Artikel top billede

Et år på posten: Sådan har Tim Cook givet Steve Jobs baghjul

ComputerViews: Det er præcis et år siden, at Steve Jobs trak sig som administrerende direktør i Apple. Tim Cook har på alle punkter imponeret som afløser.

Læs også:

Apples nye topchef: Her er min plan med selskabet

Steve Jobs stopper som topchef for Apple

ComputerViews:
Steve Jobs stopper!

Beskeden måtte komme, men alligevel var den som et skybrud den dag i august sidste år, da Steve Jobs meddelte sit exit.

"Jeg har altid sagt, at hvis der nogensinde kom en dag, hvor jeg ikke længere kunne leve op til mine forpligtigelser og forventninger som Apples CEO, ville jeg være den første til at fortælle jer det. Desværre er den dag nu kommet," skrev Steve Jobs i et brev til de ansatte i Apple.

Apple-fan eller ej - Steve Jobs havde siden 1976 været et af de absolutte mest kendte ansigter i it-industrien og den mand, der måske mere end nogen anden havde gjort nørdet it til livsstilsprodukter.

At det var tydeligt for enhver, at Steve Jobs sygdom nu var så fremskreden, at han snart ville dø, gjorde ikke den kollektive melankoli mindre.

Det var i det lys, Tim Cook trådte til som nye topchef i Apple.

"Hvad angår min efterfølger, anbefaler jeg meget stærkt, at vi udfører vores plan og udnævner Tim Cook som CEO i Apple," skrev Steve Jobs i sit afskedsbrev.

Og sådan blev det så. Tim Cook var på ingen måde en ukendt kanin, der blev hevet op af æble-hatten. Det var ham, alle havde udpeget som den oplagte efterfølger - ikke mindst fordi han havde været Steve Jobs afløser under Apple-stifterens hyppige sygefravær.

Cook kunne fortsætte, hvor Jobs slap

Tim Cook blev chief operating officer i 2007 efter at have været en del af Apple siden 1998.

Han blev fra alle sider set som et yderst driftsikkert CEO-valg, og det var da også den funktion, han få dage efter direktør-udnævnelsen bekræftede over for for medarbejderne.

"Jeg ønsker, at I skal vide, at Apple ikke vil forandre sig. Jeg sætter pris på og tiljubler Apples unikke principper og værdier."

"Steve byggede en virksomhed og en kultur, der ikke ligner nogen anden i verden, og det vil vi holde fast i - det er vores DNA," lød beskeden fra Tim Cook til medarbejderne.

Kan ikke blive som Steve Jobs

Men Tim Cook hverken var eller er nogen Steve Jobs. Steve Jobs var en ener på godt og ondt, og hans betydning for Apple kan kun undervurderes.

Tim Cooks udfordring blev af Richard Jones, lektor ved Copenhagen Business School (CBS), beskrevet således:

"Hvis han forsøger at være Steve Jobs, har han tabt på forhånd. Han kan jo ikke være en bedre Steve Jobs end Steve Jobs selv. Derfor er det vigtigt, at han siger: 'Jeg er en helt anden person, jeg gør tingene anderledes, og jeg har en anden personlighed'."

Det har Tim Cook gjort, og det har han gjort så godt, at man her et år efter må træde til side for den nye konge i Apple.

Her er Tim Cooks resultater

Læs også:

Apples nye topchef: Her er min plan med selskabet

Steve Jobs stopper som topchef for Apple

Selvom mange nok savner den nærmest magiske karisma, Steve Jobs havde, når han stod på scenen og præsenterede nye iPhones og iPads, så har Tim Cook her et år efter formået at levere mindst ligeså gode resultater som forgængeren.

Det er sådan, industriens absolutte top-chefer måles - på resultaterne.

Det handler om dollars på bunlinjen. Jo flere, man skraber ind, jo mere succes har man.

Derfor er Tim Cook en succes. Også selvom han ikke er en ny Steve Jobs.

