Artikel top billede

Derfor elsker udviklerne Windows 8

Microsofts udviklerkonference Build har efterladt udviklere og analytikere med høje forventninger til Windows 8. Læs top-udviklernes umiddelbare reaktioner her.

Computerworld News Service: I årene, der er gået, siden topchef Steve Ballmers berygtede kampråb "developers, developers, developers," har Microsofts relation til udviklerne været en afgørende komponent i virksomhedens strategi. Og at dømme ud fra entusiasmen hos udviklerne har Microsoft tilsyneladende allerede gjort noget rigtigt i forhold til Windows 8.

Udviklerne har reageret meget positivt over for Windows 8 i kølvandet på udviklerkonferencen Build, og mange programmører har givet udtryk for at være ivrige efter at prøve kræfter med det kommende styresystem.

Mest eftertragtet er styresystemets fokus på touch-baseret interaktion, hvilket mange mener er et tiltag, som kan give Microsoft en tiltrængt saltvandsindsprøjtning i forhold til selskabets position i tablet-pc-markedet.

"Dette er en gennemgribende omarbejdning" af Windows, siger Thomas McCormick, der er software- og systemudvikler hos ECI Innovations. Andre udviklere ser også Windows 8 som et vigtigt svar på Apples iOS og Googles Android.

Centralt i denne omarbejdning er styresystemets nye brugergrænseflade, Metro, som ifølge visse kilder vil gøre det muligt for udviklerne at skabe den form for medrivende, touch-fokuserede applikationer i fuldskærm, som driver revolutionen på tablet-pc'erne.

Microsofts dristige udspil

For mange udviklere forekom denne forhåndsvisning af Windows 8 at være et dristig hvis ikke ligefrem essentielt skridt fremad for Microsoft.

"Jeg tror, det er det mest aggressive tiltag, de har foretaget siden Gates," siger McCormick og tilføjer, at Windows absolut vil hjælpe Microsoft i tablet-pc-markedet: "Brugergrænsefladen er meget poleret."

Softwarearkitekt hos Hewlett-Packard Kevin Barnett ser Windows 8 som udtryk for den største forandring af platformen siden Windows 95.

"Det indeholder store forandringer i stort set alle dimensioner," mener Barnett med henvisning til den nye applikationsmodel til Windows 8, styresystemets nye brugergrænseflade og det faktum, at Windows 8 kan gøre Microsoft til en væsentlig spiller i markedet for produkter med ARM-processorer.

Seniorarkitekt Noble Edward fra Consona, der bygger mobile CRM-applikationer, siger, at han vil tale med sin arbejdsgiver om at understøtte Windows-tablet-pc'er.

"Jeg udvikler applikationer til Android og iPhone men i vores virksomhed har vi aldrig beskæftiget os med Window Phone," påpeger han.

Windows 8's fokus på touch-baseret interaktion imponerer Brendan Forster, der er udvikler ved Readify:

"Jeg elsker, at de sagde, at de prioriterer touch højest."

Det gør også Chris DiPierro, der er leder for softwareudviklingen hos leverandør af dataindsamlings-services Mi-Co.

Windows 8 repræsenterer "en utrolig mulighed for os," siger han med henvisning til en stærk interesse blandt Mi-Cos kunder for software, der er udviklet særligt til tablet-pc'er.

"Vores reaktion indtil videre har været at lave webapplikationer, men der er naturlige begrænsninger for, hvad man kan få ud af den tilgang såsom afhængigheden af lokal lagring i kraft af HTML5," påpeger han og tilføjer: "Jeg regner med, at vi kan portere meget af det, vi allerede har - native .Net-apps - over til Windows 8."

DiPierros kollega David Nakamura, der er leder for kvalitetssikring, kan i særlig grad godt lide, at Windows 8 kan bruges på så mange forskellige slags produkter.

"Det virkelig fikse ved Windows 8 er, at styresystemet strækker sig fra kraftige desktop-maskiner og hele vejen til små tablet-pc'er," påpeger Nakamura.

Også analytikerne har noget at sige i forhold til dette tema om konvergens.

"Med denne udgivelse tager Microsoft de første skridt i retning af at samle den mobile verden og pc-verdenen," vurderer Al Hilwa, der er analytiker hos IDC.

"Der er tidlige indikationer på, at Windows 8 vil understøtte browser-applikationer naturligt sammen med andre programmeringsmodeller, og således tegner det til, at styresystemet vil bringe mange forskellige slags udviklere sammen under ét tag.  Microsoft er også nødt til at samle økosystemerne fra mobil- og pc-udvikling for at blive ved at have fremgang i æraen efter pc'en."

Hvad er virkeligheden for Windows 8?

Men uden nogen praktisk erfaring med styresystemet er der et naturligt loft for entusiasmen for Windows 8.

Jeg er nødt til at vente, indtil jeg faktisk får mulighed for at lege med softwaren og enhederne, for at se hvordan oplevelsen er, men i teorien ser det ret godt ud," siger Barnett fra HP.

Andre mener dog, at der stadig er plads til forbedring, selv hvad angår den forbedrede brugergrænseflade. Edward fra Consona, som ellers er entusiastisk for Windows 8, synes at styresystemets grænseflade stadig er dårligere end i Android og iOS.

Forster fra Readify stiller spørgsmålstegn ved, om Windows 8 vil påvirke eksisterende applikationer i nogen større grad. Hilwa fra IDC synes dog om det nye styresystems evne til at anvende Silverlight-applikationer.

"Det sidste, der for mig var imponerende, er at man kan tage Silverlight-apps og med små justeringer få dem til at fungere under Metro-grænsefladen og samtidig gøre dem tilgængelige på en Windows Phone-telefon," fremhæver Hilwa.

"At gøre udviklerne i stand til at udnytte deres kode på tværs af forskellige telefoner og tablet-pc'er vil være til enorm fordel for både Microsofts telefon- og pc-platform."

Udviklingsværktøjer bliver nøglen til succes

Nok har Microsoft endnu ikke oplyst, hvornår Windows 8 kommer på gaden, men selskabet frigav dog sin Developer Preview-udgave af det kommende Visual Studio 11 ved sidste uges Build-konference.

Visual Studio 11 hed tidligere vNext og er fintunet til at bygge applikationer til Windows 8 og i HTML5. Værktøjskassen inkluderer skabeloner til opbygningen af applikationer i Metro-stilen med JavaScript, C#, VB eller C++. Windows 8 understøtter herudover XAML-applikationer.

McCormick fra ECI Innovations er imponeret over udviklingsværktøjerne til Windows 8, som han kalder "meget polerede og ser fremragende ud på dette tidspunkt".

Microsofts .Net Framework 4.5 vil samtidig gøre det muligt for udviklerne at skrive hurtigere kode, fortæller Jason Zander, der er corporate vice president for Visual Studio-teamet hos Microsoft, i et blogindlæg.

"Understøttelse af asynkron programmering i C# og Visual Basic gør det let for udviklerne at skrive klientbrugergrænseflade-kode, der ikke blokerer, og serverkode, der kan skaleres mere effektivt," skriver Zander.

"Den nye server garbage collector reducerer pausetiderne og nye funktioner inden for Parallel Computing Platform baner vejen for Dataflow-programmering og andre forbedringer."

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere