Artikel top billede

Problemer: Her er Microsofts største svagheder

Microsoft tjener stadig enormt mange penge, men står alligevel overfor en truende fremtid. Se hvor selskabet især står over for store udfordringer. Og hvilke produkter, der er under pres.

Microsoft var engang helt urørlig som verdens stærkeste software-selskab.

Sådan er det ikke længere.

Microsoft tjener ganske vist enorme summer penge som aldrig nogensinde før og er en veritabel guldgrube. Det kan du læse mere om her.

Selskabet har eksempelvis hele 11 produkter, der hver indtjener mere end en milliard dollar om året, og selskabets software kører stadig på langt størstedelen af verdens pc'er.

Til gengæld kæmper Microsoft for få ordenligt fat i fremtidens store markeder, nemlig de mobile apparater og cloud-markedet, hvor konkurrencen i dag er benhård.

Lad os tage et kig på fem af de områder, der er afgørende for at få succes i fremtiden, men hvor Microsoft står overfor meget store udfordringer.

Search

Søgninger og søgeteknologier ligger til grund for stort set alle de ting, som vi i dag foretager os på nettet. Langt de fleste internet-brugere søger efter data på et eller andet tidspunkt næsten hver eneste gang, de tænder computeren.

Microsoft har sin Bing-søgemaskine, men Google er (stadig) langt foran og er uden sammenligning verdens største søgemaskine, som trods mange års investeringer og initativer fortsat virker helt urørlig for Microsoft.

Samtidig hamrer Google løs på andre af Microsofts flanker med ikke mindst Chrome og Android.

Søgemarkedet er vigtigt for Microsoft, der er interesseret i de potentielt meget store annoncerings-indtægter på nettet, ligesom selskabet mener, at netop søgninger er en afgørende adgangsvej til nettet - og derfor vigtig at få fingrene i.

Microsofts Online Services Division med Bing og MSN i folden er den eneste Microsoft-division, der længe har kørt med underskud - i det seneste år har divisionen tabt mere end 10 milliarder kroner.

Browsere

Der var engang, da Microsofts Internet Explorer havde en markedsandel på mere end 90 procent og var verdens helt uden sammenligning mest udbredte browser.

Sådan er det ikke længere. Især Googles Chrome og Mozillas Firefox - der er efterfølger til Netscape, som Microsoft slog til plukfisk i den første store browserkrig - har vundet frem. Det kan du læse mere om her.

Ifølge Net Applications bliver Internet Explorer i dag anvendt af 52,7 procent af internet-brugerne og står for 42,5 procent af sidevisningerne. Det indikerer, at brugere, der er meget på nettet, anvender Firefox eller Chrome.

Microsofts sidste skud på stammen er Internet Explorer 9, der dog kun kommer med de nyeste versioner af Windows. Dette skyldes, at Microsoft mener, at det forringer browserne, hvis de skal kunne køre på tværs af alle systemer.

Internet Explorer er ikke i sig selv en guldgrube for Microsoft, men området er yderst vigtigt, fordi browseren er indgangen til mange af de ting, som vi bruger computeren til i dag.

Produkter på de allervigtigste markeder

Mobiltelefonen er det måske vigtige apparat på it-området lige nu, hvor alt handler om mobility.

Her har Microsoft fået seriøse tæsk af Apple, der med lanceringen af iPhonen for alvor fik taget hul på smartphone-markedet.

Det skete uden, at Microsoft havde en ordentlig udfordrer i pipelinen, hvilket topchef Steve Ballmer blankt har erkendt.

Siden har selskabet lanceret Windows Phone 7 som sit bud på et smartphone-system, der skal vriste markedsandele fra de øvrige spillere på markedet - mest Apple og Google.

Du kan læse meget mere om Windows Phone 7 her. Systemet er blevet mødt med en vis begejstring, men har dog fortsat ikke mange brugere i forhold til Android og Apples iOS.

Microsofts partnerskab med Nokia kan måske vende det billede over tid. Analysehusene IDC og Gartner har således vurderet, at Windows Phone - med Nokia som hardware-platform - vil slå iPhone i 2015, hvor Windows dog fortsat vil ligge efter Android.
Det ser endnu værre ud for Microsoft på tablet-pc-markedet, der er fuldstændigt domineret af iPad. Her venter Microsoft på Windows 8, der kommer engang til næste år.

Desktop

Microsoft skovler fortsat enorme summer ind på Windows og har eksempelvis allerede solgt 400 millioner eksemplarer af Windows 7.

Når det gælder styresystemer til pc'er, sidder Microsoft på en global markedsandel på mellem 80 procent og 90 procent, hvilket giver Microsoft direkte adgang til næsten alle pc-brugere på kloden.

Det er med andre ord en magtbase, der virkeligt rykker.

Microsoft er nu på vej med Windows 8, og Microsoft mangler da også en værdig afløser til den 10 år gamle gigantsucces, Windows XP, der fortsat er det mest udbredte styresystem i verden.

Svagheden er imidlertid, at desktop-styresystemet ikke går nogen god fremtid i møde. Ganske vist er styresystem-markedet stadig profitabelt, men det er ikke længere her, at innovationen finder sted.

Det sker i stedet på andre markeder, nemlig cloud computing, smartphones og tablet-computere.

Web-servere

Microsoft er en særdeles tung spiller på markedet for systemer til servere.

Der stod i andet kvartal således Windows Server på 71 procent af alle solgte systemer, mens resten fordeles mellem Unix, Linux, mainframes og andre platforme.

Samtidig tjener Microsoft stabile og betragteligt beløb på området, hvor virksomhederne anvender Windows Server til at køre vigtige Microsoft-applikationer som Exchange og SharePoint.

Microsoft udfordring på området er imidlertid på markedet for webservere. Omkring 60 millioner websites bygger på Microsofts ISS Web Server-software. Det svarer ifølge Netcraft til blot 16,8 procent af markedet, der domineres af det gratis Apache.
Ifølge Netcraft kører 9 af de 10 mest pålidelige hosting-selskaber Linux eller FreeBSD. Kun en enkelt kører Windows Server 2008.

Internettet er afgørende for alting i it-industrien i dag, og denne indflydelse vil vokse i de kommende år i takt med, at cloud computing for alvor får momentum.

Derfor er det afgørende for Microsoft at kunne levere de servere, der står bag web-sites over hele kloden.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Sådan: Ryd forhindringerne af vejen på cloudrejsen
IBM Cloud gør det lettere at lægge kritiske applikationer i skyen eller på en hybrid platform samt bevare kontrol og ejerskab – med fuld understøttelse af SAP og VMware.