Artikel top billede

Skat afviser total-kaos i nyt nummerplade-system

Et længe ventet digitalt motorregister hos Skat giver problemer, men ikke totalt kaos, fortæller fagdirektør bag kæmpe-projektet. Det går fremad time for time, selv om danskerne også stod i kø i dag.

Læs også:

CSC: Derfor er Skats motorsystem forsinket

Endelig: Slut med at stå i kø på motorkontoret

Skat erstatter forsinket CSC-system med nødløsning

"Jeg har meget, meget svært ved at få øje på, at der er tale om totalt kaos, sådan som Ekstra Bladet kalder det. Vi har haft nogle problemstillinger, men at kalde det totalt kaos kan jeg ikke genkende."

Det siger fagdirektør for it-projekter hos Skat, Kristian Vengsgaard, efter at formiddagsavisen i de seneste dage har rapporteret om massive køer og problemer som følge af et nyt digitalt motorregister hos Skat.

It-systemet er længe ventet efter forsinkelser på et underliggende system fra CSC, og systemet blev onsdag endelig sat i drift med et vikar-system til betalinger og opkrævninger.

Men de første dage har som ventet givet en del problemer, som blandt andet har resulteret i køer i de fysiske skattecentre, indrømmer han. 

"Alle de ting, vi har haft problemer med i systemet i de første par dage, har sådan set virket i andre sammenhænge," siger Kristian Vengsgaard.

"Der er forhandlere, der har indregistreret biler og sat nummerplader på. Og der er også forhandlere, som af forskellige årsager har haft problemer med at gøre det," siger han.

Dermed er der ifølge fagdirektøren tale om et vekslende billede af kunder og samarbejdspartneres oplevelser af det nye system.

Forskellige slags fejl

Han fortæller, at udfordringerne er en kombination af tekniske problemer, og at fysiske nummerplader skal nå frem til forhandlere og synshaller, hvilket der har været problemer med.

Samtidig er det både tekniske fejl, menneskelige misforståelser og knas i logistikken vedrørende de rundsendte nummerplader, som opstår som følge af den store it-implementering.

"Vi er selvfølgelig ydmyge og kede af, at fejlene har været der, og at folk har stået forgæves i kø på skattecentrene," siger Kristian Vengsgaard.

Men du er villig til at skrue nummerpladerne af din egen bil i dag og prøve at se, hvad der sker, når du skal have et sæt nye plader?

"Hehe, ja, hvis jeg havde tid til at skrue nummerpladerne af, så kunne jeg da godt gøre det. Jeg ved, at der er forhandlere og synshaller, som har indregistreret rigtig mange biler i går. Og dagen i går var bedre end første dag, hvad angår køer med videre. Det går fremad time for time."

Fejl fra forskellige steder

Kristian Vengsgaard fortæller, at ikke alle fejl er hjemmehørende hos Skat, men hos nogle af samarbejdspartnerne i det indviklede set-up, som it-systemet udgør.

"Der kan ske fejl på begge sider. Men vi har et rigtig godt samarbejde og har måttet udrede nogle ting undervejs i samarbejdet," siger han.

Det er sket ved konkret at sammenligne, hvad systemet viser hos Skat og i eksempelvis et forsikringsselskab.

"Og hvem der så må rette i hvilken kode, er ikke så interessant. Det vigtige er, at vi i fællesskab får identificeret og løst problemerne så hurtigt som muligt," siger Kristian Vengsgaard.

Fortsat køer

Han fortæller, at status fredag er, at der stadig er problemer rundt omkring motorregisteret, som Skat kæmper med.

Overordnet kører omregistrering sammen med afmelding af køretøjer ret effektivt, mens nyregistreringer er mere udfordret, undtagen hos forhandlerne, hvor det kører fint.

"Så der er desværre også en masse mennesker, som kommer til at stå i kø i dag for at vente på at få behandlet deres sag," siger han.

Kan du sige noget om, hvilket bilmærke man skal vælge, hvis man skal have ny bil på søndag og have pladerne på med det samme?

"Hahaha, nej, det kan jeg ikke. Men en masse forhandlere kan sætte nummerplader på uden problemer. Og når vi er nået lidt længere frem, så er det da min klare forventning, at det vil køre hos alle forhandlere. For når det kan køre hos nogen, hvorfor skulle det så ikke kunne køre hos alle?"

Læs også:

CSC: Derfor er Skats motorsystem forsinket

Endelig: Slut med at stå i kø på motorkontoret

Skat erstatter forsinket CSC-system med nødløsning




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere