Brancheøkonom: Pladeselskaber lever i fortiden

Musikbranchen har fejlet, når det drejer om at finde nye kanaler til distribution af musik, mener lektor Peter Lotz fra Handelshøjskolen. Pladeselskaberne udnytter ikke internettets muligheder, og deres få internettjenester har så høje priser, at de ikke er attraktive for forbrugerne.

Pladeselskaberne har ikke fulgt med tiden. I stedet for at udnytte internettets muligheder for salg af musik, har de bekæmpet udviklingen med næb og kløer. De få websteder, der sælger musik, er for dyre og har for smalt udvalg.

Den bredside leverer Peter Lotz, der er lektor i brancheøkonomi ved Handelshøjskolen i København, til pladebranchen.

Han mener, at øget brug af internet til distribution af musik vil være til stor fordel for branchen, fordi det kan øge salget af musik og skabe et ordentligt alternativ til fildeling.

Branchen har fejlet

- Jeg mener, at musikbranchen har fejlet med hensyn til at udvikle nye distributionskanaler. I stedet for at se internet og fildeling som en mulighed, har branchen udråbt den nye teknologi til fjende nummer et. Branchen har med sin aggressive fremfærd distanceret sig fra forbrugerne. Det har betydet at forbrugerne er gået andetsteds for at finde musik på nettet, argumenterer Peter Lotz.

Han bebrejder branchen, at den ikke så mulighederne i for eksempel Napster og købte tjenesten med henblik på at udvikle en central service, der kunne tilbyde at downloade musik mod betaling

Central tjeneste med rigtige priser

Ifølge Peter Lotz skal musikindistrien i gang med to tiltag for at dæmme op for udviklingen:

- For det første skal der udvikles en central tjeneste, der udbyder musik fra de store pladeselskaber. Vi ved fra forbrugerundersøgelser, at kunderne ønsker at hente deres varer ét sted. Ellers vender de sig mod de steder, der har det største udvalg. Det er i øjeblikket fildelingstjenesterne, siger Peter Lotz.

Derudover skal prisen være rigtig:

- De nuværende tjenester opererer med priser på omkring en dollar per sang. Det er en helt vanvittig pris, ikke mindst fordi kvaliteten af Mp3 er væsentlig lavere end på en cd. Samtidig skal man jo selv lægge internetforbindelse og udstyr til. En pris i omegnen af, hvad en SMS koster, er mere rigtig, vurderer Peter Lotz.

I Danmark ligger prisen på en SMS oftest omkring 50 øre, men Danmark er et af de billigste lande med SMS-beskeder.

Mersalg kompensere lavere priser

Peter Lotz afviser, at et så lavt prisniveau vil være en trussel mod branchens indtjening.

- De unges penge sidder løst i lommen, når det for eksempel gælder SMS. Med en pris i det leje og en simpel abonnementsordning i stil med taletidskort vil branchen virkelig kunne gøre det attraktivt for de unge, som skal købe musik i fremtiden, pointerer Peter Lotz.

- En lav pris vil utvivlsomt komme til at betyde, at mange flere vil betale for at hente musik fra nettet. Den øgede omsætning vil så kunne dække det tab, der er på at sælge varen billigere. Man kan jo sørge for, at kvaliteten er så tilpas lav, at de, som lægger vægt på god lyd, stadig vil købe en cd eller et download af høj kvalitet, tilføjer han.

Godt barometer

Ifølge Peter Lotz kan musikbranchen benytte salget på internet som en indikation af, hvad der hitter hos kunderne.

- På produktudviklingen er der massive gevinster at hente. Man får et barometer for, hvad forbrugerne efterspørger. Samtidig giver det bedre mulighed for at udvikle nye navne, fordi man kan lægge demoudgaver ud og se, om der en efterspørgsel, der kan retfærdiggøre en større produktion, forklarer Peter Lotz.

Computerworld Online forsøgte onsdag uden held at få en kommentar fra den danske afdeling af den internationale brancheforening for pladeproducenter, IFPI.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere