Artikel top billede

Foto: Povl D. Rasmussen (Foto: Povl D. Rasmussen)

Skat forlanger dine teledata udleveret af dit telefirma

Efter måneders ro forsøger Skat igen at tvinge teleselskaberne til at udlevere oplysninger om kunder uden retskendelse.

Læs også:

Skat kræver dine teledata uden retskendelse.

Teleboss: Nægt at udlevere danskernes data til Skat.

Derfor har Skat ret til at snage i dine teledata.

Skat: Derfor kigger vi dine teledata igennem.

Skat fortsætter tilsyneladende den udskældte praksis, hvor myndigheden i breve beder teleselskaber udlevere detaljerede oplysninger om konkrete kunders kommunikation uden en retskendelse.

Hos teleselskabernes brancheorganisation, Telekommunikations-industrien, fortæller direktør Jakob Willer, at mindst et medlem for nylig har fået et brev fra Skat.

"En af mine medlemmer fik en anmodning fornylig om at udlevere oplysninger med en høj detaljeringsgrad," siger Jakob Willer til Computerworld.

Imidlertid afviste teleselskabet på brancheforeningens opfordring henvendelsen fra Skat, fortæller direktøren.

Gemmes i årevis

Dermed kommer der efter måneders stilhed på området igen henvendelser fra Skat om at udlevere de omdiskuterede oplysninger.

Parterne ragede før jul sidste år uklar på grund af Skats nye praksis, hvor myndigheden med afsæt i skattekontrolloven beder teleselskaberne udlevere teledata på kunder i jagten på skattesnydere.

Teleoplysningerne gemmes af teleselskaberne i årevis som følge af bogføringsloven og er stort set identisk med data, der gemmes i henhold til logningsbekendtgørelsen, men sidstnævnte skal slettes efter et år.

De oplysninger, som Skat forlanger at få udleveret, udleverer teleselskaberne normalt kun til politi og efterretningstjenester i alvorlige sager med en straframme på mindst seks år. Og kun mod en retskendelse.

Afviser at efterkomme krav

Skat og telebranchen har siden foråret holdt våbenhvile, og telebranchen har efter møder om problemet med Skat fastholdt en praksis om at afvise Skats krav i brevene, sådan som Jakob Willer opfordrede til.

Ifølge Jakob Willer er der fortsat ingen teleselskaber som har modtaget dagbøder fra Skat for at nægte at efterkomme kravet fra Skat om at udlevere de meget detaljerede data.   

Og dagbøderne er ifølge direktøren den eneste måde at teleselskaberne kan afprøve Skats hjemmel på.

"Hvis Skat mener, at de har ret til mere end de aggregerede data, jamen så må de give dagbøder. Og når de begynder på det, så må vi involvere retssystemet, så vi kan afprøve, hvor langt Skattekontrolloven rækker," siger han.  

Skat oplyste i sin tid, at teleselskaberne før havde udleveret kunders data uden problemer, og forklarede hvorfor myndigheden krævede oplysningerne udleveret.

Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra Skat til sagen.

Læs også:

Skat kræver dine teledata uden retskendelse.

Teleboss: Nægt at udlevere danskernes data til Skat.

Derfor har Skat ret til at snage i dine teledata.

Skat: Derfor kigger vi dine teledata igennem.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud & Enterprise Architecture

Blive klogere på cloud i en virkelighed, hvor selv de mest stringente it-landskaber har det med at knopskyde over tid. Ny services, nye teknologiske muligheder og stigende interne forventninger gør, at data, processer og applikationer ofte er fordelt ud over flere leverandører og leverancemodeller.

14. december 2022 | Læs mere


People Tech 2022 – der hvor HR møder IT

People Tech 2022 er stedet for dig, som arbejder med HR eller med it-løsninger til HR-branchen. Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk. Bliv inspireret af andre virksomheders konkrete erfaringer, og hvad eksperterne mener om de store linjer inden for digitaliseringen af ​​HR.

15. december 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag: Få styr på trusselsbilledet og beredskabet

På denne strategiske it-sikkerhedsdag samler vi trådene i tre spor, hvor kompetente oplægsholdere deler deres erfaringer med dig omkring, hvordan du prioriterer dine ressourcer og bliver i stand til at håndterer de ellers umiddelbart modsatrettede krav og forventninger.

24. januar 2023 | Læs mere