Et år på posten: Sådan har Tim Cook givet Steve Jobs baghjul

ComputerViews: Det er præcis et år siden, at Steve Jobs trak sig som administrerende direktør i Apple. Tim Cook har på alle punkter imponeret som afløser.

Læs også:

Apples nye topchef: Her er min plan med selskabet

Steve Jobs stopper som topchef for Apple


ComputerViews:
Steve Jobs stopper!

Beskeden måtte komme, men alligevel var den som et skybrud den dag i august sidste år, da Steve Jobs meddelte sit exit.

"Jeg har altid sagt, at hvis der nogensinde kom en dag, hvor jeg ikke længere kunne leve op til mine forpligtigelser og forventninger som Apples CEO, ville jeg være den første til at fortælle jer det. Desværre er den dag nu kommet," skrev Steve Jobs i et brev til de ansatte i Apple.

Apple-fan eller ej - Steve Jobs havde siden 1976 været et af de absolutte mest kendte ansigter i it-industrien og den mand, der måske mere end nogen anden havde gjort nørdet it til livsstilsprodukter.

At det var tydeligt for enhver, at Steve Jobs sygdom nu var så fremskreden, at han snart ville dø, gjorde ikke den kollektive melankoli mindre.

Det var i det lys, Tim Cook trådte til som nye topchef i Apple.

"Hvad angår min efterfølger, anbefaler jeg meget stærkt, at vi udfører vores plan og udnævner Tim Cook som CEO i Apple," skrev Steve Jobs i sit afskedsbrev.

Og sådan blev det så. Tim Cook var på ingen måde en ukendt kanin, der blev hevet op af æble-hatten. Det var ham, alle havde udpeget som den oplagte efterfølger - ikke mindst fordi han havde været Steve Jobs afløser under Apple-stifterens hyppige sygefravær.

Cook kunne fortsætte, hvor Jobs slap
Tim Cook blev chief operating officer i 2007 efter at have været en del af Apple siden 1998.

Han blev fra alle sider set som et yderst driftsikkert CEO-valg, og det var da også den funktion, han få dage efter direktør-udnævnelsen bekræftede over for for medarbejderne.

"Jeg ønsker, at I skal vide, at Apple ikke vil forandre sig. Jeg sætter pris på og tiljubler Apples unikke principper og værdier."

"Steve byggede en virksomhed og en kultur, der ikke ligner nogen anden i verden, og det vil vi holde fast i - det er vores DNA," lød beskeden fra Tim Cook til medarbejderne.

Kan ikke blive som Steve Jobs
Men Tim Cook hverken var eller er nogen Steve Jobs. Steve Jobs var en ener på godt og ondt, og hans betydning for Apple kan kun undervurderes.

Tim Cooks udfordring blev af Richard Jones, lektor ved Copenhagen Business School (CBS), beskrevet således:

"Hvis han forsøger at være Steve Jobs, har han tabt på forhånd. Han kan jo ikke være en bedre Steve Jobs end Steve Jobs selv. Derfor er det vigtigt, at han siger: 'Jeg er en helt anden person, jeg gør tingene anderledes, og jeg har en anden personlighed'."

Det har Tim Cook gjort, og det har han gjort så godt, at man her et år efter må træde til side for den nye konge i Apple.

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Internet of Things er klar til næste fase: Forretning, teknologi og sikkerhed

Der er blevet talt og skrevet meget om Internet of Things i de senere år. Internet of Things bevæger sig nu ind i en ny fase, hvor løsningerne og anvendelsesmulighederne stiger hastigt i antal samtidig med, at det egentlige potentiale er klar til at blive indfriet. Vi sætter fokus på forretningsmulighederne og på hvordan I kan komme igang samt på udfordringer med sikkerhed, privacy og it-drift.

24. april 2018 | Læs mere


Basware Connect 2018

Kigger du efter nye måder at fremtidssikre og vækste din virksomhed på? Udnytter du den eksplosion af data, som digitaliseringen har ført med sig? Virksomheder der gør brug af data mining, kunstig intelligens og er drevet af data analyse kan bedre forstå deres kunder og deres produkter - og dermed øge deres konkurrencemæssige fordele. Allerede nu er der nemlig masser af muligheder for at automatisere sine indkøbs- og betalingsprocesser og få adgang til data, der bør danne grundlaget for strategien.

25. april 2018 | Læs mere


Digitaliseringskrav, ledelse og fremtidens kommunikationsudfordringer

Hør om håndteringen af digitaliseringskrav, ledelsesudfordringer og effektiv kommunikation og få en smagsprøve på IDG Kurser og Computerworlds nye lederuddannelse til dig som er CIO, IT-chef og/eller digital-leder: It Executive Masterclass.

25. april 2018 | Læs mere

mest debaterede artikler

Premium
Fire gange større end næststørste leverandør: Offentlige indkøbere bør følge Ateas dominerende markedsposition tæt
Atea er fire gange større end den næststørste hardware-leverandør til det offentlige. Situationen skal følges skarpt af offentlige indkøbsorganisationer, så det ikke ender med dårlig konkurrence, lyder opråbet.
Computerworld
Få mere fra hånden med det nye Gmail: Her er de første billeder af Googles nye mail-satsning
Google vil gøre Gmail enklere og mere produktiv i de kommende uger. Se hvordan det nye Gmail tager sig ud her.
CIO
Allersidste opdatering på vej: Om en uge er det slut med stor-version af Windows 10 - skynd dig at opdatere
Om en uge er det slut for altid med den første store udgave af Windows 10, som Microsoft efter 29 måneder ikke længere vil supportere.
Job & Karriere
Klassiske brokere af it-konsulenter står over for kæmpe udfordring - forretningsmodellen er under pres
Klumme: Eksterne konsulenter er populære og en god løsning i en branche i vækst. Men selve forretningsmodellen bag it-konsulenterne er under alvorligt pres.