Vild ballade om udlevering af dine personlige data

Organisationer, der kæmper for borgernes digitale rettigheder, kritiserer nye aftaler om at dele persondata om flypassagerer i EU med USA og Australien.

Computerworld News Service: Der foregår i øjeblikket nye forhandlinger om de såkaldte passenger name record- (PNR-)aftaler og i sidste uge blev udkast til aftalerne om overførsel og opbevaring af passagerlisteoplysninger lækket.

Aftalerne, som vil kræve, at flyselskaberne sender personhenførbare oplysninger om flypassagererne til USA's Department of Homeland Security og Australiens told- og grænsekontrolmyndigheder, har skabt harme blandt organisationer, der kæmper for digitale borgerrettigheder.

Disse data vil gøre det muligt at udføre såkaldt profilering - det vil sige anvendelsen af oplysninger til at sortere passagererne i risikokategorier ud fra foruddefinerede og hemmelige kriterier - uden nogen begrundet mistanke eller politimæssig efterforskning, advarer European Digital Rights.

Også medlemmer af Europa-Parlamentet har skarpt kritiseret planen og nægtede at overhovedet stemme om den i maj 2010.

"Vi er skeptiske, angående om det er absolut nødvendigt, at der eksisterer et europæisk system til opbevaring af passagerlisteoplysninger," siger tysk medlem af Europa-Parlamentet Manfred Weber.

"Indtil videre er det ikke lykkedes USA og andre lande, der anvender PNR-systemet, at overbevise os om dets nødvendighed."

Oplysningerne, som inkluderer betalingskortoplysninger, telefonnumre og hjemmeadresser, kan gemmes i op til fem et halvt år i Australien og 15 år i USA. Derudover er der i aftalerne ikke defineret nogen betingelser for videregivelse af oplysningerne til tredjeparter såsom andre statslige myndigheder eller andre lande.

Samtidig advarer det internationale datasikkerheds-selskab Imperva om, at PNR-oplysningerne kan blive mål for hackere. Hackere kan forsøge at indsætte eller redigere passagerlisteoplysninger og på den måde eksempelvis sørge for, at mistænkte terrorister ikke bliver stoppet i tolden. Det kan også tænkes, at hackere kan forsøge at stjæle oplysninger om personer, der kan bruges til fremstilling af falske pas, fremhæver Tal Be'ery, der er teamleder for webefterforskning hos Imperva.

"Det behøver selvfølgelig ikke at være et digitalt angreb," påpeger Be'ery.

"En angriber kan måske overtale en eller anden medarbejder om at give ham nogle eller alle data. Jeg argumenterer ikke for, at denne database af disse årsager ikke bør eksisterer - men den bør blive forsvaret nøje som et primært mål for avancerede trusler."

EU's justits- og indenrigsministre vil under rådsmøde for retlige og indre anliggender 9.-10. juni diskutere udkastet til en aftale.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Kæmpestort gaming-headset er perfekt til dine lange Teams-møder - men har også nogle besværligheder
Længe før vi andre blev slået hjem til hjemmekontorets endeløse webmøder har gamerne gennemskuet behovet for komfortabelt grej. Så vi tog danske EPOS top gamingheadset med på arbejde. Læs testen her.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.