Artikel top billede

Foto: Clint Spencer/iStockphoto (Foto: Clint Spencer/iStockphoto)

Danske it-firmaer overvejer at droppe SKI

Små og mellemstore it-virksomheder står i et dilemma. Skal de smide penge væk ved at gå med på SKI-aftale, eller skal de gå glip af opgaver ved at stå udenfor?

Flere små og mellemstore konsulenthuse er utilfredse med SKI's rammeaftale 02.15 om it-konsulentydelser. Det skyldes, at der ikke har været den forventede omsætning på aftalen. 

Nu overvejer flere af konsulenthusene, om det var alle ressourcerne værd at arbejde for at blive godkendt leverandør på aftalen. Og om det er en indsats, de ønsker at lægge kræfter i igen, når SKI genudbyder aftalen inden for de kommende måneder.

"Vi overvejer helt seriøst, hvor mange kræfter vi skal lægge i det her, og om vi i højere grad skal satse på at indgå relationer med private virksomheder," fortæller Knud Fiil-Nielsen fra konsulenthuset Capacent Danmark.

Han forklarer, at det ikke er nogle lette overvejelser. For vælger firmaet at stå uden for SKI-aftalen, regner Knud Fiil-Nielsen med, at virksomheden får meget vanskeligt ved at handle med det offentlige fremover. 

De offentlige institutioner åbner nemlig ofte med spørgsmål, der går på, om virksomhederne er godkendt som SKI-leverandører.

Vi kan ikke stå udenfor

Det er en problemstilling, som P.Ø. Data også kender til. Her mener direktøren imidlertid ikke, at virksomheden kan tillade sig at stå uden for SKI-aftalen.

"Vi repræsenterer omkring 800 kvalitetssikrede konsulenter. Og vi skal prøve at promovere de her mennesker alle de steder, det er relevant," fortæller direktør Pierre Ørndorf fra P.Ø. Data og fortsætter:

"Jeg vil synes, jeg gør det meget dårligt, hvis ikke jeg sørger for, at de kan levere til det offentlige." 

Men så er det, at dilemmaet opstår. 

Pierre Ørndorf forklarer, at der ikke bliver handlet ret meget på SKI-aftale 02.15, og at de konsulenter, som P.Ø. Data repræsenterer, dermed ikke leverer særlig meget til det offentlige marked. 

P.Ø. Datas direktør er af den opfattelse, at den manglende omsætning på rammeaftalen vedrørende konsulentydelser skyldes uoverensstemmelser mellem kundernes forventninger til aftalen og de godkendte leverandører.

Kunderne har ikke fået de rigtige

Ifølge Pierre Ørndorf var kravene til leverandørerne så specifikke, første gang SKI udbød it-konsulentydelserne, at de favoriserede de største virksomheder. Derfor mødte aftalen stor modstand blandt de små og mellemstore virksomheder, og aftalen blev genudbudt.

Herefter blev den nuværende rammeaftale indgået, og der er i dag 110 godkendte leverandører af it-konsulentydelser på SKI-aftale 02.15. Alligevel bliver der ikke omsat for de store beløb på aftalen.

"Det er simpelthen, fordi kunderne (de offentlige institutioner, red.) ikke har fået dem, de regnede med," fortæller Pierre Ørndorf.

Han mener, at de offentlige institutioner havde håbet på, at SKI-aftalerne kunne være med til at presse deres hidtidige leverandører til at binde sig på rammeaftalernes prisniveau.

SKI-aftalens kunder forventede altså deres faste leverandører til lavere priser, men fik i stedet en lang liste med nye leverandører. Dermed opstod der et mismatch mellem kundernes ønsker og leverandørgodkendelserne. Og der er derfor ikke blevet handlet meget på rammeaftale 02.15.

"Når kunderne ikke har fået de leverandører, de håbede på, finder de kreative måder at kanaliserer den omsætning, der skulle have været på 02.15 over på 02.18 i stedet," fortæller Pierre Ørndorf.

Rammeaftale 02.18 omhandler samlede systemløsninger. Det er derfor en anden type virksomheder, der er leverandører på denne aftale. Virksomhederne på 02.18 er typisk større, har en millionomsætning og køber konsulenter til at løse dele af projekterne på 02.18.

Det har gjort flere små og mellemstore virksomheder frustrerede over SKI-systemet, da de føler, at deres virksomheder forbigås på denne måde.

Pierre Ørndorf forklarer, at det offentlige er meget lidt villig til at tage nogen som helst risiko. Derfor foretrækker offentlige institutioner at handle med store, kapitalstærke virksomheder og lægger derfor deres indkøb på rammeaftale 02.18, hvis det er muligt.

De små og mellemstore virksomheder har altså ikke fået den forventede omsætning ud af at være med på rammeaftale 02.15. Det betyder, at mange af de 110 leverandører faktisk har sat penge til på aftalen, da godkendelsesproceduren er både dyr og meget tidskrævende.

Læs også:

Det er en ommer: SKI annullerer kæmpe it-udbud

Disse 200 it-virksomheder rammes af SKI-kaos

Se listen - så mange timer blev spildt på SKI-kaos

Optælling fortsætter: It-firmaer frygter flere SKI-tab
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere