Artikel top billede

Læge-besøg tre gange dyrere end mail-konsultation

Danskere bruger oftere mail-konsultationer, når vi skal i kontakt med lægen. Mail koster en tredjedel af et fysisk fremmøde, men kan paradoksalt nok gøre sundhedsvæsnet dyrere på længere sigt.

Læs også:
Vi er helt syge efter sundheds-information på nettet

Når danskerne besøger lægen og beklager sig over knas med knæet, koster det tre gange så meget, end hvis de havde mailet til doktoren og skrevet, at de har knas med knæet.
 
I rapporten 'Online konsultationer' benytter professor Kim Normann Andersen fra Copenhagen Business School de tal til at sætte fokus på, hvordan sundhedsvæsenet i lighed med kommunerne kan sætte kanalstrategier som mail-konsultationer på dagsordenen for at sikre patienterne den billigste henvendelseskanal uden at forringe servicen hos lægen.

I lighed med udfordringen med at lokke borgerne over på selvbetjeningsløsninger i de kommunale borgerservicecentre er en forøgelse af mail-konsultationer dog heller ikke helt uproblematisk.

Både mailer og besøger lægen

For selv om der er over en million flere mail-konsultationer i dag (2.252.000 i 2010) sammenlignet med i 2006 (431.326), så er Kim Normann Andersen dog ikke ubetinget begejstret over udviklingen.

Det skyldes, at det er personer på mellem 60 og 74 år, der tegner sig for den største ibrugtagning af mail-konsulationerne i de senere år. 

"Selvom det er billigere for det offentlige at refundere e-mail-konsultationer end dagkonsultationer, så synes de ældre at tage begge kanaler i brug i stedet for at vælge," lyder det fra Kim Normann Andersen på CBS' hjemmeside.

"Denne gruppe tegner sig årligt for over seks millioner konsultationer i dagstimerne. Indregnes telefonkonsultationer og aftenkonsultanterne, tegner de sig for godt 15 millioner konsultationer årligt. Det er derfor ikke usandsynligt, at ældregruppen vil belaste konsultationerne i et så stort omfang, at pengekassen i det offentlige kommer under kritisk pres på et tidspunkt," fortsætter CBS-professoren.

Søger sig til et dyrt sundhedsvæsen

Kim Normann Andersen har også de økonomiske briller på, når han i sin dugfriske rapport påpeger, at udover mail-konsultationer kan den stigende sundheds-informationssøgning på nettet også give økonomisk bagslag.

"De nye digitale muligheder kan give anledning til en markant vækst i sundhedsudgifterne, givet borgerne bliver opmærksomme på sygdomme gennem online fora og efterfølgende giver anledning til et efterspørgselspres," lyder det i rapporten 'Online konsultationer'.

Tal fra Danmarks Statistiks databank viser, at der i lighed med mail-konsultationerne er en vækst i de fysiske og telefoniske konsultationer i stort set alle aldersklasser.

Taster mest i Midtjylland

Rapporten peger også på, at der er store regionale forskelle på, hvem der sender mails til lægen.

Ifølge CBS-undersøgelsen er det i forhold til indbyggertal hovedsageligt midtjyder og københavnere, der sender mails til lægen, mens indbyggerne i Region Syddanmark er de mindst flittige ved tasterne, når sygdommen er over dem.

Selvom der er vækst i alle regioner, tyder udviklingen noget overraskende på, at forskellene mellem de forskellige regioner bliver større og større, siden email-konsultation blev introduceret i 2009.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere