Artikel top billede

Prosa: Derfor er udflytning af danske it-opgaver så farlig

Det kan få alvorlige konsekvenser, at store selskaber som IBM og CSC fyrer danske it-folk for at flytte opgaverne til Indien. Se her, hvad Prosa foreslår.

Det er chokerende og alvorligt, når it-giganter som IBM og CSC masseafskediger deres ansatte samtidig med, at branche- og arbejdsgiverforeningerne råber op om mangel på it-folk.

Det mener Niels Bertelsen, der er formand for it-fagforbundet Prosa.

"Også i forhold til diskussionen om Danmark som it-foregangsland, når de begynder at afskedige de medarbejdere, der faktisk ved noget om it," siger han.

Set i lyset af 600 fyrede it-folk fra flere it-giganter mener han, at regeringens snak om at øge arbejdsudbuddet er underlig, fordi virkeligheden er, at der faktisk bliver færre job.

Med branche- og arbejdsgiverforeningernes råben på hænder, burde der dermed være job til de mange fyrede i morgen, mener Niels Bertelsen.

"Vores medlemmer er bredt funderet, lige fra kortere uddannede datamatikere og op til dataloger."

Fortæl os hvad i mangler

Formanden fortæller, at Prosa ikke ved, hvilke konkrete kompetencer eller uddannelsestitler folk skal have for at passe ind i de profiler, som branche- og arbejdsgiverorganisationerne mangler.

Han fortæller, at Prosa på det seneste har spurgt brancheforeningerne om, hvad de efterspurgte folk præcis skal kunne.

"Fortæl os hvilke kompetencer I mangler. Så skal vi nok hjælpe jer med at få dem," siger han.

Men det er kun Columbus IT, der efter en lignende udmelding om mangel på arbejdskraft er gået i dialog med Prosa i et forsøg på at finde en måde at bibeholde arbejdspladser på i Danmark, fortæller formanden.

Skal indere digitalisere offentlig forvaltning?

Han fortæller, at IBM har en fuld og legitim ret til at flytte firmaets arbejdspladser til udlandet. Men han spørger, om det også er i samfundets interesse.

"At man på den ene side diskuterer, hvordan man øger arbejdsudbuddet og samtidig må konstatere, at der bliver færre og færre arbejdspladser til dette øgede arbejdsudbud," siger Niels Bertelsen, der derfor ønsker at rejse diskussionen om, hvordan man får skabt vækst og flere it-arbejdspladser i Danmark.

Inderne kan vel ikke gøre det mere effektivt

Han peger på, at regeringen vil have et langt mere digitalt samfund, hvor 80 procent af al kontakt mellem borgerne og det offentlige skal være digitaliseret fra 2015.

"Men hvad hjælper det så, at virksomheder, der rent faktisk har kompetencer på området, lukker arbejdspladser ned i Danmark og flytter dem ud af landet?

Regeringen har vel ikke forestillet sig, at indiske programmører kan gøre den offentlige forvaltning mere effektiv i Danmark? Det har jeg i al fald ikke fantasi til at forestille mig," siger Niels Bertelsen.

Kan ikke leve af arbejde i Indien

Derfor vil han have ubalancen mellem regeringens planer og den konkrete udførsel rettet op med fastholdelse af it-arbejdspladser i Danmark ved at give dem de kompetencer som virksomhederne efterspørger.

Derfor efterlyser han et udspil fra arbejdsgiversiden og regeringen om, hvordan han skal håndtere udflytningen af arbejdspladserne og præcis, hvor han skal sende de arbejdsløse it-folk hen og søge job.

"Det er et dilemma. Man eroderer platformen for udvikling. Vi kan altså ikke leve af, at vores arbejde bliver udført i Indien," siger Niels Bertelsen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere