Et år på posten: Sådan har Tim Cook givet Steve Jobs baghjul

ComputerViews: Det er præcis et år siden, at Steve Jobs trak sig som administrerende direktør i Apple. Tim Cook har på alle punkter imponeret som afløser.

Læs også:

Apples nye topchef: Her er min plan med selskabet

Steve Jobs stopper som topchef for Apple


ComputerViews:
Steve Jobs stopper!

Beskeden måtte komme, men alligevel var den som et skybrud den dag i august sidste år, da Steve Jobs meddelte sit exit.

"Jeg har altid sagt, at hvis der nogensinde kom en dag, hvor jeg ikke længere kunne leve op til mine forpligtigelser og forventninger som Apples CEO, ville jeg være den første til at fortælle jer det. Desværre er den dag nu kommet," skrev Steve Jobs i et brev til de ansatte i Apple.

Apple-fan eller ej - Steve Jobs havde siden 1976 været et af de absolutte mest kendte ansigter i it-industrien og den mand, der måske mere end nogen anden havde gjort nørdet it til livsstilsprodukter.

At det var tydeligt for enhver, at Steve Jobs sygdom nu var så fremskreden, at han snart ville dø, gjorde ikke den kollektive melankoli mindre.

Det var i det lys, Tim Cook trådte til som nye topchef i Apple.

"Hvad angår min efterfølger, anbefaler jeg meget stærkt, at vi udfører vores plan og udnævner Tim Cook som CEO i Apple," skrev Steve Jobs i sit afskedsbrev.

Og sådan blev det så. Tim Cook var på ingen måde en ukendt kanin, der blev hevet op af æble-hatten. Det var ham, alle havde udpeget som den oplagte efterfølger - ikke mindst fordi han havde været Steve Jobs afløser under Apple-stifterens hyppige sygefravær.

Cook kunne fortsætte, hvor Jobs slap
Tim Cook blev chief operating officer i 2007 efter at have været en del af Apple siden 1998.

Han blev fra alle sider set som et yderst driftsikkert CEO-valg, og det var da også den funktion, han få dage efter direktør-udnævnelsen bekræftede over for for medarbejderne.

"Jeg ønsker, at I skal vide, at Apple ikke vil forandre sig. Jeg sætter pris på og tiljubler Apples unikke principper og værdier."

"Steve byggede en virksomhed og en kultur, der ikke ligner nogen anden i verden, og det vil vi holde fast i - det er vores DNA," lød beskeden fra Tim Cook til medarbejderne.

Kan ikke blive som Steve Jobs
Men Tim Cook hverken var eller er nogen Steve Jobs. Steve Jobs var en ener på godt og ondt, og hans betydning for Apple kan kun undervurderes.

Tim Cooks udfordring blev af Richard Jones, lektor ved Copenhagen Business School (CBS), beskrevet således:

"Hvis han forsøger at være Steve Jobs, har han tabt på forhånd. Han kan jo ikke være en bedre Steve Jobs end Steve Jobs selv. Derfor er det vigtigt, at han siger: 'Jeg er en helt anden person, jeg gør tingene anderledes, og jeg har en anden personlighed'."

Det har Tim Cook gjort, og det har han gjort så godt, at man her et år efter må træde til side for den nye konge i Apple.

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Fremtidens It service management: Optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

24. oktober 2018 | Læs mere


Fremtidens kommunikation: Hvad skal der til for at du kan følge med morgendagens digitale krav?

Fremtidens kommunikation: Hvad skal der til for at du kan følge med morgendagens digitale krav? Fokus for de fleste virksomheder er på at være på forkant med den digitale udvikling, der går stærkere end nogensinde tidligere. Cisco ved om nogen hvor vigtigt det er at kunne levere ”customer experience” på tværs af teknologiske platforme og med en agilitet der matcher den øgede konkurrence.

01. november 2018 | Læs mere


Sådan kan moderne virksomheder bruge BI og Excel til bedre forecasting og styrket bundlinje

På dette event får du en introduktion til digitalisering af CPM (Corporate Performance Management) og BI (Business Intelligence) uden at du skal vinke farvel til Excel. Du vil få introduktion til software, der omfavner Excel og optimerer dine nuværende planning-, forecasting-, og konsolideringsprocesser.

07. november 2018 | Læs mere


Premium
Simcorps kerneprodukt skal transformeres til cloud as a service på fire år: "Vi skifter motorerne ud, mens vi flyver"
Oracle Open World, San Francisco: Simcorps kernesystem Simcorp Dimension skal transformeres til et cloudbaseret as a service concept på fire år, men selskabet har endnu ikke valgt en cloud-leverandør. Se selskabets muligheder her.
Computerworld
Google indfører Android-gebyr efter kæmpe EU-bøde: Android-producenter skal nu betale for brug af Google-tjenester
Efter sommerens kæmpe EU-bøde indfører Google licensbetaling for Android-producenters brug af blandt andet Play Store. Men "Android vil forblive gratis og open source," lyder det fra selskabet.
CIO
Forleden reparerede en mekaniker min bil: Det kostede 4.200 kroner, som min hjerne snød mig til at betale med et smil
De rationelle it-beslutninger du træffer er måske en illusion. Det lærte jeg da min bil gik i stykker og min hjerne snød mig til at tro, at alt var fint. Til gengæld fandt jeg tre fælder dine it-beslutninger kan falde i.
Job & Karriere
Her er syv job-annoncer der overrasker med helt usædvanlige overskrifter
Der er mange ledige it-job i øjeblikket. It-jobbank har her fundet syv spændende stillinger, der har det til fælles, at annoncen har en utraditionel overskrift.
White paper
Gartners anbefalinger til at højne din virksomheds it-sikkerhed
Du har en strategi om at sikre din virksomheds data - og i den kæde kan medarbejderne udgøre det svage led. Men der er mange ting, du kan gøre. Læs dette whitepaper fra Gartner, som giver dig netop de råd, du måske står og mangler. Du kan også se, hvilke løsninger Gartner anbefaler til at højne it-sikkerheden.