Artikel top billede

Danske kommuner smider om sig med dine data

En hel stribe kommuner er i den seneste uge blevet grebet i at lægge borgernes følsomme oplysninger på nettet. Det er en alvorlig fejl, der er meget svær at rette op på.

Læs også:
Borger afslører kommune i sjusk med cpr-numre

Persondata lækket af nordsjællandsk kommune

Ups: Politikeres kreditkort offentliggjort på nettet

Kommune lukker webside efter sjusk med cpr-numre

Carsten havde et brændende ønske om at bygges et shelter på sin grund, der ligger i et naturskønt område ikke langt fra Storedam i den nordvestlige del af Hørsholm, så familien kunne overnatte i den frie natur.

Han ville naturligvis ikke have problemer med kommunen, og han indsendte derfor en forespørgsel og en projektbeskrivelse for at tingene kunne gå helt efter bogen.

Men det kom de ikke til.

Hans byggeri krævede slet ikke en tilladelse fra kommunen, men da han nu havde sendt en brev til kommunen, blev der oprettet en sag i kommunens byggesagsregister.

I den kommunale digitaliserings navn blev sagen lagt online, men Hørsholm kommune glemte at fjerne Carstens cpr-nummer, hvilket betyder, at både navn, adresse og cpr-nummer lå frit fremme på nettet, og det har det gjort siden 2008, hvor ansøgningen om et shelter blev sendt til kommunen.

Du kan læse hele historien her.

Sagen fra Hørsholm er langt fra en enlig svale.

Computerworld har siden historien blev kendt modtaget en hel stribe henvendelser fra borgere, hvis følsomme oplysninger ligger på nettet.

Rebild, Odense, Hørsholm og flere andre har således ikke overholdt lovgivningen, og det er en alvorlig forseelse, der er svært at rette op på igen, lyder det fra både Datatilsynet og en sikkerhedsekspert.

I Rebild kommune har man eksempelvis helt lukket for adgangen til kommunens byggesager på nettet.

"Tidshorisonten for at få åbnet op for arkivet er ikke kendt," kan man nu læse på kommunens webside.

I Hørsholm kommune er der ellers stor fokus på, at der skal være orden i tingene.

"Vi har været gennem en meget grundig gennemgang af de dokumenter, der er lagt på nettet. Vi har gennemset byggearkivet for følsomme oplysninger, hvilket faktisk gjorde, at offentliggørelsen af vores arkiv blev forsinket op mod et halvt år," fortæller Flemming Nielsen, der er centerchef for plan og miljø.

"Netop for at undgå en tilsynssag har vi været meget grundige. Det er i allerhøjeste grad en smutter, og det er første gang, vi har set et problem af denne type," siger han og lover, at fejlen bliver rettet med det samme.

Du kan læse mere om, hvorfor kommunerne har så svært ved at sikre, at borgernes data ikke bliver offentlige her.

Læs også:
Derfor har kommuner så svært ved at sikre borger-data.

Borger afslører kommune i sjusk med cpr-numre

Persondata lækket af nordsjællandsk kommune

Ups: Politikeres kreditkort offentliggjort på nettet

Kommune lukker webside efter sjusk med cpr-numre




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere