Artikel top billede

Foto: Mikkel William Nielsen

Mobil-producenter strides om dit næste SIM-kort

Smartphone-producenterne kan slet ikke blive enige om, hvordan fremtidens SIM-kort skal se ud. Udfaldet kan få stor betydning for både teleselskaber og mobil-brugere.

Læs også:

Netbank-tyve sniger sig ind via din mobils SIM-kort

Dit mobilnummer forsvinder snart - det får du i stedet

Da Apple med iPad og iPhone 4 begyndte at anvende de såkaldte Micro-SIM-kort, gav det en del bøvl for både teleselskaber og forbrugere.

Selvom der var og er tale om en helt officiel standard, måtte en del forbrugere i gang med saks og målebånd for at klippe deres "gammeldags" SIM-kort ned i en passende størrelse.

Nu viser det sig, at det måske kun var en forsmag på, hvad vi har i vente af SIM-kort-bøvl.

Telebranchen kan ikke blive enige om et nyt Nano-SIM, der skal være den næste generation af SIM-kort.

Telefonproducenterne bombaderer derfor i disse måneder European Telecommunications Standards Institute (ETSI) med gode argumenter for, hvorfor 4FF, som kortet også kaldes, skal se ud på lige netop den måde, de ønsker.

Flere Nano-SIM-kort i spil

Det er ETSI, skal træffe den endelige beslutning, men som blandt andre The Verge skriver, er producenterne endnu ganske uenige om, hvordan sådan et Nano-Sim helt præcis skal se ud.

Derfor er den endelige beslutning blevet udskudt af flere omgange.

På den ene side står Apple med sit bud på et Nano-Sim, der er en mindre version af det nuværende Micro-SIM.

På den anden side står selskaber som Nokia, Motorola og RIM med et SIM-kort, der ser markant anderledes ud.

Samsung har en helt tredje holdning

EETimes viser konkrete billeder af de SIM-design, der er på spil - herunder også et kompromis-forslag, der er blevet fremlagt af Motorola, RIM og Nokia.

Nu har Samsung imidlertidig ifølge The Verge meddelt, at man er bekymret over hele proceduren omkring beslutningen om det nye Nano-SIM.

Konsekvensen er, at Samsung ikke officielt bakker op om et bestemt design, hvilket er problematisk, når det drejer sig om verdens største telefon-producent.

For at gøre en lang historie kort, så udspringer hele diskussionen af et behov for at gøre SIM-kortene endnu mindre og samtidig mere avancerede - ligesom patenter vanen tro spiller en stor rolle i denne tele-konflikt.

Udfordringen er, at alle parter - producenter, teleselskaber, forbrugere - har en interesse i, at man finder en fælles standard, men samtidig er der også individuelle interesser på spil.

Så galt kan det ende

Hvis konflikten om fremtidens 4FF-SIM-kort ender med at gå i hårdknude, og to - eller flere - standarder derfor bliver resultatet, vil det betyde en masse bøvl for både kunder og teleselskaber.

Eksempelvis ville teleselskaberne være nødt til at understøtte flere kort-størrelser til kundernes forskellige telefoner.

Forhåbentlig kommer det dog slet ikke dertil. 

I slutningen af maj mødes en arbejdsgruppe til et møde i Japan for at forsøge at nå frem til en beslutning.

SIM-kortet på vej til at uddø

Det er interessant, at diskussionen om den næste generation af SIM-kort finder sted netop nu, hvor der er mange, der mener, at SIM-kortet er på vej til helt at forsvinde.

I stedet for det velkendte otte-cifrede telefonnummer vil vi i stigende grad benytte rent internetbaserede tjenester som Skype, Lync og Facebook til at kommunikere.

"... og når telefonnumrene ikke længere er nødvendige, så vil teleselskabernes SIM-kort selvfølgelig heller ikke være det," har professor Knud Erik Skouby fra Aalborg Universitet forklaret.

Han vurderer, at SIM-kortet for mange tele-brugeres vedkommende vil være klippet om cirka 10 år. Til den tid vil man i stedet arbejde med virtuelle, softwarebaserede identifinations-teknologier.

Læs også:

Netbank-tyve sniger sig ind via din mobils SIM-kort

Dit mobilnummer forsvinder snart - det får du i stedet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Premium
Vigtig opdatering på vej til Windows: Får omsider din HDR-skærm til at funkle
Microsofts Windows 10-styresystem vil i fremtiden kunne arbejde bedre med de flotte farver og den høje kontrast, som HDR-skærme tilbyder.
Computerworld
Apple pumper milliarder ind i optisk laser-selskab - rygterne tager til om nye planer
Apple smider nu 2,5 millarder kroner efter Apple-partneren II-VI der fremstiller optiske lasere. Og det kunne sætte skub i en VR-udvikling.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Er de cyberkriminelle allerede trængt ind – uden at du har opdaget det?
Optimér din sikkerhed ved at kombinere indsatsen for at holde IT-kriminelle ude med en konstant antagelse om, at de muligvis allerede er trængt ind på dit netværk.