Artikel top billede

TDC tvinges til at åbne for sit bredbånds-tv

Efter årelang kritik vil Erhvervsstyrelsen gøre op med TDC's konkurrencefordele indenfor bredbånds-tv, der ifølge konkurrenterne holder dem uden for Triple play-markedet.

Læs også:
Telia: Umuligt at levere ip-tv til Udkantsdanmark

Telenor dropper tv via bredbånd

Udbyder dropper tv i TDC's fibernet

Telia: Kun TDC kan tjene penge på tv via bredbånd

TDC's konkurrenter har én efter én har måttet droppe at sælge tv via TDC's net.

Derfor er det i høj grad TDC, der har skummet fløden ved, at danskerne i stigende grad køber bredbånd, telefoni og tv i en samlet pakke, også kaldet triple play-produkter.

Men nu, efter at konkurrenterne i årevis har råbt højt om, at lejeprisen på TDC's net, når det gælder den såkaldte multicast-teknologi, er for høj, lægger Erhvervsstyrelsen så småt op til at gøre noget ved sagen.

Også selv om myndighederne tidligere har afvist, at priserne lå på et problematisk leje.

Stor revision på vej

Som et led i en større revision af den såkaldte LRAIC-model, der fastsætter en lang række priser, vil styrelsen nemlig nu afholde høring om prissætningen af multicast, altså engros-produktet bag IP-tv, eller tv via bredbånd.

"Der er i de seneste år sket en betragtelig vækst i antallet af IP-tv-kunder på det danske marked. Prissætningen af engrosproduktet multicast, som anvendes ved produktionen af IP-tv på fiber- og kobberplatformen, har imidlertid været genstand for meget uenighed i branchen, og TDC har på nuværende tidspunkt ingen ekstern afsætning af multicast," skriver Erhvervsstyrelsen.

Ifølge Erhvervsstyrelsens skrivelse er problemet, at multicast-teknologien indebærer en engangsomkostning i form af, at alle kanaler transmitteres ud i nettet på en gang. Om der er én eller 100.000 kunder har altså ingen indflydelse på omkostningerne.

"Disse egenskaber bevirker, at der er betydelige adgangsbarrierer, hvilket giver TDC en fordel i og med, at selskabet har den største kundedatabase," skriver Erhvervsstyrelsen.

Høj adgangsbarriere

Samtidig har styrelsen planer om at få nettet bedre udnyttet.

Konkurrenterne må vente længe endnu

Det skal ske ved, at konkurrenterne deles om de kanaler, TDC allerede har "sendt ud" i nettet.

"Som reguleringen er i dag, vil en alternativ udbyder skulle købe en selvstændig multicaststrøm, selv om TDC i forvejen transmitterer en del af de samme kanaler til eget brug. Det er Erhvervsstyrelsens opfattelse, at denne tekniske løsning øger adgangsbarriererne til tv-markedet unødigt, og tillige betyder det, at nettet ikke udnyttes optimalt."

Styrelsen har analyseret sig frem til, at mellem 66 og 96 procent af tv-kanalerne overlapper mellem TDC og konkurrenternes tv-pakker.

"Det er Erhvervsstyrelsens vurdering, at adgangsbarrierne vil blive væsentlig reduceret, hvis transmissionen af fælles kanaler deles mellem alle selskaber, der udbyder IP-tv. Det vil sige, at såfremt TDC tilbyder en tv-kanal via multicast, skal alternative selskaber kunne anvende samme multicaststrøm."

Kræver tålmodighed

Noget tyder dog på, at konkurrenterne stadig må væbne sig med tålmodighed. 

Planen er nemlig først at lade en eventuel prisregulering træde i kraft i 2015.

Mens multicast-teknologien vedrører kobber og fiber, er der heller ikke i dag adgang for konkurrenterne til TDC's kabelnet, hvor Yousee er den dominerende spiller.

Ifølge Konkurrence-og Forbrugerstyrelsen har TDC i dag samlet set en markedsandel på 50 procent inden for distribution af tv-kanaler til forbrugerne. 

På kabel tv-nettet er som nævnt TDC's Yousee den helt store spiller, mens TDC også leverer bredbånds-tv på kobbernettet. I hovedstadsområdet udbyder telemastodonten Fast TV, som er tv via fibernettet.

Også Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen konkluderede i en rapport sidste år, at "markedet for detaildistribution af tv-kanaler er karakteriseret af en række forhold, som begrænser konkurrencen mellem distributørerne af tv-kanaler."

Læs også: 
Telia: Umuligt at levere ip-tv til Udkantsdanmark

Telenor dropper tv via bredbånd

Udbyder dropper tv i TDC's fibernet

Telia: Kun TDC kan tjene penge på tv via bredbånd
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
17 punkter med plads til forbedring: Sådan øger du din lønsomhed
Mange projektorienterede virksomheder hæmmes af ikke-optimale løsninger og besværlige, manuelle processer, som forringer effektivitet, overblik og lønsomhed. Her præsenterer vi 17 typiske udfordringer – og bud på, hvordan du kan afhjælpe situationen.