Artikel top billede

Jakob Willer er direktør i Telekommunikationsindustrien i Danmark.

Teleselskaber klar til at spærre for pirat-tjenester

Jakob Willer fra Telekommunikationsindustrien fortæller, hvordan den fremtidige kurs mod piratkopiering bliver.

Læs også:

Højesteret stadfæster spærringen af The Pirate Bay

Selv om danske teleselskaber i tidligere sager om Allofmp3 og Pirate bay er blevet tvunget til at blokere for ulovlige piratkopierings-tjenester, har det bestemt ikke altid været med deres gode vilje.

For mens kunstnere og andre rettighedshavere kan se på, at ulovlige tjenester deler eksempelvis film og musik via nettet, har teleselskabernes hovedargument hele tiden været, at det ikke er deres opgave at agere internet-politi.

Ændrer kurs

Men nu lader teleselskaberne alligevel til at gå i en ny retning.

Med kulturminister Uffe Elbæk (R) for bordenden har telebranchen og rettighedshaverne indgået en aftale om sagsgangen i blokering af ulovlige tjenester på internettet.

I fremtiden lover teleselskaberne at formalisere sagerne, så rettighedshavere blot skal nedlægge fogedforbud mod et teleselskab. Så skal resten nok følge trop.

Så I lover at være lidt mere medgørlige i fremtiden?

"Det kan du godt sige, men det er også lidt den praksis, der allerede har været på området. At et selskab får en dom, så følger de andre med," siger direktør Jakob Willer fra Telekommunikationsindustrien i Danmark, der repræsenterer de store teleselskaber på nær 3.  

"Vi er jo heller ikke interesseret i, at alle teleselskaberne skal trækkes for retten. Så længe vi ved, at et selskab kommer for en dommer, så har vi den sikkerhed, at vi har en dommers ord for, at der skal spærres."

Men generelt er der ros fra Telekommunikationsindustrien til kulturministerens udspil.

"Det er virkelig glædeligt, at man nu får sat kursen i retning af at fremme lovligt indhold meget klart. Det er vores opfattelse, at den eneste løsning, der kan hindre piratkopiering, er fremkomsten af lovlige alternativer," siger Jakob Willer.

Telebossen kan dog også pege på mangler i udspillet fra kulturministeren.

Her halter udspillet

For eksempel er der ikke ændret på, at fogedretssager om blokeringer stadig er et spørgsmål mellem teleselskaber og rettighedshavere.

De blokerede parter finder ikke nødvendigvis ud af, at de er blevet blokeret i Danmark.

Tre millioner til oplysningskampagne

Som led i aftalen er telebranchen også gået med til at bidrage økonomisk til en oplysningskampagne.

Teleselskaberne, rettighedshaverne og kulturministeriet bidrager med hver en million kroner. De tre millioner er et engangsbeløb til oplysningskampagner om lovlige alternativer til piratkopiering.

Der bliver altså tale om en bred oplysningskampagne og ikke en brevmodel, der kun er henvendt til dem, som formodes at have piratkopieret på nettet.

Oplysningskampagnerne kommer blandt andet til at bruge teleselskabernes eksisterende kanaler, så man skal forvente oplysninger om lovlige underholdningstjenester på sine fakturaer fra selskaberne.

"Vi gør det for at få sat fokus på, at det handler om at give noget positiv information til brugerne om lovlige alternativer, og så synes vi, at det er en god måde at få afsluttet det arbejde, der har været de sidste år," siger Jakob Willer.

Teleselskaber skal styrke sikkerheden på hardware

I kulturministerens udspil kan man desuden læse, at telebranchens parter i fremtiden skal udarbejde retningslinjer for branchen, så nye routere bliver mere sikre.

Helt konkret skal ny hardware til trådløse internetforbindelser som udgangspunkt leveres med unikke passwords eller anden form for kryptering, så internetforbindelser ikke umiddelbart kan benyttes af uvedkommende.

Der har i de seneste år været retssager, hvor sagsøgte borgere har klaret frisag i sager om piratkopiering, fordi det ikke kunne udelukkes, at downloads var foretaget af andre.

Ved at gøre teleselskaberne medansvarlige for at styrke sikkerheden håber ministeren på, at "ansvarsfri" piratkopiering på nettet bliver mindsket.

Læs også:

Højesteret stadfæster spærringen af The Pirate Bay
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Ét klik kan lægge din virksomhed ned: Sådan bekæmper du mailtrusler
Mailbårne angreb er blandt de mest udbredte og ofte mest alvorlige cybertrusler. Dette whitepaper fra F-Secure giver overblik over, hvordan de mest udbredte mailbårne trusler fungerer, hvordan de detekteres – og hvordan du beskytter din organisation.