Artikel top billede

Foto: Marius Largu.

Aftale på plads: Mobilen skal erstatte dit Dankort

Danmarks fire mobiloperatører, 3, TDC, Telenor og Telia, går sammen i storsatsning, der skal gøre danskernes mobiltelefoner til betalingsmiddel.

Fremover får du som mobilkunde det, som teleselskaberne kalder en "digital tegnebog".
 
Det betyder, at eksempelvis sygesikringskort, kreditkort og medlemskort bliver lagt ned på SIM-kortet i mobiltelefonen.
 
Landets fire netværksoperatører, 3, TDC, Telenor og Telia, stifter et fælles selskab, som skal håndtere projektet, så der bliver en fælles standard for selskabernes systemer.
 
"Det er vigtigt, at vi som branche kun udvikler én fælles platform for mobilbetaling. En platform, der gør det let at komme i gang med mobilbetaling for både virksomheder og forbrugere," udtaler koncerndirektør Eva Berneke fra TDC i en pressemeddelelse, som selskaberne har udsendt sammen. 
  
Mobilselskaberne forsikrer på baggrund af den fælles standard, at det bliver gnidningsfrit, hvis en kunde skifter fra det ene selskab til det andet.

Lejer plads ud

Forretningen for teleselskaberne er, at de lejer plads på SIM-kortet ud til eksempelvis bankerne.

I stedet for at bankerne igennem Nets - det tidligere PBS - distribuerer plastic-betalingskort, så bliver betalingskortet sendt elektronisk til SIM-kortet via mobilnettet.

Du kan så betale i butikker ved at holde mobilen over til kreditkort-terminalen ved kassebåndet.

Det kræver dog, at der er NFC-teknologi i telefonen.

I dag er der kun få modeller, der har teknologien indbygget. Eksempelvis understøtter Nokia C7, Google Nexus S og nogle Samsung Galaxy S II-modeller teknologien.

NFC er en teknologi, som først for alvor kommer sidst på året, når der kommer flere nye mobiltelefoner med teknologien. Samtidig kræver betalingen, at terminalen i butikken understøtter NFC, men det gør mange i dag, og de kan nemt opgraderes. 

Computerworld har ikke kunnet få en kommentar fra teleselskaberne, men tidligere har TDC's vicedirektør Morten Hother Sørensen forklaret ideen om at stille plads til rådighed på SIM-kortet.

"Det er en service, som vi kan tilbyde bankerne, men det kræver, at bankerne betaler for den service. Det koster mere at købe de nye avancerede SIM-kort, og der skal bruges tid og ressourcer på at lægge disse betalings-id'er ned på SIM-kortene. Det vil så blive vores forretningsmodel," fortalte Morten Hother Sørensen til Computerworld i september 2009.

Mange muligheder

For at udnytte de nye muligheder kræver det, at tre af mobilselskaberne begynder at anvende en ny type SIM-kort.

I dag er det kun 3, der benytter sig af UICC-kortet, hvor den såkaldte USIM-applikation er bygget ovenpå. Det er den, som kan håndtere de mange oplysninger.

Når først det nye SIM-kort er i telefonen, kan der lagres kort-oplysninger fra mange forskellige aktører. Og mulighederne er mange.

Klik videre for at se nogle af dem.

Læs også:

TDC ønsker fart på bankernes mobilbetalinger

Bankerne presser teleselskaber med mobilbetaling

Teleselskaberne øjner guldåre i mobilbetalinger

Sådan skal du anvende din mobil til betalinger

Læs også:
TDC ønsker fart på bankernes mobilbetalinger.

Bankerne presser teleselskaber med mobilbetaling.

Teleselskaberne øjner guldåre i mobilbetalinger.

Et eksempel kunne være, at du får skudt et nøglekort ind på dit SIM-kort, når du bestiller et hotelværelse.

På den måde kan du bruge telefonen i stedet for et nøglekort, når du er på et hotel.

Rabatkort er en helt anden mulighed. 

Kan kortaflæseren se, at du har et rabatkort til en butik liggende på SIM-kortet sammen med kreditkortet, så kan kortaflæseren automatisk trække rabatten fra. 

"Den digitale tegnebog er et naturligt næste skridt, og jeg er sikker på, at vi om få år ikke kan forestille os at vende tilbage til det mylder af kort og mønter, som vi alle bærer rundt på i dag," siger topchef Jon Erik Haug fra Telenor. 

I og med kreditkortet pludselig bliver associeret med et bestemt telefonnummer, så åbner det også op for muligheden for at overføre penge til en person ved blot at indtaste personens mobilnummer.

Sikkerheden følger praksis

Et kreditkort på mobiltelefonen vil stadig fungere som ved betalinger med et plastickort. Det vil sige, at der skal indtastes en pinkode, når transaktionen skal gennemføres.

Her vil det formentlig ske ved indtastning på betalingsterminalen som hidtil kendt, men det vil også være muligt at programmere det således, at pinkoden indtastes på mobilen. Den sidstnævnte model har dog den konsekvens, at telefonen ikke kan bruges til betaling, hvis den er løbet tør for strøm.

Ifølge teleselskaberne er sikkerhed et vigtigt punkt i skiftet til den digitale tegnebog.

"Det er helt afgørende for os, at forbrugerne kan føle tryghed og tillid til den digitale tegnebog. Det skal derfor være nemmere og mere sikkert med den digitale tegnebog end at gå rundt med sin pung i lommen eller tasken," fortæller Telias administrerende direktør, Søren Abildgaard.

Morten Christiansen, der er topchef hos 3, hæfter sig ved, at det bliver nemmere for forbrugeren med alt samlet på mobilen.

"Hos 3 glæder vi os over, at det har været muligt at samle en enig branche omkring en fælles standard for fremtidens mobilbetaling. Det skaber nye muligheder og bliver frem for alt bekvemt for vores kunder," siger Morten Christiansen.

Computerworld har tidligere skrevet om muligheden for betalinger fra mobiltelefonen.

Læs også:
TDC ønsker fart på bankernes mobilbetalinger.

Bankerne presser teleselskaber med mobilbetaling.

Teleselskaberne øjner guldåre i mobilbetalinger.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Morten Boel Sigurdsson forlader livsværket Omada efter 21 år - nu begynder nyt kapitel: "Det er nærmest berusende spændende"
Interview: Efter 21 år har Morten Boel Sigurdsson endegyldigt forladt Omada, som han selv var med til at stifte i 1999. Teltpælene i det amerikanske er rykket op, og han og familien er tilbage i Danmark. "Der er én årsag til, at jeg stopper nu," fortæller han.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Når AI sætter sig ved rattet: Sådan passer infrastrukturen på sig selv
Selvkørende IT-infrastruktur styrker skaleringsmuligheder og ressourceudnyttelse. Dette whitepaper giver overblik over proces og muligheder.