Her er Tom Cooks resultater

Nasdaq-børsen er et oplagt sted at starte vurderingen af Tim Cooks resultater. Apple-aktien har siden august sidste år, hvor Tim Cook satte sig i direrektørstolen, udviklet sig således:


I 2011-årsregnskabet, som Tim Cook fremlagde i oktober, lød Apples årsomsætning på svimlende 657 milliarder kroner, og nettoindtjeningen landede på omkring 158 milliarder kroner.

Det var naturligvis i høj grad Steve Jobs fortjeneste, men samtidig skal man ikke glemme, at Tim Cook forud for den egentlige direktør-udnævnelse i lange perioder i praksis fungererede som CEO i Apple.

I det seneste kvartalsregnskab fra Apple for tredje kvartal i finansåret 2012 kunne Tim Cook meddele en vækst i antallet af solgte iPhones på 28 procent i forhold til samme periode året før. Og en vækst på hele 84 procent i antallet af solgte iPads.

Succes på flere fronter

Der er med andre ord ikke meget, der tyder på, at Tim Cook ikke vil være i stand til at fortsætte Apples vilde vækst i en rum tid endnu - naturligvis i samarbedje med de 60.000 ansatte, der i øvrigt har givet udtryk for at de er yderst tilfredse med ham som leder.

Aktionærerne brokker sig næppe heller med den stærke aktiekurs - og da slet ikke, når de tidligere i denne måned fik udbetalt 15 milliarder kroner i aktieudbytte.

Selv på CSR-fronten har Tim Cook været med til at tage hånd om Apples problemer ved hjælp af åbenhed om dårlige arbejdsforhold på nogle af de fabrikker, selskabet benytter.

Her er Tim Cooks store udfordringer

Læs også:

Apples nye topchef: Her er min plan med selskabet

Steve Jobs stopper som topchef for Apple

På produktsiden har Tim Cook i sit første år som direktør blandt andet kunne præsentere Den nye iPad, nye Mac-computere, en iPhone 4S og nye versioner af iOS og OS X.

Man skal næppe lægge for meget i de lanceringer.

Dels er udviklingen af disse produkter blevet igangsat, mens det stadig var Steve Jobs, der styrede biksen, dels har ingen af produkterne været game changers på markedet, som man tidligere har set med både iPhone og iPad.

Det bliver til gengæld interessant at se, hvordan den kommende iPhone 5 bliver modtaget, for Apple har brug for at imponere forbrugere og markedet som sådan med noget nyt og banebrydende.   

Tidligere på måneden viste en rapport fra Gartner, at iPhonen ikke længere sælger nok. Det skal version 5 lave om på. 

Her skal Tim Cook overbevise verden

Det er i forhold til fremtiden, at Tim Cook nu skal op til den egentlige eksamen. 

Steve Jobs var den visionære, idérige leder, der ikke bare høstede, hvor man tidligere havde sået, men også satte gang i nye forretningsområder, der kunne føre til endnu flere penge i kassen.

Om Tim Cook formår at fortsætte den imponerende Apple-historie, ved vi endnu ikke.

Tilbage står dog, at Tim Cook skal måles og vejes på sine resultater, som enhver anden direktør bliver.

Resultaterne er indtil nu mindst lige så imponerende, som dem Steve Jobs leverede.

Nu bliver spørgsmålet så, hvordan Tim Cook vil klare sig i det lange løb. Hvad er hans vision for selskabet - og formår han at realisere den?

På det område tåler han endnu ikke en sammenligning med sin forgænger.

Læs også:

Apples nye topchef: Her er min plan med selskabet

Steve Jobs stopper som topchef for Apple
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan ser opgavelisten ud hos Danmarks bedste CIOs

En hurtig og strategisk fokuseret implementering af nye teknologier er i disse år med til at sikre konkurrencekraften hos de bedste digitale vindere. Det sætter vi fokus på med konferencen CIO Trends 2022, hvor du blandt andet kan blive inspireret af en række danske topfolk inden for digitalisering og it-ledelse.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital