Artikel top billede

Foto: René Strandbygaard/DSB

Banedanmark brugte alt for mange it-konsulenter

Banedanmark har brugt eksterne it-konsulenter af en særlig grund. Men det var ikke i orden, mener Rigsrevisionen.

Læs mere:

Banedanmark investerer en milliard i it-konsulenter

Skandale-leverandører med i it-projekt til 18 milliarder

Banedanmark har fået et rap over nallerne af Rigsrevisionen, fordi myndigheden har brugt it-konsulenter hovedløst.

Det fremgår af Rigsrevisionens netop udkomne rapport om statsregnskabet for 2010.

"Rigsrevisionen konstaterede tilfælde af, at Banedanmark ikke havde udvist tilstrækkelig sparsommelighed ved køb af konsulentydelser på it-området," skriver revisionen.

Således har Rigsrevisionen særligt bidt mærke i "at der over lange perioder blev benyttet faste konsulenter i it-afdelingen, der på fuld tid varetog opgaver vedrørende generel projektledelse, analyseopgaver." 

Til sit forsvar fortæller Banedanmark i beretningen, at brugen af faste konsulenter over længere perioder skyldtes, "at der var et vedvarende resurse- og kompetencebehov i afdelingen, som Banedanmark ikke har kunnet opfylde med den tildelte lønsum for it-afdelingen."

Men det mildner ikke Rigsrevisionen, der med sit tilbagelænede og afdramatiserende embedsmands-sprog, giver Banedanmark et rap over nallerne:

"Rigsrevisonen vurderede, at Banedanmarks forvaltning af køb af konsulentydelser på it-området ikke var tilfredsstillende," skriver Rigsrevisionen.

Faktisk er det Rigsrevisionens samlede vurdering, "at Banedanmarks forvaltning af indkøb på it-området, herunder anvendelsen af konsulenter, ikke var helt tilfredsstillende."

Banedanmark strammer op 

Rigsrevisionen anbefaler, at Banedanmark fremover "..øger ledelsesfokus på området, og at gældende politikker og regler på området efterleves i praksis."

"Rigsrevisionen anbefalede desuden, at anvendelsen af konsulentbistand fremover ikke sker som følge af manglende lønsum, men begrundes ud fra faglige, praktiske og økonomiske hensyn," skriver Rigsrevisionen.
 
Hos Banedanmark under Transportministeriet har man taget anbefalinger til efterretning og "vil følge dem".

"Banedanmark har i relation hertil oplyst, at de blandt andet har foretaget en revision af henholdsvis Banedanmarks forretningsorden og konsulentpolitik, hvor reglerne for generel kontraktindgåelse og brug af konsulenter er blevet skærpet," fremgår det af beretningen.

Nu tjekker chef konsulentkontrakter

Økonomidirektør Søren Stahlfest Møller fra Banedanmark er "ikke glad for" at læse sætningerne i Rigsrevisionens rapport.

"Vi forstår, hvad Rigsrevisionen mener, og har taget det til efterretning. Vi sætter generelt en ære i at være sparsommelige," siger han.

Økonomidirektøren forklarer, at baggrunden er, at Banedanmark havde et stigende antal it-projekter, som man havde hyret eksterne it-projektledere ind til.

Problemet er imidlertid at Banedanmark tidligere burde have søgt at fastansætte flere it-projektledere, vurderer Søren Stahlfest Møller.

"Vi har nu ansat flere it-projektledere selv, og bragt antallet af eksterne ned, men der er nogle projekter, hvor vi fortsat har eksterne it-projektledere inde," siger økonomidirektøren.

Og der er sat mere fokus på, hvornår og på hvilke kontrakter eksterne it-konsulenter hyres.

"Vi har skærpet kontrol med hvilke konsulentkontrakter, der indgås. Og så skal de skal godkendes af økonomidirektøren," fortæller økonomidirektøren.

For også i fremtiden vil Banedanmark med dets mange it-projekter skulle bruge eksterne it-konsulenter - men de skal bruges der, hvor den løsning er den rette, oplyser han.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Lars Seier headhuntede Mærsk-veteran til sit kryptoprojekt: “Jeg er sikker på, at Mærsk ville vælge en blockchain-løsning som Concordiums, hvis de i dag skulle bygge en blockhain-løsning fra bunden”
Interview: Mærsk-veteranen Lone Fønss Schrøder, der i dag står i spidsen for Lars Seiers blockhain-satsning Concordium, vurderer, at Mærsk ville have valgt en anden type løsning til selskabets blockchain-satsning, hvis shipping-giganten i dag skulle bygge en blockchain-løsning fra bunden.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Så ofte rammer din sikkerhedsleverandør plet – eller helt ved siden af
Denne uafhængige evaluering fra MITRE ATT&CK giver et billede af styrker og svagheder hos førende udbydere af cybersikkerhedsydelser. Rapporten vurderer bl.a. reaktion og træfsikkerhed på simulerede angreb og af, hvor hurtigt der slås alarm.