Artikel top billede

Ib Kunøe: Derfor er Atea ikke til salg

Atea er ikke til salg, siger bestyrelsesformand Ib Kunøe. Få forklaringen her.

Læs også:

Her er it-forhandleren Ateas vilde vækstplaner

Da Atea holdt sin Capital Markets Day, vakte det nogen opmærksomhed, at dividenden hæves markant, og at Atea er både gældfri og særdeles velpolstret økonomisk.

Man kunne få den tanke, at selskabet bliver pyntet og gjort salgsklar.

I en kaffepause fik Computerworld mulighed for at stille Ateas bestyrelsesformand, Ib Kunøe, præcis det spørgsmål.

Er Atea til salg?

"Nej, bestemt ikke," fastslår Ib Kunøe uden tøven.

Da Atea er et børsnoteret selskab med i alt 100 millioner aktier, er virksomheden selvfølgelig rent principielt hele tiden til salg. Men så længe hovedaktionæren med 30 procent af aktierne siger nej, så skal der købes mindre aktieposter ind i tusindvis hvis ikke titusindvis, og det er naturligvis en vanskelig og omstændelig proces.

Gældfri og velpolstret

Baggrunden for at spørge er, at Atea er gældfri inden årets udgang, har et massivt positivt cashflow og netop har ændret udbetalingen af dividende i markant opadgående retning.

Fra 40-60 procent af nettooverskuddet til 70-100 procent af overskuddet.

Koncerndirektør Claus Hougesen fortalte i sit indlæg, at han mente, at Atea set i lyset af virksomhedens meget stærke økonomiske situation ville være i stand til at låne penge billigere end de fleste lande - inklusiv Danmark.

Aktiekursen sidder fast

Atea har med andre ord aldrig været et mere attraktivt købsobjekt, så altså Ib Kunøe; ér Atea ikke lidt til salg?

"Niks," gentager Kunøe og uddyber:

"Som udgangspunkt har vi i årevis haft problemer med vores aktiekurs. Gennem de sidste 15 kvartaler er vi til stadighed gået over, over og over vores udmeldinger, men det har ikke kunnet ses på aktiekursen. I fire år har vi været den mest anbefalede aktie på børsen i Oslo."

"Der er 100 millioner aktier ude, og ok, jeg har godt nok de 30 millioner, men der burde være 70 millioner aktier i omløb derude i markedet, men der sker ingenting. Kursen burde ifølge analytikerne ligge mellem 60 og 70, så hvad skal vi gøre?" 

Torsdag lå kursen lige omkring 50 kroner.

Ib Kunøe mener, at han som bestyrelsesformand og hovedaktionær har en forpligtelse til at skabe 'shareholder value' for Ateas aktionærer.

"Vi har et kæmpemæssigt skattemæssigt fradrag og har genereret en forfærdelig masse penge gennem årene, og det bliver vi ved med. Selv om vi udbetaler en halv milliard kroner i udbytte til aktionærerne, hvor jeg selv får 150 millioner kroner, så betyder det ikke noget nævneværdigt for selskabets økonomi," siger Ib Kunøe.

Danmarks 20. største

Ib Kunøe tilføjer, at hvis Atea i sin tid også var blevet noteret på Københavns Fondsbørs, så havde Atea i dag været Danmarks 20. største børsnoterede virksomhed.

Som du nævnte, så får du selv 150 millioner kroner i aktieudbytte, så måske er det fordi, du mangler penge, at aktieudbyttet bliver hævet så meget? 

"Jeg mangler ikke penge. Hvis jeg gjorde, kunne jeg bare sælge nogle af mine aktier, men det har jeg ingen planer om," siger Ib Kunøe.

Ingen har spurgt mig

Ingen har nogen sinde spurgt Ib Kunøe, om han ville sælge sine aktier, og hvorfor det forholder sådan, har han også et bud på.

"Det er ikke for at være 'cocky' (kæphøj, red.), men jeg tror ikke, at for eksempel en kapitalfond ville være i stand til at drive Atea meget bedre, end vi gør det. Man skal være ufattelig dygtig for at forrente sine penge med 10 procent, som vi gør i Atea," siger Ib Kunøe og konkluderer:

"Så, nej virksomheden Atea er ikke til salg, og nej, jeg mangler ikke penge."

Læs også:

Her er it-forhandleren Ateas vilde vækstplaner




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere