med IPv6.)

Du bør også planlægge at køre med både en IPv4- og en IPv6-adresse i det første stykke tid, og du bør sikre dig, at din udbyder understøtter begge protokoller samtidigt.

Hvis du har en IPv6-adresse og din router eller firewall understøtter IPv6, er det ikke sikkert, du har brug for at gøre mere.

Routeren bør være i stand til at oversætte mellem dit interne IPv4-netværk og internettet, og du behøver sandsynligvis ikke foretage dig mere, med mindre eller indtil du får brug for at tilslutte flere systemer end blot en e-mail- eller webserver direkte til internettet.

Du kan overveje at flytte helt over på IPv6, når alle dine pc'er kører Windows 7 eller nyere og dine servere kører Windows Server 2008 R2 eller nyere, og når al hardwaren i dit netværk er under to år gammelt.

Når det er gjort og hver enhed på dit netværk har sin egen IPv6-adresse, vil du opleve betydelige fordele såsom muligheden for let og sikkert at tilgå enhver enhed på netværket fra et system uden for firewall'en uden brug af særlig software til fjernadgang.

Der vil dog nok gå mindst tre til fem år, før den gennemsnitlige lille virksomhed har brug for at begynde på denne fuldstændige overgang.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere


AI - bliv klogere på de kloge algoritmer

Kunstig intelligens, machine learning og algoritmer er i fuld gang med at forandre måden, hvorpå vi arbejder og driver virksomhed. Der er imidlertid mange teknologiske, forretningsmæssige, strategiske, ledelsesmæssige og organisatoriske overvejelser, der er helt nødvendige, hvis man skal have succes med kunstig intelligens. Hør blandt andet om, hvordan du kommer godt igang med AI og machine learning

14. december 2021 | Læs mere