Artikel top billede

Bilejere er vandt til regninger. Men den fra sidste uge kan de krølle sammen, og lade betalingsservice om resten, siger Skat.

Skat: Derfor sendte vi 270.000 unødvendige bil-breve

Læs også:
Skat erstatter forsinket CSC-system med nødløsning

Skat afviser total-kaos i nyt nummerpladesystem

Det er et enkelt fejltastet ciffer under programmeringen af et it-system, som er årsagen til, at Skat har sendt 270.000 regninger ud til landets billister, som alligevel ville blive betalt via betalingsservice.

Det fortæller Orla Kristensen, der er kontorchef hos Skat. 

Skat tog for kort tid siden et vikarsystem for det forsinkede betalings- og opkrævningssystem Debitormotor i brug.

Vikarsystemet har Skat selv udviklet på baggrund af et eksisterende regnskabssystem, og det er en fejl i dette system, som er årsag til den kvarte million unødvendige papirbreve.

"Der er en, der har sat en markering et forkert sted under programmeringen," siger Orla Kristensen. Derfor kategoriserer han fejlen som menneskelig. 

Murphys lov

Han fortæller, at Skat bruger det midlertidige regnings- og opkrævningssystem til en lang række andre tjenester, men at det er kun ved denne ene type opkrævning, at der er blevet gjort en fejl under programmeringen.

Ifølge Orla Kristensen har fejlen skjult sig på trods af gentagne test af systemet. At fejlen har kunnet forblive uopdaget, tilskriver han Murphys lov.

"Når man laver nye interfaces, kan sådan noget ske. Selv om vi har brugt systemet i en hel måned, er det første gang, vi har brugt det til betalingsserviceaftaler, hvor de her opkrævninger skulle med," siger han.

Ikke testet godt nok

Han fortæller, at det kun er muligt at teste et vist antal records. Derfor er formodningen, at bredden af de udførte test på vikarsystemet har været for lille.

Samtidig har fejlen ifølge kontorchefen også lært Skat at holde øje med, hvad der kommer ud hos Nets, når Skat foretager store kørsler på det midlertidige system de førte par gange.

Selve fejlen består i, at Skat har sat en markering i en sektion af filen, som får Nets' system til at læse den som om, der skal udskrives papirbetalingskort. Konkret var der tale om, at en programmør havde skrevet et forkert ciffer.

"Meningen var, at systemet skulle finde alle de betalingsserviceaftaler, det overhovedet kunne, og så skrive resten på papirkort," siger Orla Kristensen.

Kommer til at give is

Kontorchefen fortæller, at Skat fandt fejlen fredag, efter at papirrobotterne for længst var færdige med at poste den kvarte million breve. Planen er nu at sende den sædvanlige betalingsserviceaftale til bilejerne.

"Og så skriver vi en note på den om, at de bare kan se bort fra det her papirindbetalingskort, de har fået," siger Orla Kristensen.

Om konsekvensen af fejlen siger han til Computerworld:

"'Der er nok en, der kommer til at give nogle store is, når han kommer tilbage fra ferie, skal vi ikke sige det sådan."

Læs også:
Skat erstatter forsinket CSC-system med nødløsning
Skat afviser total-kaos i nyt nummerpladesystem
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Så ofte rammer din sikkerhedsleverandør plet – eller helt ved siden af
Denne uafhængige evaluering fra MITRE ATT&CK giver et billede af styrker og svagheder hos førende udbydere af cybersikkerhedsydelser. Rapporten vurderer bl.a. reaktion og træfsikkerhed på simulerede angreb og af, hvor hurtigt der slås alarm.