Et år på posten: Sådan har Tim Cook givet Steve Jobs baghjul

ComputerViews: Det er præcis et år siden, at Steve Jobs trak sig som administrerende direktør i Apple. Tim Cook har på alle punkter imponeret som afløser.

Læs også:

Apples nye topchef: Her er min plan med selskabet

Steve Jobs stopper som topchef for Apple


ComputerViews:
Steve Jobs stopper!

Beskeden måtte komme, men alligevel var den som et skybrud den dag i august sidste år, da Steve Jobs meddelte sit exit.

"Jeg har altid sagt, at hvis der nogensinde kom en dag, hvor jeg ikke længere kunne leve op til mine forpligtigelser og forventninger som Apples CEO, ville jeg være den første til at fortælle jer det. Desværre er den dag nu kommet," skrev Steve Jobs i et brev til de ansatte i Apple.

Apple-fan eller ej - Steve Jobs havde siden 1976 været et af de absolutte mest kendte ansigter i it-industrien og den mand, der måske mere end nogen anden havde gjort nørdet it til livsstilsprodukter.

At det var tydeligt for enhver, at Steve Jobs sygdom nu var så fremskreden, at han snart ville dø, gjorde ikke den kollektive melankoli mindre.

Det var i det lys, Tim Cook trådte til som nye topchef i Apple.

"Hvad angår min efterfølger, anbefaler jeg meget stærkt, at vi udfører vores plan og udnævner Tim Cook som CEO i Apple," skrev Steve Jobs i sit afskedsbrev.

Og sådan blev det så. Tim Cook var på ingen måde en ukendt kanin, der blev hevet op af æble-hatten. Det var ham, alle havde udpeget som den oplagte efterfølger - ikke mindst fordi han havde været Steve Jobs afløser under Apple-stifterens hyppige sygefravær.

Cook kunne fortsætte, hvor Jobs slap
Tim Cook blev chief operating officer i 2007 efter at have været en del af Apple siden 1998.

Han blev fra alle sider set som et yderst driftsikkert CEO-valg, og det var da også den funktion, han få dage efter direktør-udnævnelsen bekræftede over for for medarbejderne.

"Jeg ønsker, at I skal vide, at Apple ikke vil forandre sig. Jeg sætter pris på og tiljubler Apples unikke principper og værdier."

"Steve byggede en virksomhed og en kultur, der ikke ligner nogen anden i verden, og det vil vi holde fast i - det er vores DNA," lød beskeden fra Tim Cook til medarbejderne.

Kan ikke blive som Steve Jobs
Men Tim Cook hverken var eller er nogen Steve Jobs. Steve Jobs var en ener på godt og ondt, og hans betydning for Apple kan kun undervurderes.

Tim Cooks udfordring blev af Richard Jones, lektor ved Copenhagen Business School (CBS), beskrevet således:

"Hvis han forsøger at være Steve Jobs, har han tabt på forhånd. Han kan jo ikke være en bedre Steve Jobs end Steve Jobs selv. Derfor er det vigtigt, at han siger: 'Jeg er en helt anden person, jeg gør tingene anderledes, og jeg har en anden personlighed'."

Det har Tim Cook gjort, og det har han gjort så godt, at man her et år efter må træde til side for den nye konge i Apple.

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
It-sikkerhed 2018: Dit forsvar mod nye digitale trusler

Trusselsbilledet ændrer sig hele tiden. Flere end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb, og hackerne finder konstant nye veje ind i virksomhedernes systemer. Kom og bliv opdateret på den aktuelle sikkerhedssituation. Vi går i dybden med de nyeste tendenser inden for it-kriminalitet, og når dagen er omme, er du klædt på til at styrke din virksomheds digitale selvforsvar.

23. januar 2018 | Læs mere


Få succes med customer experience

Fremtidens kunder skal vindes med den bedste kundeoplevelse. Vi sætter fokus på, hvordan I kommer i gang med at give bedre oplevelser til jeres kunder og brugere. Kom og hør om forretningsmodeller, centrale begreber og værktøjer som brugervenlighed, brugerrejser, betalingsløsninger og alle de andre centrale områder, som du forventes at have styr på, når kunderne skal sikres den nødvendige 5-stjernede oplevelse.

25. januar 2018 | Læs mere


It-sikkerhed 2018: Dit forsvar mod nye digitale trusler

Trusselsbilledet ændrer sig hele tiden. Flere end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb, og hackerne finder konstant nye veje ind i virksomhedernes systemer. Kom og bliv opdateret på den aktuelle sikkerhedssituation. Vi går i dybden med de nyeste tendenser inden for it-kriminalitet, og når dagen er omme, er du klædt på til at styrke din virksomheds digitale selvforsvar.

30. januar 2018 | Læs mere


Computerworld
Med ny iOS-opdatering vil du selv kunne slå udskældt batterifunktion fra på din iPhone
Apple har sænket ydeevnen på ældre iPhones for at få batteriet til at holde længere, men nu fortæller Tim Cook, at du i fremtiden selv kan slå funktionen fra.
CIO
Opråb til ERP-leverandørerne: Stram op - I opfører jer uanstændigt
Klumme: Hvorfor kan ERP-projekter ikke leveres til fastpris ligesom andre systemer? Hvordan kan ERP-leverandørerne slippe afsted med at opføre sig uanstændigt? ERP-leverandørerne har et alvorligt problem og er nødt til at gøre det bedre. Se nogle af mine vilde eksempler fra den danske it-branche her.
Comon
LG stopper al udvikling af LG G7: Begynder helt forfra få måneder før lancering
Ifølge et velanset koreansk investormedie har LG’s CEO beordret fuld stop på udviklingen af LG G7 og starte forfra
Job & Karriere
Dansk it-virksomhed indførte fire-dages arbejdsuge: I dag er sygefraværet rekord-lavt og direktøren har tabt sig 13 kilo
Interview: Great Place To Work kategori-vinderen IIH Nordic har indført en fire-dages arbejdsuge og taget et opgør med forstyrrende storrums-kontorer og en frustrerende mailkultur. I dag er medarbejderne gladere end nogensinde før.
White paper
Mobility - her er de aktuelle udfordringer
Hvad med sikkerheden? Mobility-bølgen fejer igennem danske virksomheder, og der er masser af muligheder og faldgruber. Sikkerheden halter, men det kan der gøres noget ved. Produceret af Computerworld.dk i oktober 2014.