Artikel top billede

Foto: Povl D. Rasmussen

Skat forlanger dine teledata udleveret af dit telefirma

Efter måneders ro forsøger Skat igen at tvinge teleselskaberne til at udlevere oplysninger om kunder uden retskendelse.

Læs også:

Skat kræver dine teledata uden retskendelse.

Teleboss: Nægt at udlevere danskernes data til Skat.

Derfor har Skat ret til at snage i dine teledata.

Skat: Derfor kigger vi dine teledata igennem.

Skat fortsætter tilsyneladende den udskældte praksis, hvor myndigheden i breve beder teleselskaber udlevere detaljerede oplysninger om konkrete kunders kommunikation uden en retskendelse.

Hos teleselskabernes brancheorganisation, Telekommunikations-industrien, fortæller direktør Jakob Willer, at mindst et medlem for nylig har fået et brev fra Skat.

"En af mine medlemmer fik en anmodning fornylig om at udlevere oplysninger med en høj detaljeringsgrad," siger Jakob Willer til Computerworld.

Imidlertid afviste teleselskabet på brancheforeningens opfordring henvendelsen fra Skat, fortæller direktøren.

Gemmes i årevis

Dermed kommer der efter måneders stilhed på området igen henvendelser fra Skat om at udlevere de omdiskuterede oplysninger.

Parterne ragede før jul sidste år uklar på grund af Skats nye praksis, hvor myndigheden med afsæt i skattekontrolloven beder teleselskaberne udlevere teledata på kunder i jagten på skattesnydere.

Teleoplysningerne gemmes af teleselskaberne i årevis som følge af bogføringsloven og er stort set identisk med data, der gemmes i henhold til logningsbekendtgørelsen, men sidstnævnte skal slettes efter et år.

De oplysninger, som Skat forlanger at få udleveret, udleverer teleselskaberne normalt kun til politi og efterretningstjenester i alvorlige sager med en straframme på mindst seks år. Og kun mod en retskendelse.

Afviser at efterkomme krav

Skat og telebranchen har siden foråret holdt våbenhvile, og telebranchen har efter møder om problemet med Skat fastholdt en praksis om at afvise Skats krav i brevene, sådan som Jakob Willer opfordrede til.

Ifølge Jakob Willer er der fortsat ingen teleselskaber som har modtaget dagbøder fra Skat for at nægte at efterkomme kravet fra Skat om at udlevere de meget detaljerede data.   

Og dagbøderne er ifølge direktøren den eneste måde at teleselskaberne kan afprøve Skats hjemmel på.

"Hvis Skat mener, at de har ret til mere end de aggregerede data, jamen så må de give dagbøder. Og når de begynder på det, så må vi involvere retssystemet, så vi kan afprøve, hvor langt Skattekontrolloven rækker," siger han.  

Skat oplyste i sin tid, at teleselskaberne før havde udleveret kunders data uden problemer, og forklarede hvorfor myndigheden krævede oplysningerne udleveret.

Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra Skat til sagen.

Læs også:

Skat kræver dine teledata uden retskendelse.

Teleboss: Nægt at udlevere danskernes data til Skat.

Derfor har Skat ret til at snage i dine teledata.

Skat: Derfor kigger vi dine teledata igennem.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere