Artikel top billede

Apple: Derfor var der eksplosioner på fabrikker

Apple har fundet årsagen til flere eksplosioner på selskabets kinesiske underleverandørers fabrikker.

Læs også:

Apple efter kæmpe-audit: Sådan er forhold på fabrikker.

Computerworld News Service: Apple bekræfter, at eksplosioner sidste år på kinesiske fabrikker tilhørende to af selskabets underleverandører var forårsaget af for meget aluminiumsstøv i luften.

I sin årlige rapport om sine underleverandørers tiltag inden for arbejdssikkerhed, arbejdernes rettigheder og miljømæssig påvirkning, oplyser Apple, at eksplosionerne sidste år på fabrikker drevet af henholdsvis Hon Hai Precision Industry - der er bedre kendt som Foxconn - og Pegatron er blevet sat i forbindelse med luftbåren aluminiumsstøv.

Eksplosionen på Foxconns fabrik i maj 2011 i Chengdu i Kina dræbte fire personer og sårede 18.

En eksplosion i december på en fabrik i Shanghai drevet af RiTeng Computer Accessory, der er datterselskab til Pegatron, sårede 59, oplyser Apple.

I andre rapporter er det tidligere blevet angivet, at der ved sidstnævnte hændelse blev såret 61.

Brændbart støv

Begge eksplosioner var ifølge Apples rapport forårsaget af brændbart aluminiumsstøv.

Ved hver hændelse blev der i medierne da også omgående peget på aluminiumsstøv - der opstår i forbindelse med fræsning og slibning af unibody-kabinetterne på produkter fra Apple såsom iMac, MacBook og iPad - som en sandsynlig del af årsagen.

Meget fine partikler af alle mulige materialer kan udløse en eksplosion, oplyser Brian Edwards, der er chef ved ingeniørvirksomheden Professional Engineering, i et interview.

"Ved at omdanne et materiale til fine partikler eller støv øger man materialets overfladeareal, hvorved en gnist kan udløse en hurtig, eksoterm reaktion," forklarer Edwards med et teknisk begreb for en eksplosion. "Det reducerer minimumsgrænsen for hvor megen energi, der skal til for at antænde, ligesom det øger reaktionens hastighed."

Aluminiumstøv er mere eksplosivt end både sukker- og kornstøv, tilføjer Edwards i en henvisning til to typiske årsager til lignende eksplosioner i USA.

"Der er dog behov for de helt rette omstændigheder," siger Edwards. "Der skal være den rette koncentration af støv i luften, ligesom der skal være tilstrækkelig ilt og en antændingskilde."

Edwards fremsætter desuden den teori, at årsagen til Foxconn-eksplosionen var, at aluminiumstøv havde samlet sig i de ventilationskanaler, der skullet have suget støvet væk fra fræse- og slibemaskinerne, som derefter på grund af varmeudvikling antændte den forhøjede koncentration af støv.

Læs også:

Apple efter kæmpe-audit: Sådan er forhold på fabrikker.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere