Et år på posten: Sådan har Tim Cook givet Steve Jobs baghjul

ComputerViews: Det er præcis et år siden, at Steve Jobs trak sig som administrerende direktør i Apple. Tim Cook har på alle punkter imponeret som afløser.

Læs også:

Apples nye topchef: Her er min plan med selskabet

Steve Jobs stopper som topchef for Apple


ComputerViews:
Steve Jobs stopper!

Beskeden måtte komme, men alligevel var den som et skybrud den dag i august sidste år, da Steve Jobs meddelte sit exit.

"Jeg har altid sagt, at hvis der nogensinde kom en dag, hvor jeg ikke længere kunne leve op til mine forpligtigelser og forventninger som Apples CEO, ville jeg være den første til at fortælle jer det. Desværre er den dag nu kommet," skrev Steve Jobs i et brev til de ansatte i Apple.

Apple-fan eller ej - Steve Jobs havde siden 1976 været et af de absolutte mest kendte ansigter i it-industrien og den mand, der måske mere end nogen anden havde gjort nørdet it til livsstilsprodukter.

At det var tydeligt for enhver, at Steve Jobs sygdom nu var så fremskreden, at han snart ville dø, gjorde ikke den kollektive melankoli mindre.

Det var i det lys, Tim Cook trådte til som nye topchef i Apple.

"Hvad angår min efterfølger, anbefaler jeg meget stærkt, at vi udfører vores plan og udnævner Tim Cook som CEO i Apple," skrev Steve Jobs i sit afskedsbrev.

Og sådan blev det så. Tim Cook var på ingen måde en ukendt kanin, der blev hevet op af æble-hatten. Det var ham, alle havde udpeget som den oplagte efterfølger - ikke mindst fordi han havde været Steve Jobs afløser under Apple-stifterens hyppige sygefravær.

Cook kunne fortsætte, hvor Jobs slap
Tim Cook blev chief operating officer i 2007 efter at have været en del af Apple siden 1998.

Han blev fra alle sider set som et yderst driftsikkert CEO-valg, og det var da også den funktion, han få dage efter direktør-udnævnelsen bekræftede over for for medarbejderne.

"Jeg ønsker, at I skal vide, at Apple ikke vil forandre sig. Jeg sætter pris på og tiljubler Apples unikke principper og værdier."

"Steve byggede en virksomhed og en kultur, der ikke ligner nogen anden i verden, og det vil vi holde fast i - det er vores DNA," lød beskeden fra Tim Cook til medarbejderne.

Kan ikke blive som Steve Jobs
Men Tim Cook hverken var eller er nogen Steve Jobs. Steve Jobs var en ener på godt og ondt, og hans betydning for Apple kan kun undervurderes.

Tim Cooks udfordring blev af Richard Jones, lektor ved Copenhagen Business School (CBS), beskrevet således:

"Hvis han forsøger at være Steve Jobs, har han tabt på forhånd. Han kan jo ikke være en bedre Steve Jobs end Steve Jobs selv. Derfor er det vigtigt, at han siger: 'Jeg er en helt anden person, jeg gør tingene anderledes, og jeg har en anden personlighed'."

Det har Tim Cook gjort, og det har han gjort så godt, at man her et år efter må træde til side for den nye konge i Apple.

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Business intelligence: Selvbetjening og automatisering styrker din BI-løsning

En ny generation af løsninger inden for business intelligence og analytics skaber helt nye muligheder for, at man kan anvende analyserne mere aktivt i dagligdagen til at styrke forretningen.

21. august 2018 | Læs mere


Content management: Optimér din digitale tilstedeværelse på tværs af platforme

Et velfungerende CMS-system er fundamentet under enhver organisations digitale tilstedeværelse. Med det rigtige CMS kan du øge effektiviteten, få bedre kontakt til dine kunder og medarbejdere og optimere mange processer. På dette formiddagsseminar får du præsenteret nogle af de bedste CMS-løsninger i markedet lige nu.

22. august 2018 | Læs mere


Infrastruktur – on premise, outsourcing eller cloud?

Det er vigtigere end nogensinde at have et stabilt, effektivt og sikkert it-driftsmiljø. Hør om de nyeste teknologier og løsninger. Hør også om de nyeste cloudløsninger der muliggør Infrastruktur as a Service (IaaS), samt mulighederne for outsourcing. På det gratis formiddagsseminar bliver du klædt på til at træffe de afgørende beslutninger om fremtidens infrastruktur i din virksomhed.

23. august 2018 | Læs mere


Premium
Sådan vil Udbetaling Danmark løse problemerne med nyt boligstøttesystem fra Netcompany: Se planen her
Interview: Når Udbetaling Danmark blåstempler lanceringen af det nye boligssystem skyldes det, at der spares mere end 20 millioner kroner hver måned i forhold til det gamle system. Selskabet erkender dog, at it-systemet har en række udfordringer. Læs her, hvordan de skal løses.
Computerworld
Ny-opdaget malware blokerer programmer som forsøger at slette den: Særligt windows 10 er ramt
En ny type malware er blevet opfanget, der både overvåger din computer og generer falske reklameindtægter til bagmændende. Og så har den en forkærlighed for Windows 10.
CIO
Henrik Jeberg om at arbejde i Silicon Valley: "Er du dygtig nok får du tilbud der får en til at falde ned af stolen."
Henrik Jeberg bor i San Francisco og er direktør i Hampleton Partners, der rådgiver om opkøb med særligt fokus på teknologi. Hør ham fortælle om forskellen på Danmark og Silicon Valley - og om nogle af de vilde forhold der hersker i verdens ubestridte tech-hovedstad.
Job & Karriere
KMD opsagde tryghedsaftaler med medarbejderne få måneder før 300 medarbejdere blev outsourcet til IBM
KMD har i løbet af foråret opsagt to såkaldte tryghedsaftaler med en del af selskabets medarbejdere. Når aftalerne stopper ved udgangen af 2018, er de pågældende medarbejdere ikke længere berettiget til særlig godtgørelse. Det kan få konsekvenser, hvis IBM som forventet skærer i antallet af de 300 KMD-medarbejdere, som selskabet overtager.
White paper
Fire trin til øget cybersikkerhed på den digitale arbejdsplads
Organisationer af enhver størrelse er i konstant risiko for at blive udsat for cyberangreb, som potentielt kan ende med at koste millioner af kroner. I de kommende år vil reguleringer, som den nye EU-persondataforordning, kunne straffe virksomheder med gigantiske bøder, for utilstrækkelig sikring af deres systemer og data. Hvordan dette kan undgås, kan du læse mere om i dette whitepaper.