Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

TDC tvinges til at åbne for sit bredbånds-tv

Efter årelang kritik vil Erhvervsstyrelsen gøre op med TDC's konkurrencefordele indenfor bredbånds-tv, der ifølge konkurrenterne holder dem uden for Triple play-markedet.

Læs også:
Telia: Umuligt at levere ip-tv til Udkantsdanmark

Telenor dropper tv via bredbånd

Udbyder dropper tv i TDC's fibernet

Telia: Kun TDC kan tjene penge på tv via bredbånd

TDC's konkurrenter har én efter én har måttet droppe at sælge tv via TDC's net.

Derfor er det i høj grad TDC, der har skummet fløden ved, at danskerne i stigende grad køber bredbånd, telefoni og tv i en samlet pakke, også kaldet triple play-produkter.

Men nu, efter at konkurrenterne i årevis har råbt højt om, at lejeprisen på TDC's net, når det gælder den såkaldte multicast-teknologi, er for høj, lægger Erhvervsstyrelsen så småt op til at gøre noget ved sagen.

Også selv om myndighederne tidligere har afvist, at priserne lå på et problematisk leje.

Stor revision på vej

Som et led i en større revision af den såkaldte LRAIC-model, der fastsætter en lang række priser, vil styrelsen nemlig nu afholde høring om prissætningen af multicast, altså engros-produktet bag IP-tv, eller tv via bredbånd.

"Der er i de seneste år sket en betragtelig vækst i antallet af IP-tv-kunder på det danske marked. Prissætningen af engrosproduktet multicast, som anvendes ved produktionen af IP-tv på fiber- og kobberplatformen, har imidlertid været genstand for meget uenighed i branchen, og TDC har på nuværende tidspunkt ingen ekstern afsætning af multicast," skriver Erhvervsstyrelsen.

Ifølge Erhvervsstyrelsens skrivelse er problemet, at multicast-teknologien indebærer en engangsomkostning i form af, at alle kanaler transmitteres ud i nettet på en gang. Om der er én eller 100.000 kunder har altså ingen indflydelse på omkostningerne.

"Disse egenskaber bevirker, at der er betydelige adgangsbarrierer, hvilket giver TDC en fordel i og med, at selskabet har den største kundedatabase," skriver Erhvervsstyrelsen.

Høj adgangsbarriere

Samtidig har styrelsen planer om at få nettet bedre udnyttet.

Konkurrenterne må vente længe endnu

Det skal ske ved, at konkurrenterne deles om de kanaler, TDC allerede har "sendt ud" i nettet.

"Som reguleringen er i dag, vil en alternativ udbyder skulle købe en selvstændig multicaststrøm, selv om TDC i forvejen transmitterer en del af de samme kanaler til eget brug. Det er Erhvervsstyrelsens opfattelse, at denne tekniske løsning øger adgangsbarriererne til tv-markedet unødigt, og tillige betyder det, at nettet ikke udnyttes optimalt."

Styrelsen har analyseret sig frem til, at mellem 66 og 96 procent af tv-kanalerne overlapper mellem TDC og konkurrenternes tv-pakker.

"Det er Erhvervsstyrelsens vurdering, at adgangsbarrierne vil blive væsentlig reduceret, hvis transmissionen af fælles kanaler deles mellem alle selskaber, der udbyder IP-tv. Det vil sige, at såfremt TDC tilbyder en tv-kanal via multicast, skal alternative selskaber kunne anvende samme multicaststrøm."

Kræver tålmodighed

Noget tyder dog på, at konkurrenterne stadig må væbne sig med tålmodighed. 

Planen er nemlig først at lade en eventuel prisregulering træde i kraft i 2015.

Mens multicast-teknologien vedrører kobber og fiber, er der heller ikke i dag adgang for konkurrenterne til TDC's kabelnet, hvor Yousee er den dominerende spiller.

Ifølge Konkurrence-og Forbrugerstyrelsen har TDC i dag samlet set en markedsandel på 50 procent inden for distribution af tv-kanaler til forbrugerne. 

På kabel tv-nettet er som nævnt TDC's Yousee den helt store spiller, mens TDC også leverer bredbånds-tv på kobbernettet. I hovedstadsområdet udbyder telemastodonten Fast TV, som er tv via fibernettet.

Også Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen konkluderede i en rapport sidste år, at "markedet for detaildistribution af tv-kanaler er karakteriseret af en række forhold, som begrænser konkurrencen mellem distributørerne af tv-kanaler."

Læs også: 
Telia: Umuligt at levere ip-tv til Udkantsdanmark

Telenor dropper tv via bredbånd

Udbyder dropper tv i TDC's fibernet

Telia: Kun TDC kan tjene penge på tv via bredbånd




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere