Kina bruger egne chip i ny supercomputer

Spritny kinesisk supercomputer anvender 8.704 mikroprocessorer, der er udviklet i Shanghai.

Computerworld News Service: Kina har bygget sin første supercomputer udelukkende baseret på egenudviklede mikroprocessorer. Det er et stort skridt væk fra landets hidtidige brug af vestlig teknologi til high-performance computing.

Kinas National Supercomputing Center Jinan løftede sløret for supercomputeren i torsdags, rapporterer landets presse. Supercomputeren anvender 8.704 "Shenwei 1600"-mikroprocessorer, der er udviklet af et designcenter i Shanghai ved navn National High Performance Integrated Circuit Design Center.

Der er ikke umiddelbart andre detaljer tilgængelig hverken om mikroprocessorerne eller om designcenteret.

Supercomputeren har en teoretisk spidsydelse på 1,07 petaflops (det vil sige omkring en million milliarder decimaltals-beregninger per sekund) og en vedvarende ydeevne på 0,79 petaflops målt med benchmarken Linpack. Således ville den nye supercomputer teoretisk set befinde sig på 13. pladsen på listen over verdens 500 hurtigste supercomputere. Billeder fra offentliggørelsen af supercomputeren kan ses her.

Supercomputerens navn kan ifølge New York Times oversættes til engelsk som Sunway BlueLight MPP.


Kina investerer i stigende grad i supercomputere. I november sidste år snuppede supercomputeren Tianhe-1A kortvarigt pladsen som verdens hurtigste supercomputer. Den brugte dog chip fra Intel og Nvidia. Tianhe-1A havde en teoretisk spidsydelse på 4,7 petaflops og en vedvarende ydeevne på 2,5 petaflops.

Kina har i øjeblikket 61 supercomputere på top 500-listen. Til sammenligning er USA repræsenteret på listen med 255 systemer. Japans "K Computer" sidder på nuværende tidspunkt på førstepladsen på top 500-listen og har således henvist Tianhe-1A til andenpladsen.

Eksperter på området har i over et år forventet, at Kina ville bygge sin egen supercomputer udelukkende baseret på egenudviklede chip. Den kinesiske statsstyrede presse hylder den nye supercomputer som et symbol på Kinas styrke.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Hårde år forude for kinesiske tech-selskaber: Joe Biden ser ud til at fastholde hård kurs mod Kina
Med en nye præsident i Det Hvide Hus kommer en ny Kina-politik. Men umiddelbart ser Joe Biden ud til at fastholde Donald Trumps hårde kurs mod Kina.
Computerworld
Nokia tog afsked med tusindvis af ansatte efter kæmpe nedtur: Sådan går det for dem i dag
Mere end 21.000 forlod Nokia under selskabets nedtur, som også ramte hårdt i Danmark. Nu har forskere undersøgt, hvordan det er gået for de tidligere Nokia-folk.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.