Artikel top billede

Bedste kvartal for it-branchen siden dotcom-boblen

Den toneangivende amerikanske it-branche har ikke haft det bedre i mere end 10 år.

Computerworld News Service: Takket være optimisme i forhold til USA's økonomi og gode tegn fra flere it-leverandørers kvartalsregnskaber afsluttede it-branchen i fredags sit bedste kvartal i markedet siden slutningen af 2000, da dotcom-boblen - også kaldet it-boblen - bristede og aktierne styrtdykkede.

Samlet set faldt it-aktierne en smule i fredags, men slet ikke nok til at lægge en dæmper på kvartalet som helhed.

Nasdaq-børsen sluttede fredag på 3.091,57 efter en nedgang samme dag på 3,79 point.

Ikke desto mindre var dette det bedste niveau siden fjerde kvartal 2000.

Stigning på 24 procent

De såkaldte computer-aktier på Nasdaq er steget med 24 procent siden starten af året.

Nasdaqs telecom-aktier er steget med 11 procent. Aktierne i tech-, media- og telecom-markedssegmentet på New York Stock Exchange er steget med omkring 10 procent.

Det er desuden den sektor, der klarer sig bedst på NYSE, bortset fra finanssektoren, som steg med 17 procent.

Sammenlignet med Dow Jones Industrials Index, der er steget med otte procent, klarer it-aktier sig rigtig godt.

Generel økonomisk optimisme i USA er en del af billedet. Torsdag offentliggjorde USA's arbejdsministerium, at antallet af borgere på arbejdsløshedsunderstøttelse er faldet til det laveste niveau i fire år.

Ekstra tillid til branchen

Gode nyheder fra offentliggjorte regnskaber giver en ekstra dosis tillid i it-branchen.

På den anden side klarer ikke alle it-leverandører sig lige godt og visse analytikere frygter, at Apples fænomenale vækst giver et forvrænget billede af branchens overordnede tilstand.

Sådan ser billedet ud uden Apple

Få selskaber på Apples størrelse har været i stand til at vokse lige så hurtigt, som Apple har gjort den seneste tid.

I selskabets seneste kvartalsregnskab oplyste Apple, at dets nettoresultat var steget med 118 procent i forhold til samme periode året før til 72,7 milliarder kroner i dagens kurs. Apples enorme vækst har utvivlsomt en stor indvirkning på de generelle markedsdata.

Fraregner man Apples resultater i det amerikanske kreditratingbureau Standard & Poors aktieindeks over 500 store amerikanske virksomheder, kaldet S&P 500, faldet den samlede vækst i aktiekursen i år fra 6,1 procent til 3.0 procent, viser data fra markedsanalysefirmaet Factset.

Fraregner man Apples indtjening, falder den samlede indtjening i indekset fra knapt et nulresultat til en nedgang på 1,6 procent. Apple handles på Nasdaq, så selskabets resultater påvirker de samlede opgørelser på denne specifikke børs, der har en overvægt af it-selskaber.

Der er dog også andre it-selskaber end Apple, der oplever en positiv udvikling, særligt i markedet for it til store virksomheder.

Torsdag offentliggjorde Red Hat at være den første open source-softwarevirksomhed med en årsomsætning på over en milliard dollar. I regnskabsåret, der sluttede 29. februar steg Red Hats omsætning med 25 procent i forhold til året før til omkring 6,3 milliarder kroner. Selskabets nettoresultat steg fra godt 598 millioner kroner året før til knap 818 millioner kroner.

Det må ses som en tillidserklæring fra erhvervslivets it-afdelinger til open source-software og til forretningsmodellen bag open source.

"Vores open source-teknologier vælges hver dag af flere kunder, i forbindelse med at de omstrukturerer deres datacentres infrastruktur til større effektivitet, fleksibilitet og cloud-forberedelse," udtaler topchef Jim Whitehurst.

Også middleware-leverandøren Tibco kunne torsdag offentliggøre stjerneresultater. I det regnskabskvartal, der sluttede 4. marts, landede omsætningen på knap 1,3 milliarder kroner og nettoresultatet på knap 115 millioner kroner, hvilket er udtryk for en anseelig vækst i forhold til en omsætning på godt en milliard kroner og et nettoresultat på godt 89 millioner kroner i samme periode sidste år.

I et telefonmøde med analytikere talte Tibcos topchef, Vivek Ranadivé, om, hvordan selskabet er centralt placeret mellem de afgørende tendenser inden for it til store virksomheder.

"Vores infrastruktur-software-platform sætter os i en god position til at drage fordel af tidens vigtigste it-tendenser: Big data, cloud, sociale netværk og mobilitet," sagde Ranadivé.

Der er dog ikke positive nyheder over hele linjen.

Research In Motion offentliggjorde torsdag, at omsætningen i selskabets fjerde regnskabskvartal er faldet med 25 procent til 23,4 milliarder kroner i forhold til samme periode året før. Samtidig oplevede selskabet et nettounderskud på knap 697 millioner kroner i det regnskabskvartal, der sluttede 4. marts.

Selvom forretningsbrugeren er RIM's centrale målgruppe, så har selskabet begået en række fejltrin og er desuden oppe imod både Apple og Android.

RIM's tablet, PlayBook, blev ikke taget godt imod sidste år men derimod kritiseret for at mangle visse grundlæggende apps, ligesom oplevelsen med at gå på nettet på en BlackBerry blegner i forhold til konkurrenterne.

Jim Balsillie og Mike Lazaridis opgav for nylig deres status som med-CEO'er og efterlod Thorsten Heins med styringen, men iagttagere har indtil videre ikke givet udtryk for nogen stor tillid til, at dette trin vil vende selskabets udvikling.

I løbet af den næste måneds tid vil de it-virksomheder, hvis regnskabsperioder følger kalenderåret, offentliggøre deres omsætninger fra kvartalsregnskabet for årets første kalenderkvartal.

Hvis flere virksomheder offentliggør regnskaber, der minder om, hvad Red Hat og Tibco har oplevet, så vil optimismen - og aktiekurserne - blive ved med at stige.

"Nasdaq var oppe på 5.000, før dotcom-boblen bristede, og børsen ligger lige nu på omkring 3.000, så der er plads til yderligere vækst," bemærker John Fitzgibbon, som driver IPO Scoop.com.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Kombit har fundet leverandør til udbud på 120 millioner kroner: Her er vinderen af udbuddet om Nemrefusion 3.0
Der er nu fundet en vinder af udbuddet om Nemrefusion 3.0, der skal løses de samme opgaver, som den tidligere udgave systemet, men bliver mere moderne og brugervenlig.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.