Artikel top billede

Foto: Povl D. Rasmussen (Foto: Povl D. Rasmussen)

Skat forlanger dine teledata udleveret af dit telefirma

Efter måneders ro forsøger Skat igen at tvinge teleselskaberne til at udlevere oplysninger om kunder uden retskendelse.

Læs også:

Skat kræver dine teledata uden retskendelse.

Teleboss: Nægt at udlevere danskernes data til Skat.

Derfor har Skat ret til at snage i dine teledata.

Skat: Derfor kigger vi dine teledata igennem.

Skat fortsætter tilsyneladende den udskældte praksis, hvor myndigheden i breve beder teleselskaber udlevere detaljerede oplysninger om konkrete kunders kommunikation uden en retskendelse.

Hos teleselskabernes brancheorganisation, Telekommunikations-industrien, fortæller direktør Jakob Willer, at mindst et medlem for nylig har fået et brev fra Skat.

"En af mine medlemmer fik en anmodning fornylig om at udlevere oplysninger med en høj detaljeringsgrad," siger Jakob Willer til Computerworld.

Imidlertid afviste teleselskabet på brancheforeningens opfordring henvendelsen fra Skat, fortæller direktøren.

Gemmes i årevis

Dermed kommer der efter måneders stilhed på området igen henvendelser fra Skat om at udlevere de omdiskuterede oplysninger.

Parterne ragede før jul sidste år uklar på grund af Skats nye praksis, hvor myndigheden med afsæt i skattekontrolloven beder teleselskaberne udlevere teledata på kunder i jagten på skattesnydere.

Teleoplysningerne gemmes af teleselskaberne i årevis som følge af bogføringsloven og er stort set identisk med data, der gemmes i henhold til logningsbekendtgørelsen, men sidstnævnte skal slettes efter et år.

De oplysninger, som Skat forlanger at få udleveret, udleverer teleselskaberne normalt kun til politi og efterretningstjenester i alvorlige sager med en straframme på mindst seks år. Og kun mod en retskendelse.

Afviser at efterkomme krav

Skat og telebranchen har siden foråret holdt våbenhvile, og telebranchen har efter møder om problemet med Skat fastholdt en praksis om at afvise Skats krav i brevene, sådan som Jakob Willer opfordrede til.

Ifølge Jakob Willer er der fortsat ingen teleselskaber som har modtaget dagbøder fra Skat for at nægte at efterkomme kravet fra Skat om at udlevere de meget detaljerede data.   

Og dagbøderne er ifølge direktøren den eneste måde at teleselskaberne kan afprøve Skats hjemmel på.

"Hvis Skat mener, at de har ret til mere end de aggregerede data, jamen så må de give dagbøder. Og når de begynder på det, så må vi involvere retssystemet, så vi kan afprøve, hvor langt Skattekontrolloven rækker," siger han.  

Skat oplyste i sin tid, at teleselskaberne før havde udleveret kunders data uden problemer, og forklarede hvorfor myndigheden krævede oplysningerne udleveret.

Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra Skat til sagen.

Læs også:

Skat kræver dine teledata uden retskendelse.

Teleboss: Nægt at udlevere danskernes data til Skat.

Derfor har Skat ret til at snage i dine teledata.

Skat: Derfor kigger vi dine teledata igennem.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere